HRVATSKA DIJASPORA

Croatia Toronto na Poljudu obranila naslov

02.07.2011 u 22:44

Bionic
Reading

Nogometaši Croatije iz Toronta u finalnoj su utakmici Drugog svjetskog prvenstva hrvatskih nogometnih klubova u dijaspori na splitskom Poljudu pobijedili momčad Canberre sa 5:0 i time obranili naslov osvojen na prvom takvom natjecanju održanom 2007. godine kada su se u finalu također sastale ove dvije momčadi

Drugo svjetsko prvenstvo klubova koje su utemeljili Hrvati izvan domovine održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH Luke Bebića koji je nazočio finalnoj utakmici na Poljudu i predao pobjedniku prijelazni pehar, a nogometašima koji su nastupili u finalnoj utakmici zlatne i srebrne medalje.

Bebić je izrazio zadovoljstvo ovim natjecanjem rekavši kako je to odličan primjer povremenog okupljanja klubova diljem svijeta s hrvatskim predznakom ili koje su utemeljili Hrvati u dijaspori.

'To je način da se osjeti bliskost iseljene i domovinske Hrvatske, a ovakva svjetska prvenstva bi se trebala održavati i u drugim sportovima zbog njegovanja zajedništa Hrvata ma gdje živjeli', kazao je Bebić.

Na završni turnir Drugog svjetskog prvenstva hrvatskih klubova iz dijaspore plasiralo se osam momčadi, osim finalista Croatije iz Toronta i Canberre to su još bili Croatia iz Berlina, Dinamo iz Beča, Croatia iz Züricha, Dinamo iz Moehlina (Švicarska), Croatia-Zagreb iz Stuttgarta i Croat iz San Pedra (SAD). Za sedmodnevnog trajanja natjecanja utakmice su igrane u Splitu, Dugopolju, Žrnovnici, Omišu i Dugom Ratu.

U momčadi Canberre, koja je igrala u oba dosadašnja finala svjetskog prvenstva hrvatskih klubova u dijaspori, ponikao je i sadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić.