NBA GAZDE I ŠARIĆ

Čudo od igrača iz Draženova grada službeno najbolji u ligi!

20.01.2014 u 13:14

Bionic
Reading

Mladi Šibenčanin Dario Šarić, koji će u travnju proslaviti 20. rođendan, ove sezone u dresu zagrebačke Cibone pokazuje sve odlike rođenog vođe

Odlaskom Amerikanaca Strawberryja i Jenninga iz Cibone, 209 cm visokom Šariću, koji po uzoru na legendarnog Šibenčanina Dražena Petrovića svakoga dana dodatno trenira kako bi bio najbolji, otvorio se put ka tituli najboljeg igrača ABA lige.

Nakon 17. kola, u kojem je Cibona nadigrala podgoričku Budućnost probivši se do četvrtog mjesta, Šarić je i službeno MVP lige (najkorisniji) sa 20,59 bodova. S prosjekom od 15,6 koševa (3. u ligi), 8,3 skokova (2. u ligi) te 1,7 osvojenom loptom (2. u ligi) svima je dokazao kako je spreman za velike stvari. Naporan rad se isplatio, a mladi trener Slaven Rimac igrom slučaja u ruke je dobio jednog od najnadarenijih košarkaša na svijetu u svom godištu pred kojim je, u to više nam sumnje, uspješna NBA karijera.

Protiv Budućnosti je Šarić ubilježio još jedan double-double u sezoni (18 koševa i 13 skokova), a s četiri osvojene lopte i dvije blokade pokazao je kako je u obrani sve bolji. Cibonin učinak od 11 pobjeda i šest poraza u ovom trenutku - veći je od očekivanog.

'Čestitke momcima na energiji koja, protiv ekipe kakva je Budućnost, mora postojati. Puno energije donio je i Dario Šarić. On je maksimalno motiviran da ova ekipa nešto napravi. Mi smo mu dali lidersku ulogu i objasnili mu što se od njega očekuje tako da on mora preuzimati odgovornost i biti vođa u svakoj utakmici. I kad ide dobro, ali i kad ide loše. Bit će i takvih trenutaka, no i tada treba preuzeti odgovornost i pomoći suigračima', nakon važne pobjede nad Budućnosti kazao je Rimac


Sada se samo postavlja pitanje; kada će Šarić, koji je u posljednje vrijeme prilično jako poboljšao mišićnu masu, fizički i psihički biti spreman za NBA. Na ovogodišnji NBA draft će se vjerojatno prijaviti jer već sada su neki NBA skauti uvjereni kako će biti izabran jako visoko, među prvih 10 pickova sigurno, a možda i bolje od toga.

Za košarkaša od nepunih 20 godina zaista je sjajan uspjeh naći se nakon 17 kola na vrhu u poretku za MVP-a lige. Uoči sezone takav rasplet teško je itko mogao predvidjeti. U utakmicama koje slijede Šarić ima priliku Cibonu odvesti na Final Four, a ako ovako nastavi napredovati čelni ljudi NBA klubova, koji u sve većem broju dolaze u Zagreb kako bi uživo vidjeli 'čudo od igrača iz Draženova grada' (NBA skauti dolaze ionako na svaku utakmicu!) bit će u velikoj dilemi. Ako preskoče Šarića na draftu (kao što su neki preskočili Tonyja Parkera ili Dirka Nowitzkog!) možda ih taj krivi potez zauvijek obilježi. Slatke brige razigranog Šibenčanina koji je ljetos ne Eurobasketu u Sloveniji dokazao kako se radi o posebnom igraču. Ako ovako nastavi, usporedbe s najvećim hrvatskim košarkašima kao što su Dražen Petrović ili Toni Kukoč neće biti pretjerane.

Poredak za MVP-aABA lige
1. Dario Šarić(Cibona)20.59
2. Sava Lešić(Radnički)20.41
3. Willie Warren (Szolnoki Olaj)19.53
4. Bogdan Bogdanović(Partizan)16.81
5. Nenad Miljenović(Mega Vizura)16.65