HAJDUK I DALJE VODI

Derbiji u tjednu: Od Rapaićevog ludila do Balabanovog mata

27.02.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Hajduk i Dinamo, vjerojatno ste primijetili, u nedjelju nisu odigrali novi derbi hrvatskog nogometa. Odigrat će ga u srijedu, što će biti osmi slučaj od osamostaljenja da se derbi hrvatskog prvenstva neće igrati tijekom vikenda. Prvi put u novom tisućljeću i čak šesti put na 'poljudskoj ljepotici'

Slijedi nam osmi derbi hrvatskog prvenstva koji se neće igrati tijekom vikenda. Svih dosadašnjih sedam odigrano je u razdoblju od 1993. do 2000. godine, a čak pet odigrano ih je na Poljudu. U tom podatku treba tražiti i razlog zašto je Hajduk 'u tjednu' uspješniji od svojih 'plavih' rivala (3-2-2), a posebno se ističe nezaboravan trenutak s prvog od spomenutih derbija, u rujnu 1993, nakon kojega je Miki mangupski gestom pokazao treneru - zamijeni me, ja sam svoje napravio.

Rapaićeva minijatura po kojoj će ostati vječno upamćen u povijesti derbija

Igrala se 81. minuta kada je Dinamo predvođen dojučerašnjim hajdukovcem Jeličićem držao aktivnih 2:2, a domaći trener Katalinić s klupe je digao Mikija Rapaića. Tada 20-godišnja Hajdukova legenda ušla je na teren, primila loptu, prešla dvojicu i zabila Ladiću za pobjedu. Kasnije je još jedan mladac, Ivica Mornar, potvrdio pobjedu za 4:2, a Zoran Vulić je idućeg proljeća pogodio iz daljine u Kranjčevićevoj protiv Zagreba za naslov prvaka. Hajduk je tu krunu sjajno iskoristio i iduće sezone igrao četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa.

Kako i gdje sve gledati derbi Hajduk - Dinamo?

Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica uživo pratiti u sklopu tog community portala. Spomenute utakmice možete gledati i na Match.tportal.hr (pay per view online servis) te u svega nekoliko poteza osigurati užitak gledanja još jednog dvoboja Hajduka i Dinama.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu gledati utakmice na svom mobilnom uređaju ako se u to vrijeme nađu na putu. Više informacija potražite OVDJE.

Dvije godine kasnije Hajduk je upisao ključnu pobjedu za svoj posljednji naslov prvaka u devedesetima, a u idućih pet godina postalo je gotovo normalno da se derbiji ne igraju vikendom. Iz raznih razloga još je pet Dinamovih i Hajdukovih ogleda odigrano s odgodom, a posljednji slučaj zbio se u rujnu 2000, kada je Boško Balaban utišao Poljud i jedinim golom donio pobjedu Dinamu. No opet je prvak na kraju sezone postao Hajduk.

U preostalim derbijima može se istaknuti vrlo tendenciozno suđenje na štetu 'bijelih' i remi Hajduka na Maksimiru 1999, kada je svoju prvu veliku utakmicu u karijeri odradio Stipe Pletikosa, te remi identičnim rezultatom (1:1) ranije te iste sezone, kada je Silvio Marić za promašeni zicer okrivio Svetog Duju: 'Pomaknuo mi je stativu.' Rijetko je na derbijima tijekom tjedna bilo dosadno, nadajmo se da će se tradicija nastaviti...

Svi derbiji hrvatskogprvenstva tijekom tjedna:

21. rujna 1993. - Hajduk - Croatia 4:2
24. svibnja 1995. - Hajduk - Croatia 3:1
22. kolovoza 1997. - Hajduk - Croatia 1:0
18. veljača 1998. - Croatia - Hajduk 2:0
30. listopada 1998. - Hajduk - Croatia 1:1
19. svibanj 1999. - Croatia - Hajduk 1:1
19. rujna 2000. - Hajduk - Dinamo 0:1

ukupno: Dinamo - Hajduk 2-2-3 (8:10)