HRV - BEL 1:2

Debakl Hrvatske, a navijači složni – Štimac, odlazi

11.10.2013 u 20:55

  • +19

Kvalifikacije za SP 2014. Hrvatska - Belgija

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Bionic
Reading

Hrvatska će, da bi uopće ostala u kombinacijama za dodatne kvalifikacije, morati u utorak pobijediti u Škotskoj. Prvu joj je priliku oduzela Belgija, koja je posve zasluženo, nakon velikih grešaka naše obrane, upisala pobjedu 1:2 i plasirala se na SP. Štimac je tako postao prvi hrvatski izbornik s dva uzastopna domaća poraza. Podsjetimo, u lipnju nas je u Zagrebu svlada i Škotska

Iako smo pet dana slušali kako je Hrvatska bolja od Belgije i kako će već u petak osigurati barem dodatne kvalifikacije, Štimac i njegovi grači morali su čestitati Belgiji na boljoj igri i pobjedi.

Hrvatska je u utakmicu ušla pod pritiskom, što dobrog rezultata, što vraćanja povjerenja navijača, ali na početku se taj pritisak, koji obično zna sputavati - nije primijetio. I već u trećoj minuti, nakon Rakitićevog prodora, Perišić je imao priliku, ali pucao je pokraj gola. Vidjelo se da je Modrić raspoložen, jer vraćao se po loptu, dobro odigravao i upošljavao svoje suigrače. No, nažalost, bio je jedan od rijetkih u takvom raspoloženju.

A da je više njih u suprotnom raspoloženju od Modrića uvjerili smo se u 16. minuti, kada Perišićevu veliku grešku nisu uspjeli ispraviti ni njegovi suigrači u obrani, pokraj kojih je Lukaku protrčao kao brzi vlak i – zaobišao Pletikosu te razveselio gotovo tri tisuće belgijskih navijača.


U 20. minuti Belgijanci su imali novu veliku priliku. Nakon slobodnog udarca kojeg je izveo De Bruyne, najviši je u skoku bio Fellaini ali je u zadnji čas Pletikosa stigao do lopte.

Naravno, našima je u takvim uvjetima bilo sve teže igrati, a dodatno im je posao otežala jaka kiša. Međutim, u 26. minuti napokon dobra i osmišljena akcija naših, ali Vrsaljkov ubačaj bio završio je u Courtoisovim rukama.

U sljedeće tri minute naši su uspjeli izvršiti mali, ali tek mali, pritisak. Iz kojeg su se Belgijanci izvukli brzom kontrom u 29 minuti, nakon koje je Fellaini zadao velike muke Pletikosi. Ipak – ostalo je 0:1.

No, tek do 39. minute, kada je Lukaku opet kaznio veliku grešku naše obrane, pretrčavši skoro cijelu polovinu igrališta i svladavši nemoćnog Pletikosu za 0:2.



Nemoć naših vidi se iz podataka da je Courtois prvu pravu opasnost imao tek u sudačkoj nadoknadi, ali Mandžukićev udarac glavom nije bio precizan i jak da bi svladao belgijskog vratara.

Štimac je u drugo poluvrijeme ušao s novim igračem, Kalinićem umjesto Perišića, a da bi moglo biti pomaka u igri vidjelo se već u 47. minuti. Nakon dobre akcije, pucao je Mandžukić. U sljedećoj minuti naši su tražili i jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom nekog od Belgijanaca, ali sudac Webb nije ništa sudio.

U 50. minuti Vrsaljko je dobro ubacio s desne strane, Mandžukić visoko skočio ali i poslao loptu kraj gola.

Belgijanci su se – uglavnom pritajili te pokušali zaprijetiti iz nekakve kontre. A jednu takvu krajnjim je naporom, opet pokraj (pre)brzog Lukakua, zaustavio Ćorluka u 59. minuti.

Pokušavao je Štimac s dodatnim izmjenama (Vukojević umjesto Kovačića, Kranjčar umjesto Rakitića), ali nije uspjevao. Osim što je ujedinio tribine koje su skandirale – Štimac, odlazi.


Nekih bitnijih pomaka u igri naših nije bilo, ali 'sunce' se unatoč strahovotiom pljusku Štimcu ukazalo u 84. minuti kada je Kranjčar uspio jedan otpadak pospremiti u mrežu gostiju. Tada su nade svih opet živnule, ali nažalost do kraja je ostalo premalo vremena. Pitanje je samo hoće li ga biti dovoljno i do utorka odnosno dvoboja u Škotskoj.

Nakon ovog poraza, Hrvatska je u jako teškoj situaciji jer da ne bi bila najlošija druga, mora u utorak pobijediti u Škotskoj. I koliko god se mi uvjeravali da smo bolji, pitanje je hoće li se Štimčevi igrači sada uspjeti oporaviti od ovog teškog poraza.

SP kvalifikacije Europa
Skupina A
Hrvatska Belgija 1:2
Wales Makedonija 20:45
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Belgija 9 8 1 0 25
2. Hrvatska 9 5 2 2 17
3. Srbija 9 3 2 4 11
4. Škotska 9 2 2 5 8
5. Makedonija 8 2 1 5 7
6. Wales 8 2 0 6 6
Sljedeće utakmice
15.10. Srbija Makedonija
15.10. Belgija Wales
15.10. Škotska Hrvatska