4 MILIJUNA ZA GENIJALCA

Dario Šarić kao Toni Kukoč: Tedeschijev posao desetljeća!?

04.11.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Emil Tedeshi, čelni čovjek Atlantic Grupe koja je glavni sponzor KK Cedevita, sa svojim suradnicima navodno radi na tome da u klub dovede najboljeg juniora Europe i jednog od najvećih svjetskih košarkaških talenata - 18-godišnjeg Darija Šarića, igrača koji je po riječima mnogih stručnjaka već sada najbolji hrvatski igrač

Otkada je Fiba odredila kako za slobodne papire 18-godišnjeg Šarića treba njegovom dosadašnjem klubu KK Zagreb platiti 550 tisuća eura (oko 4,1 milijun kuna) u ambicioznom euroligašu su pokrenuli akciju dovođenja 206 cm visokog genijalca.

U slučaju da Emil Tedeschi, koji se pokazao kao vrlo vješt poslovni čovjek posljednjih 10-ak godina, uspije dovesti Šarića, dao bi u ruke legendarnom treneru Boži Maljkoviću igrača nevjerojatnog talenta kakav je kao 18-godišnjak bio Toni Kukoč, kada je s njim 1986. u Splitu počeo raditi 'šjor Božo'.

Sličnosti s Tonijem Kukočem ima nekoliko. Šarić je visok 206 cm i igra na svim pozicijama, od playmakera do centra. Što god treneri od njega zatraže… Kukoč je u tim godinama bio identično visok, a oba su i vrlo slične tjelesne građe. I Kukoč i Šarić prije vole dodati suigraču nego zabiti, oba sjajno čitaju igru i oba su rođeni pobjednici. Sasvim dovoljno sličnosti da Maljković shvati kako bi dovođenjem Šarića u klubu sve krenulo nabolje.

Obzirom da je Cedevita nedavno na Zagrebačkom velesajmu otvorila Dom košarke, u koji će ukupno uložiti oko 10 milijuna kuna, investicija od 4,1 milijuna u Šarića ne čini se kao nemoguća misija.

Šariću u prilog ide i činjenica kako je sportski direktor Matej Mamić zaluđen ovim šibenskim genijalcem za kojeg je znao reći kako je po talentu uz rame Draženu Petroviću i Toniju Kukoču

'Obožavam gledati Šarića kako igra i sviđa mi se kako se ponaša i kako razmišlja na parketu. Čudesan igrač koji bi bio pojačanje bilo kojem klubu na svijetu', diplomatski nam je kazao nedavno Mamić, a na temu otkupa ugovora Šarića nije želio konkretno odgovoriti.

Navodno su se posljednjih dana, osim Bilbaa koji još važe isplati li se davati toliki novac, upleli i neki ruski i grčki klubovi. U igri je i Maccabi iz Tel Aviva u kojem velik utjecaj ima Nikola Vujčić, igrač i sportski direktor Splita. U slučaju da Šarićev ugovor otkupi Maccabi gotovo je sigurno kako bi 'šibenski Magic Johnson' ove sezone igrao na posudbi u Splitu.

No, osim bogatih europskih klubova i Cedevite, koja je poslala pismo namjere HKS-u, u igri je ponovno i Cibona. Kako doznajemo, čelni ljudi kluba žele Šarića u bivšem Draženovom klubu, a Dario ne bi imao ništa protiv jer bi zaigrao u klubu u kojem je svoje najbolje partije pružio 'njegov Šibenčanin' Dražen Petrović. Jedini problem Ciboni je novac, ali od prijatleja i sponzora prikupiti četiri milijuna kuna također nije nemoguća misija.

Kombinacija ima zaista puno, a Tedeschi – koji razumije košarku i svjestan je kako na Šariću jednoga dana može zaraditi – vjerojatno će sve napraviti da okrene novu stranicu u povijesti kluba.

Dovođenjem Šarića u Cedevitu uvjereni smo kako bi vrlo brzo postao startni igrač petorke kod Bože Maljkovića te kako bi dvorane u kojima igra Cedevita bile sve krcatije. Jer svi bi uživo voljeli vidjeti igrača koji je zaludio NBA skaute, o kojem vlasnici NBA klubova sve znaju. Igrača koji će na NBA draftu 2013. ili 2014. (sam odlučuje kada se želi prijaviti) ući u povijest kao najbolji draft pick hrvatskih košarkaša ikada. I ne samo to. Svi košarkaški stručnjaci uvjereni su kako će Šarić, ako ga ozljede zaobiđu, napraviti neponovljivu NBA karijeru u rangu Dirka Nowitzkog. Samo nebo mu je granica...