VJEROVALI ILI NE

Današnji bolidi F1 daleko sporiji od nekadašnjih

23.02.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Iako se svake godine ulažu deseci milijuna eura u bolide Formule 1 kako bi bili brži, ali i sigurniji, posljednje istraživanje je pokazalo kako su današnji bolidi daleko sporiji od onih prije šest godina

'Novi automobili obično se konstruiraju da bi bili brži. U Formuli 1 je situacija obrnuta', piše Bild u svojoj analizi trenutne situacije u najelitnijem auto-moto natjecanju.

Najčitaniji njemački dnevnik izračunao je da su rezultati koje postižu vozači na ovotjednim testiranjima u Barceloni oko osam sekundi po krugu slabiji od onih prije šest godina na istom mjestu! Dvanaest momčadi koje se trenutno natječu u Svjetskom prvenstvu zajedno godišnje potroši oko milijardu eura na razvoj bolida, a Formula 1 je svakom godinom sve sporija.

Jedan od glavnih razloga je u podatku da su do 2003. momčadi smjele koristiti kolik su god broj motora htjele. Danas tijekom cijele sezone smiju upotrijebiti samo deset motora. Naglasak je stoga, logično, na izdržljivosti motora, a ne više na njihovoj snazi. Osim toga, i gume su danas 'sporije' nego ranije, a posljednjih je godina zabranjen čitav niz najboljih izuma jer su bili preskupi za male momčadi.

Dakako, još je mnoštvo razloga zbog kojih je Formula 1 sporija nego prije nekoliko godina, a to se nimalo ne sviđa aktualnom svjetskom prvaku.

'Preslabo je to, nema dvojbe. Kao vozač, uvijek želiš biti što brži', kazao je Sebastian Vettel Bildu.