IZBORI ILI U PRIVATNIKE?

Dinamo (opet) na povijesnoj prekretnici: Evo opcija...

16.11.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Petak za nama je uzburkao strasti u Dinamu. Objavljen je odgovor gradske sportske inspekcije koja utvrđuje da je vođenje Dinama protupravno, na što je klupski izvršni predsjednik Zdravko Mamić u vatrenom govoru reagirao obezvrijeđujući takav nalaz. Ipak, morat će se pokoriti zakonu i onda mu slijede dvije opcije kojima može poći

Zdravko Mamić je tijekom izlaganja uglavnom ponavljao stari repertoar argumenata koje vrti kroz svoje javne istupe, a dotičući se Sportske inspekcije pri gradu Zagrebu (koja je uvažila sve točke na koje se žalila inicijativa ZZD i naložila izmjene u tom smjeru) utvrdio je kako su to sve obmane i sitnije nepravilnosti koje će se lakoćom ukloniti na idućoj sjednici klupske Skupštine. Nju je sazvao u roku od sljedećih 60 dana.

Dakle, pravni manevri u hrvatskom prvaku će se dogoditi, a kada se malo bolje prouče zakoni (ovaj članak služi i kao svojevoljni demantij teksta Mamić pronašao izlaz: Udruga postaje Dinamo d.o.o.?. Uz ispriku na pogrešnim informacijama i zahvalu tportalovim forumašima na usmjerenju) jasno je da će rješenje ključne točke, a to je odabir klupskog vodstva, moći ići samo u dva smjera.

Jedan smjer je zadržavanje kursa. U Dinamu se mogu nastaviti praviti (i u to neslužbeno uvjeravati novinare) da je njihov statut usklađen sa Zakonom o udrugama i s glavom u pijesku ostati na vlasti. No, ova gruda od inspekcijskog izvešća uskoro može postati lavina i to je rizik s kojim će se današnji vlastodršci morati nositi. Ako nastave po uhodanom režimu... Druga opcija iste mogućnosti je da se približe svojim građanima i na sljedećoj sjednici Skupštine promjene statut i sazovu izbore. Stave mandat na raspolaganje članovima Udruge koju vode, kako je propisano i zakonom. Treća i najizglednija jest da naprave određene kozmetičke preinake (u skupštinu uključe recimo nekoliko odanih povjerenika) i takav izmijenjeni status vrate na ocjenu u gradske urede. Tada bi inspekcija koja je prije dva dana naložila promjene dobila mogućnost da ocijeni i novi statut, te ako s njim ponovno nije zadovoljna, aktivira novčane kazne i privremene mjere.

Financijske 'penale' Dinamo bi lako otplatio, ali privremene mjere mogu dovesti do ozbiljnih reperkusija po poslovanje i opstojnost kluba, sve do mogućnosti da se zamrzne status kluba i da mu se zabrani natjecanje u bilo kojem ligaškom rangu. Valjda će biti barem minimuma mudrosti da se takav rasplet izbjegne, ali i on je pravno itekako moguć Prema uobičajenoj pravnoj proceduri novi bi statut mogao biti ponovno službeno ocijenjen već i tijekom ove zime, svakako na proljeće.

Ako se Dinamovoj Upravi ne svidi niti jedna od tih mogućnosti morat će krenuti u preoblikovanje, što je između redova stariji Mamić u petak i najavio. Jedina opcija koju dozvoljava Zakon o sportu je preoblikovanje Dinama (i ostalih sportskih klubova - udruga) u sportsko dioničko društvo što je Dinamo i bio do 2004. kada je proglasio stečaj i osnovao Udrugu kako bi se oslobodio nagomilanih financijskih dugova.

Ako tako odluče Mamić i njegov glasači na idućoj Dinamovoj skupštini može biti donešena odluka o preoblikovanju kluba. Tako bi se pokrenuo proces kroz koji je Hajduk prošao za otprilike pola godine, a RNK Split nije u prvih godinu dana. Nakon izmjene statuta morali bi napraviti elaborat o preoblikovanju, pa ga dati na odobrenje u nadležno ministarstvo (MZOS), da bi realizacija krenula krugovima upisa dionica (od četiri do pet krugova), gdje bi vlasništvo Dinama moralo biti ponuđeno Gradu, članovima...

Zanimljiv je slučaj Splita obzirom da je gospodin Žužul godinama planski posuđivao (i sve to proknjižio) novac klubu da bi te pozajmice kroz pretvorbu pretvorio u dionice. Teško da bi koga začudilo da se na takav manevar odluči i Zdravko Mamić obzirom da je dugo pričao kako je davao svoje milijune u klub, ali da bi mu se učešće u klubu priznalo svaka lipa mora biti proknjižena i provjerena kod neovisnog revizora. A i tada bi se još morao 'obračunati' s člankom 31 stavkom 4 Zakona o sportu koji zabranjuje vlasništvo u klubovima osobama koji su menadžeri u sportu ili s njima u rodu. Obzirom da je po presudama hrvatskog sudstva jasno da je Zdravkov sin Mario Mamić zastupao mnoge Dinamove igrače, bila bi to još jedna zanimljiva pravna bitka.

Dakle, pred Dinamovim pravnim spindoktorima zapravo je dilema - ostati Udruga ili 'otići u privatnike'. Možda se i iz njihove perspektive opcija raspisivanja izbora učini najpovoljnijom, a odgovor će se ionako relativno brzo saznati. Već tijekom iduće sjednice Skupštine kluba koja je najavljena za najdalje 14. siječnja.