SLAVLJE U PARIZU

Čudesni Modrić odveo Hrvatsku do pobjede nad Turskom!

12.06.2016 u 19:19

  • +24

EURO 2016: Hrvatska - Turska (Pariz)

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/John Sibley

Bionic
Reading

Hrvatska je pobjedom 1:0, uz sjajni nastup Luke Modrića, stigla do tri boda protiv Turske. Igrali su naši dobro, pogodili i tri vratnice, pa možemo reći da je izbornik Čačić položio prvi ispit na velikoj smotri. S ova tri boda Hrvatska je otvorila vrata osmine finala

Za razliku od hrvatskog izbornika Čačića, koji je na travnjak poslao očekivanu momčad, sa Strinićem na lijevom boku, Badeljom kao još jednim zadnjim veznim i Brozovićem na desnom krilu, turski izbornik Terim izostavio je najboljeg napadača Buraka Yilmaza. Naravno, bila je to dobra vijest po naše.

Nakon prvog sučeva zvižduka Turci su 'jurnuli k'o Turci', prvi napad je odbijen, a već u drugoj minuti Hrvatska je skoro povela. Srna je ubacio s desne strane, međutim Rakitić nije dobro zahvatio loptu.

Taj prvi nalet i jednih i drugih kasnije je umirio Luka Modrić, koji je na startu pretrpio oštar prekršaj Ozana Tufana. Ipak, Realova veznjaka taj start nije uplašio, već je nastavio diktirati tempo igre naših. Imao je Modrić uz sebe i raspoloženog Brozovića, koji je dobro ordinirao po desnoj strani, baš kao i Rakitić ispred njega.

Statistika: Hrvatska-Turska (1:0)

HRVATSKA   TURSKA

Udarci 17  -  8

Udarci u okvir 6  -  2

Posjed lopte 49 posto 51

Prekršaji 15  -  13

Korneri 5  -  3

Žuti kartoni 1 - - 3


Turci su prvi put zaprijetili iz prekida, nakon Badeljova prekršaja nad Ozyakupom, ali kojeg je Calhanoglu loše izveo. I taman kad su naši hvatali 'zalet', oglasili su se i hrvatski navijači - povicima 'Za dom - spremni', što će Uefa sasvim sigurno opet naplatiti od HNS-a.

Turci nisu djelovali ništa posebno, Turana praktički nismo ni vidjeli, a jedino što je predstavljalo opasnost bili su prekidi igre. U 17. minuti Mandžukić je pucao glavom, ali ravno u turski blok, a desetak minuta kasnije i Badelj je propustio solidnu priliku. Odnosno, njegov je udarac išao po sredini gola, ravno u Babacana.

U istoj minuti i Subašić je bio u velikim problemima, Gonul je ubacio a Tufan pucao glavom no Subašić se ispružio i na gol-crti zaustavio loptu. Zadnjih pet, šest minuta prvog dijela naši su dodatno pritisnuli, a u 41. minuti Luka Modrić sjajno je dočekao jednu odbijenu loptu.

Udarcem iz prve, iz koljena pogodio je lijevi donji kut turskog gola - za veliko veselje 15-ak tisuća hrvatskih navijača.


U drugo poluvrijeme Terim je ušao s Volkanom Senom, umjesto Ozyakupa. Tom promjenom Turan je otišao na desnu stranu, možda u nadi da će preko Strinića biti opasniji. Isti taj Sen već u 48. minti opasno je pucao iz voleja, ali ravno u Subašića.

#‎navijajmokao1

U tijeku je i nagradni natječaj na društvenim mrežama (Twitter, Facebook i Instagram) koji poziva sve zainteresirane da se uključe i podrže Hrvatsku nogometnu reprezentaciju fotografijom predmeta koji im donosi sreću uz objavu s #‎navijajmokao1. Svi znamo kako znanje i iskustvo ponekad nisu dovoljni te da je u životu važno imati i malo sreće. Više na http://bit.ly/Navijajmokao1

Ivan Rakitić u 51. minuti pokazao je dio svog umijeća, prošavši kroz dvojicu turskih igrača te nakon starta Tufana izborio slobodnjak, koji je izveo Darijo Srna. I pogodio vratnicu. Šteta, jer tada se utakmica mogla prelomiti.

Novu meč-loptu Srna je imao u 55. minuti kada je, nakon Perišićeva ubačaja, Babacan izbio loptu, ali Srnin udarac otišao je kraj gola. Možda je trebao loptu primiriti pa tek onda pucati...

Hrvatska je nastavila u svom ritmu koji su diktirali Modrić i Rakitić, a kada su naši kreativci tako raspoloženi, onda je svaki napad opasan. Baš kao što je bio i Brozovićev udarac u 61. minuti, ali otišao je tek koji centimetar preko gola.

Terim je shvatio da mu utakmica izmiče iz ruku i u 65. minuti izvadio je Turana te uveo Buraka Yilmaza

Pokušali su Turci u jednom trenutku zaigrati i presing, no već prvi taj njihov pokušaj gurnuo je Brozovića u veliku priliku nakon Perišićeva prvog dobrog ubačaja s lijeve strane.

Posljednji Terimov adut trebao je biti mladi Emre Mor, kojeg je uveo umjesto Cenka Tosuna.

Iako je Perišić u 71. minuti na ubačaj Mandžukića pogodio vratnicu, dojam je bio da su naši polako gubili dah, a Čačić je čekao s izmjenama.

Opasnosti nije nedostajalo ni u zadnjih desetak minuta. Prvo je Brozović glavom poslao loptu pod vratnicu, ali je Babacana dobro intervenirao, a onda je na drugoj strani Strinić u zadnji tren zaustavio Volkana Sena. Dobili su Turci slobodnjak, ali Subašić je bio na mjestu.

U 82. minuti odličnu je priliku imao i Perišić, koji je zamijenio poziciju s Brozovićem, ali veznjaku Intera nedostajalo je svježine za pravi udarac. Odmah je potom legao na travnjak i tražio zamjenu zbog grčeva. Ali Čačić je čekao s promjenom. Na svu sreću, Turci te tri, četiri minute nisu uspjeli kazniti Čačićevo čekanje, a onda je na teren ušao Andrej Kramarić.

U samoj završnici Čačić je u igru poslao i Schildenfelda umjesto Rakitića, odnosno Pjacu umjesto Mandžukića, uzevši koju sekundu i dovevši svoju momčad do velike i važne pobjede koja otvara vrata osmine finala.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u petak, 17. lipnja, u 18 sati u St. Etienneu protiv Češke.