tko umjesto lovrena i vide?

Čitatelji tportala nude izborniku Daliću rješenje za stoperske pozicije a to su: debitant i igrač s 'crne liste'

16.10.2019 u 06:04

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija spletom okolnosti, odnosno nedovoljne odlučnosti, našla se je u situaciji da u svojoj zadnjoj kvalifikacijskoj utakmici mora ganjati plasman na Euro 2020. Imala je meč loptu u nogama, ali remi 1:1 u Cardiffu donio je novu dozu neizvjesnosti, koju su dodatno otežali i žuti kartoni Domagoja Vide i Dejana Lovrena, zbog čega će izbornik Dalić morati tražiti novi stoperski dvojac

I dok izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza navodno traži mogućnost da utakmicu s Rujevice 16. studenog preseli na Maksimir, izbornik Zlatko Dalić traži rješenje na stoperskim pozicijama za ogled protiv Slovačke.

Jer osim što je u Walesu njegova momčad prokockala vodstvo, samim time i priliku da već ima osiguran plasman na Euro sljedeće godine, stoperski dvojac Domagoj Vida - Dejan Lovren dobili su po treći žuti karton te će obojica morati propustiti posljednju utakmicu u E skupini kvalifikacija.

Naravno, kada takav iskusni dvojac izostane, polako se svi hvataju za glavu jer neće izbornik Dalić imati previše vremena za uigravanje novog stoperskog tandema.

Osim toga, morat će i procijeniti tko će u tom trenutku moći ispuniti sve zadaće, tko će imati svoj dan.

Ove godine, u službenim utakmicama, izuzev dvoboja protiv Azerbajdžana, upravo je ovaj dvojac bio na stoperskim pozicijama.

Prema tome, jasno je da će Dalić, koga god odluči staviti, imati veliku nepoznanicu.

  • +45
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina E, 7. kolo, Wales - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

I zato smo pitali vas, koga biste postavili na njihove pozicije.

Prema anketi tportala, koja je još uvijek aktivna, igrač kojeg vidi gotovo polovina sudionika ankete, ili točinje 46,1 posto, je Dinamov stoper Dino Perić, igrač koji još uvijek čeka svoj debi u dresu hrvatske A reprezentacije. Nogometaš Dinama redovito je nastupao za hrvatske nacionalne selekcije U-18, U-19 i U-20, a za 'mlade' je zaigrao sedam puta, uz dva postignuta pogotka.

Uoči ovog okupljanja prvi je put pozvan u A selekciju, ali samo iz razloga što je Matej Mitrović (bio) ozlijeđen.

Za drugo mjesto bore se dva igrača. Jedan je Duje Ćaleta-Car, za kojeg je glasovalo 15,5 posto čitatelja, a drugi Tin Jedvaj za kojeg je Dalić ionako rekao kako je 'on pravi stoper, a ne desni bek.' Iza njih je Matej Mitrović...

Inače, upravo Ćaleta-Car bio je jedini nogometaš koji je ove godine, u službenim utakmicama Hrvatske, igrao na stoperskoj poziciji. Bilo je to u ožujku u pobjedi protiv Azerbajdžana 2:1, a partner u stoperskoj liniji bio mu je Domagoj Vida.

No, kod Ćalete-Cara postoji drugi problem. A to je što se našao na Dalićevoj 'crnoj listi' jer je ovog ljeta odbio putovati s U-21 selekcijom na Euro u Italiju i San Marino, pravdajući se željama kluba Olympiquea iz Marseillea, koji ga je htio imati cijelo vrijeme na pripremama.

Od rujna Ćaleta-Car nije dobio poziv izbornika Dalića, pa ćemo vidjeti hoće li izbornik promijeniti mišljenje ili je ovog igrača prekrižio i za neki duži period.

Na četvrtom mjestu u izboru čitatelja tportala jest stoper Augsburga Tin Jedvaj, kojem je upravo ta pozicija i ona 'prava', dok je u reprezentaciji tek popunjavao rupu, a vjerojatno živio i na kredit zbog dva gola protiv Španjolske u Ligi nacija.