TISUĆE SU UMRLE

Danska će u Katru zaigrati u dresovima koji bi mogli izazvati velike političke probleme; proizvođač poslao oštru poruku

29.09.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Proizvođač dresova Hummel objavio je da je na dresu, koji će danska reprezentacija nositi na Svjetskom prvenstvu u Katru, posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu SP-a

"Oblik i boja dresova nisu inspirirani samo Europskim prvenstvom 1992. i najvećim uspjehom danskog nogometa u povijesti. Oni su također protest protiv Katara i ravnoteže tamošnjih ljudskih prava", napisala je tvrtka.

Dresovi su dizajnirani u crvenoj, bijeloj i crnoj boji, a na opremi su otisnuti simboli dobavljača i danskog saveza.

  • +53
Hrvatska - Danska, Liga nacija, 22.9.2022. Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

"Ne želimo biti vidljivi tijekom turnira, zbog kojeg su tisuće umrle tijekom priprema. Navijamo za dansku reprezentaciju na svim razinama, ali to nikako nije isto što i bodriti Katar, domaćina turnira“, poručili su iz Hummela, gdje na ovaj način žele skrenuti pozornost na situaciju u ovoj arapskoj zemlji, posebice na uvjete s kojima se susreću strani radnici koji su bili ključni u pripremi infrastrukture za SP.

Danska, nedavno polufinalist Europskog prvenstva, na SP-u će igrati u D skupini zajedno s braniteljem naslova Francuskom, Tunisom i Australijom.