PUT JE ODREĐEN

Dinamo se osudio na Ligu prvaka, bez nje propada!

16.04.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Dinamo je najavio dolazak novih i skupih pojačanja, njih čak osam, provjerenih internacionalaca u kasnim dvadesetima. Takav su put svojevremeno odabrali pojedini ciparski i rumunjski klubovi, a iako može donijeti uspjeh, taj je model na klimavim nogama

Tako misli Mac316, analitičar s portala Tribina.hr, koji je upozorio rukovodeće ljude Dinama, kako se najavljeni put stranih inozemnih pojačanja, igrača koji su u kasnim 20-tima, može vrlo lako izjaloviti. Ukoliko se Dinamo ne bi plasirao u Ligu prvaka, imao bi brdo igrača koje ne može prodati, a novih Modrića, Kovačića, Jedvaja ili čak Brozovića nema na vidiku. A tako neće biti ni prihoda:

Dinamovi legionari na vrhu MAXtv Prve lige

'Može Mamić pokupovati i bolje igrače od nekakvih Pereza ili 30-godišnjih Argentinaca koji nikad nisu u istom klubu ostali duže od dvije godine, ali bez trenera koji će te i sve ostale igrače znati pripremiti za europske utakmice, Dinamo će i dalje u takvim natjecanjima biti topovska hrana, ne samo klubovima elite, nego i prosječnim klubovima koji nemaju bolje igrače niti veće budžete od Dinama, ali koji imaju sportske politike da momčadi daju u ruke trenerima kojima je prioritet rezultat, a ne neke druge stvari.

Međutim, na horizontu je novi problem za Mamića, onaj koji će teško premostiti. Prodajom sve mlađih i mlađih igrača, prvo Modrića koji je otišao već formiran, pa onda Badelja i sličnih koji su odlazili nakon barem jedne sezone kao nositelji igre, pa sada već prodajom tinejdžera Kovačića, Jedvaja Halilovića, neminovno dolazi do toga da se resursi za prodaju smanjuju. Mamić je jednostavno počeo prodavati igrače puno brže nego ih Dinamova škola može nadomjestiti novima. I za sljedeću sezonu, nakon što proda Halilovića, Dinamo dolazi u situaciju da nema više mladih igrača koje bi mogao promovirati u nove superstarove i time ih dobro unovčiti.

Što se tiče plasmana dogodine u Ligu prvaka, naši analitičari kažu; fifti-fifti (ankete s portala Tribina.hr)

Dinamov prvi problem

Prodajom sve mlađih i mlađih igrača, prvo Modrića koji je otišao već formiran, pa onda Badelja i sličnih koji su odlazili nakon barem jedne sezone kao nositelji igre, pa sada već prodajom tinejdžera Kovačića, Jedvaja i Halilovića, neminovno dolazi do toga da se resursi za prodaju smanjuju


Murić se odmetnuo, Brodić nije dobio priliku, Šimunović sigurno neće biti na radaru Chelsea ili Tottenhama, jednostavno Dinamova momčad sljedeće godine neće u sebi imati 'kapitalca' za prodaju, nekog koga se može gurati i u klubu i u reprezentaciji da bi donio zaradu. A ako se ostvare najave o dolascima tih par inozemnih pojačanja koja sigurno nisu jeftina (pogotovo što se plaće tiče), a neće ih biti moguće dobro unovčiti zbog godina, Dinamo riskira da ako ne ostvari plasman u LP i tako ubere kojih 10 ili 12 milijuna eura, ostane bez ikakvih važnih prihoda za pokriti sezonu.

Jer, nitko nije toliko neozbiljan da kalkulira s prihodima od ulaznica i suvenira, sponzori nije da se baš lijepe na Mamića i Dinamo, vidimo da se obruč oko gradske blagajne steže, Dinamove jedine šanse za ozbiljan novac, ono što Mamić voli više od svega su prodaje ili plasman u LP. Prodati neće imati koga, a i sa ovim pojačanjima, plasman u LP je krajnje upitan s nedoraslim trenerom i slabljenjem postojećeg kadra.


Sljedećom sezonom ulazimo u posljednju godinu 'Mamićevog proročanstva' o 10 naslova zaredom. Ukoliko se ostvare najave o dolascima inozemnih pojačanja i ukoliko Hajduk i Rijeka preko noći za dvostruko ne ojačaju, vjerojatno će se i ostvariti. Ali, nakon što su presušili izvori financiranja iz prodaje mladića europskim klubovima, nakon što još jedan potencijalni izostanak iz LP uskrati Mamića za 10 milijuna eura, moguće je da će ta La Decima biti i Mamićev labuđi pjev u Dinamu.

Resursi su presušili, zarade više nema, institucije pritišću, uskoro muka više neće biti vrijedna truda. A iza sebe će ostaviti skupu momčad sa skupim strancima koji takve novce nigdje drugdje ne mogu dobiti, dugovanja tim igračima koja će netko morati platiti, momčad bez potencijala i bez trenera, momčad bez mladih zvijezda, momčad puna 30-godišnjaka koji igraju samo za plaću, a ne za Dinamo, i hrpu birokracije koja Dinamu sjedi za vratom oko mnogo sumnjivih stvari u zadnjih 10 godina. U tom trenutku čini mi se da će biti idealan trenutak da Mamić izgovori 'Igore, Dario, Silvio i Tomo, izvolite!'…'