neugodna tradicija

Dinamo želi do pobjede nad Šahtarom, ali ovaj podatak nikako mu ne ide u prilog

06.11.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Dinamovi nogometaši imaju poražavajući učinak protiv ukrajinskih klubova. U dosadašnjih jedanaest utakmica 'modri' nisu upisali niti jednu pobjedu.

Dinamo je u jedanaest utakmica protiv ukrajinskih momčadi niti jednom nije pobijedio. Ukupno je upisao osam poraza i tri remija uz negativnu razliku pogodaka 8-22.

'Modri' su gubili od imenjaka iz Kijeva, te Šahtara, Dnjipra i Čornomoreca.

Prvi put Dinamo je putovao u Ukrajinu u kolovozu 2003. u 3. pretkolu Lige prvaka. Dynamo je u Kijevu slavio 3:1, a jedan od strijelaca bio je Jerko Leko koji je tog ljeta iz Zagreba i Dinama preselio u Kijev.

U uzvratu na stadionu Maksimir gosti su slavili 2:0. Zagrebački Dinamo je natjecanje nastavio u Kupu UEFA. U 1. kolu 'modri' su izbacili mađarski MTK, a u drugoj rundi ponovo su izvukli Ukrajince. Ovoga puta Dnjipro.

Izvor: Pixsell / Autor: N.N.

Ukrajinci su u Zagrebu pobijedili 2:0, a potom u Dnjipropetrovsku odigrali 1:1. Goce Sedloski je u uzvratu doveo Dinamo u vodstvo u 62. minuti i tako probudio nadu, no samo dvije minute kasnije izjednačio je Oleh Venhilinski.

Ukrajinci su stali Dinamu na put ulaska u Ligu prvaka i 2008. I to ponovo u 3. pretkolu. I to baš večerašnji suparnik Šahtar. U prvom susretu igranom u Donjecku bilo je 2:0, a prvi gol na utakmici zabio je Dario Srna, dok je dvoboj u Zagrebu završio pobjedom gostiju 3:1.

U sezoni 2012-13. uslijedio je novi okršaj protiv kijevskog Dynama. Ovoga puta u natjecanju po skupinama Lige prvaka.

Kijevljani su pred svojim gledateljima pobijedili sa 2:0, a u uzvrat u Zagrebu završio je 1-1. Dinamo je uspio izvući bod golom Ivana Krstanovića iz kaznenog udarca u petoj minuti nadoknade. Bio je to jedini gol Dinama u skupini i jedini osvojeni bod.

Posljednji put Dinamo je igrao protiv nekog ukrajinskog kluba prije šest godina u skupini Europske lige i to protiv Čornomoreca.

Već u prvom kolu Ukrajinci su slavili u Zagrebu sa 2:1 nakon što je Dinamo poveo golom Juniora Fernandesa u 43. minuti. No, gosti su u nastavku okrenuli rezultat. U uzvratnom susretu u Odesi domaćin je pobijedio sa 2:1, a odlučujući pogodak zabio je Anatolij Didenko u sudačkoj nadoknadi.

  • +39
Šahtar - Dinamo, 3. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Dinamo je natjecanje završio na posljednjem mjestu u skupini s jednim bodom osvojenim kod kuće protiv PSV Eindhovena u susretu u kojem nije bilo golova.

Prije dva tjedna Dinamo je gostovao kod Šahtara, ovog puta ne u Donjecku, već Harkivu, a uz dobru igru, momčad Nenada Bjelice izvukla je i remi 2:2. Konopljanka je doveo Šahtar u vodstvo, a onda su Olmo i Oršić preokrenuli prednost na Dinamovu stranu. Ipak, prvu pobjedu Dinama spriječio je Dodo golom u 75. minuti.

Večeras Dinamo ima priliku doći do prve pobjede protiv Ukrajinaca, a s ta tri boda momčad Nenada Bjelice napravila bi i veliki korak prema osmini finala Lige prvaka.

DINAMO PROTIV UKRAJINACA

  • Dinamo - Dynamo Kijev 1:3, 0:2 (2003-04 - 3. pretkolo Lige prvaka)
  • Dinamo - Dnjipro 0:2, 1:1 (2003-04 - 2. kolo Kupa UEFA)
  • Dinamo - Šahtar 0:2, 1:3 (2008-09 - 3. pretkolo Lige prvaka)
  • Dinamo - Dynamo Kijev 0:2, 1:1 (2012-13 - skupina Lige prvaka)
  • Dinamo - Čornomorec Odesa 1:2, 1:2 (2013-14 - skupina Europske lige)
  • Dinamo - Šahtar 2:2 - prva utakmica ovosezonske Lige prvaka, igrana u Harkivu
  • +54
Murali i grafiti Bad Blue Boysa posvećeni Dinamu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl