KRANJČAROVIM STOPAMA

Dinamov biser priključen seniorima

06.10.2010 u 19:06

Bionic
Reading

Mateo Kovačić već dugo kotira kao najperspektivniji polaznik Dinamove omladinske škole, a svog zlatnog kadeta u srijedu je izbliza želio provjeriti i trener Halilhodžić

Iskusni stručnjak je uoči prvog seniorskog treninga 16-godišnjeg bisera iz veznog reda stao pred okupljene novinare i spustio tenzije.

'Matea ćemo priključiti seniorskom režimu rada tijekom ove pauze kako bi ojačao konstituciju i počeo se privikavati na nove zahtjeve. Nemojte mu raditi pritisak, ako mu želite dobro, maknite kamere. Snimajte ovaj lijepi stadion', i u ozbiljnom govoru je našao mjesta za šalu Halilhodžić i osvrnuo se na pretenciozni nadimak koji je Kovačiću već zalijepljen.

'Hrvatski Messi? Pa jeste vi normalni, to je još dijete. Tako mu samo radite medvjeđu uslugu. Svi kažu da je talentiran i ja se nadam da će biti vrhunski igrač, ali to je ogroman upitnik. Veći od ove tribine. Treba ga dozirati i ići polako.'

Kada je počeo trening, Vaha je održavao dobru atmosferu. Pokazivao je 'poligon' i pošteno se umorio. Igrači su se malo i nasmijali dok je hvatao zrak.

'Što je ovo? Sad ću se ja vam malo smijati. Ajmo, brže', naslađivao se Halilhodžić minutu kasnije.

'Dečki, nije vam zabranjeno dati gol,' podbadao ih je kasnije tijekom izvođenja tehničke vježbe s kojom nije bio zadovoljan, a nakon treninga s igračima je nosio gol.

'Etto, je l' ti išta nosiš? Sve je na meni. Kakav si ti mangup', uz smijeh je dobacio svom beku.

Tako je humorom pažnju skrenuo s debitanta koji je već prvi trening odradio na zadovoljavajućoj razini. S loptom je evidentno 'na ti', prvi korak mu je munjevit, a snašao se i u igri na malom prostoru. U duelima je još inferioran, ali to je očekivano. Potvrdio je i jedan gol u porazu svog sastava od 3:2 i najavio lijepu priču. Ipak, kod trenera nije imao povlašten položaj. U igri na pola terena jednom se odlučio za sigurnije dodavanje kada je okomitom loptom mogao suigrača izbaciti u zicer.

'Mali, gledaj oko sebe', viknuo je Vaha, zaustavio igru i dječaku dao do znanja da se opusti i pokaže sve što zna. Dvije akcije poslije Kovačić je smanjio zaostatak svojih na 3:1.

Još će ostati na raspolaganju i kadetskom treneru Bandiću, ali uskoro će se priključiti juniorskom sastavu, a o vremenu službenog seniorskog debija odlučit će Halilhodžić.

Posljednji koji je debitirao za prvi Dinamov sastav prije 17. rođendana bio je Niko Kranjčar, a mladi Kovačić 17 godina će napuniti 6. svibnja iduće godine.