OTROVNA STRELICA 'BIKOVA'

'Da Alonso vozi za nas, stalno bi se nešto žalio!'

11.12.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Red Bullov savjetnik Helmut Marko otklonio je mogućnost dolaska Fernanda Alonsa u momčad, jer tvrdi da se radi o vozaču koji se previše žali. Lijepih riječi nema ni na račun Mercedesa i Ferrarija...

Momčad 'bikova' nakon četiri godine dominacije Formulom 1 pala je u drugi plan, ponajviše zahvaljujući motoru Renaulta koji se nije mogao nositi s onima Mercedesa i Ferrarija.

Iako su na nekim utrkama, poput Austina i Budimpešte, Ricciardo i Kvjat igrali važnu ulogu na stazi, na kraju su završili tek kao sedmi i osmi u ukupnom poretku, a vjerojatno neće biti ništa bolje ni sljedeće sezone, jer ekipa iz Milton Keynsa nije uspjela osigurati bolje pogonske jedinice od francuskih i morat će ih razvijati sama u 2016. godini.

No, u Red Bullu su zadovoljni svojom vozačkom postavom i ne bi ju mijenjali ni najvećim zvijezdama.

'Znali smo da nam ove godine Renault neće moći kreirati pogonsku jedinicu pouzdanu i konkurentnu pa smo zaključili da je bolje imati mlade vozače koji se ne predaju pred poteškoćama koje su na početku sezone bile enormne. Zaključili smo da kad bi imali vozača poput Fernanda Alonsa, vjerojatno bi se žalio cijelo vrijeme,' izjavio je Mateschitzev savjetnik unutar momčadi, Helmut Marko koji definitivno nije najveći fan španjolskog šampiona.

Nakon tri pobjede u 2014. godini, Ricciardo je ovaj put uspio završiti iza kolege Danila Kvjata u ukupnom poretku.

'Vozači nikad nisu bili problem. Kvjat je na početku imao mnogo problema s kvarovima, iako su mnogi mislili da se radi o vozačkim pogreškama. Činilo se da mu treba vremena da se privikne na ekipu veličine Red Bulla, ali nije bilo tako. Sada je jako konkurentan,' ponosan je Marko na svog ruskog vozača koji je opravdao povjerenje, a Ricciarda opisuje kao iskusnog i kompletnog vozača, vođu ekipe i sljedeće sezone. O Ferrariju i Mercedesu nema lijepih riječi.

'Da, radi se o kartelu. Nažalost, shvatili smo to kad je bilo prekasno. Ponosni smo što nas se ekipe poput McLarena, Ferrarija i McLarena boje, ali to nam neće omogućiti motor, jer smo samostalna ekipa. U svakom slučaju, to je bio kartel uperen protiv nas,' osvrnuo se na priču s nabavkom motora austrijski bivši F1 vozač koji je bez većih uspjeha nastupao u natjecanju 1971. i 1972. godine.


Konačni poredak vozača 2015.:

1. Lewis Hamilton (VBn) Mercedes 381
2. Nico Rosberg (Njem) Mercedes 322
3. Sebastian Vettel (Njem) Ferrari 278
4. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 150
5. Valtteri Bottas (Fin) Williams 136
6. Felipe Massa (Bral) Williams 121
7. Daniil Kvyat (Rus) Red Bull 95
8. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 92
9. Sergio Perez (Mek) Force India 78
10. Nico Huelkenberg (Njem) Force India 58

Poredak konstruktora 2015.:

1. Mercedes 703
2. Ferrari 428
3. Williams-Mercedes 257
4. RedBull - Renault 187
5. Force India - Mercedes 136
6. Lotus - Mercedes 78
7. Toro Rosso - Renault 67
8. Sauber - Ferrari 36
9. McLaren 27
10. Marussia - Ferrari 0

Sve sažetke F1 sezone 2015. pogledajte ovdje!