LA BOMBONIERA PRVA

Dinamov stadion peti najokrutniji na svijetu

04.03.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Dâ se pita Zdravka Mamića, Dinamov stadion ne bi bio peti na toj listi već prvi, no to je stvar osobnog doživljaja i globalnog utjecaja. No dok Zdravko ne dobije priliku sastaviti svoju listu, rejting je sastavljen po kriteriju Michaela Cummingsa, engleskog nogometnog kolumnista

Engleski kolumnist Michael Cumming sastavio je popis šest najbrutalnijih nogometnih stadiona svijeta, koji su na razne načine pisali povijest, bilo lokalnu bilo globalnu.

Na prvom mjestu njegova liste nalazi se stadion Boca Juniorsa, najpopularnijeg kluba cijele Južne Amerike, a posebice 'radničkog' sloja Argentine. La Bomboniera je izvana obložena muralima argentinskog umjetnika Celisa Pereza, dok unutrašnjos Bocina stadiona ukrašuju reklamne zastave Coca Cole, ali ne u tradicionalnoj crveno-bijeloj varijanti, koja je ujedno i simbol najvećeg rivala, River Platea, već crno-bijeloj kombinaciji.

Na drugom mjestu je meksički stadion Azteca, stadion Americe, na kojem je 1986. krenula legendarna 'Ola', a koju su prihvatili navijači u svim krajevima svijeta. Na stadionu Azteca gostovali su najveći nogometaši svijeta, glazbenici, ali i papa Ivan Pavao II. Ovaj je stadion zapisan i po 'Božjoj ruci' Diega Maradone.


Treće mjesto 'osvojio' je stadion Azadi (Iran), koji u prijevodu s iranskog znači - sloboda. Prvo ime stadiona bilo je Aryamehr, a dan-danas na taj stadion ne smiju žene. Osim nogometnim utakmicama, domaćin je i političkim skupovima.

Sjevernokorejski May Day nema veliku sportsku važnost jer reprezentacija igra tek pokoju utakmicu. No u doba 'Velikog vođe' May Daj  je bilo mjesto gdje su se ubijali kriminalci, a na tribinama je u smaknućima 'uživalo' i po 150 tisuća ljudi.

A sada stiže objašnjenje i za - petoplasirani Dinamov stadion. Najveći hrvatski stadion bio je poprište povijesne utakmice Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja 1990. godine, a na travnjaku je počeo rat koji se potom preselio i na cijeli teritorij RH. Maksimir je zapamćen i po legendarnom udarcu Zvonimira Bobana u 'yu-milicajca'.

Na šestom mjestu naokrutnijih stadiona je brazilska Maracana. To je stadion na kojem se još 1950. okupilo 200 tisuća ljudi, na kojem se igraju najveće utakmice brazilskog prvenstva, ali i koji je trenutačno u rekonstrukciji za SP kojem će Brazil biti domaćin 2014. godine.