INTERVJU

Ćiro otkrio najveći razlog neuspjeha hrvatskih klubova u Europi

25.08.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski trener Miroslav Ćiro Blažević bio je vrlo konkretan kada su u pitanju hrvatski klubovi, odnosno njihovo ispadanje u kvalifikacijama za europske kupove

Bivši hrvatski izbornik, ali i trener u sva četiri hrvatska kluba koja su tijekom tjedna imala europske ispite, a to znači i u Rijeci, Dinamu, Hajduku i Osijeku, Miroslav Blažević s tugom se javio u petak, nakon spoznaje da su svi oni doživjeli neuspjehe.

>> Iskreni Carrillo o suzama igrača, ali i svojem odlasku s klupe Hajduka

  • +2
Atmosfera na utakmici Hajduk - Everton Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'A što reći, najradije ne bih ništa kada vidim, u ovim mojim godinama, da klubovi nemaju znanja da prođu dalje. I šteta je što su sva četiri kluba ispala', rekao je u uvodu razgovora za tportal Miroslav Ćiro Blažević, a ni morsko okruženje nije ga oraspoložilo.

Dobro, ali imamo Rijeku, koja je izborila nastup u Europskoj ligi. Osim toga, ni Hajduk ni Osijek nisu bili bez izgleda. A Hajduk je igrao protiv velikog i financijski moćnog Evertona.

Slažem se, možemo se tješiti time da su igrali dobro. I ako je utjeha dobra, onda se moramo tako i postaviti. Međutim ja i dalje mislim da smo svi mi, ljubitelji nogometa, otišli s gorčinom na spavanje jer u nogometu se mora razmišljati o puno stvari. Evo, Kek je napravio odličan posao i da su zabili jednu ili dvije prilike, bili bi u eliti. Ali, naglašavam, da je imao samo Andrijaševića, siguran sam da bi Rijeka prošla.

A kako objasniti Dinamovo ispadanje, koji je bio favorit protiv albanskog Skenderbeua?

To samo mi možemo misliti da je Dinamo bio favorit.

  • +3
Europska liga, 4. pretkolo: Osijek - Austria B. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Otkrio je Ćiro, bez pardona, u čemu je najveći problem.

Znate, svi bi klubovi prošli da nam ih vode sportaši, a ne trgovci, biznismeni. A oni o sportu pojma nemaju. Čim vide lovu i osjete da je prilika zaraditi, odmah je 'čapaju'. I da je Mamić ostavio barem dio od svih onih odličnih igrača koje je prodavao, vjerujte mi da bi puno više zaradio jer bi klub imao rezultat, pune tribine.

Ali to je sudbina svih klubova iz regije, pa i nekih europskih, da na taj način moraju preživljavati.

Da, ali zar se nijednom ne može tražiti sportski uspjeh? Pa kažem, s rezultatom bi također stigla lova. Ali ne, oni žele odmah zaraditi. I to je veliki problem, jer mi Hrvati smo tako siromašni da odmah prodajemo naše mlade talente.

>> Vardar u najvećoj senzaciji izbacio turskog velikana; ispao i Ajax

Može li nam utjeha biti i ta što su ispali bogatiji, iako možda ne i veći klubovi, poput Glasgow Rangersa, Ajaxa, Fenerbahčea?

'Ne, moramo gledati i razmišljati kako su i zašto dalje prošli, recimo Vardar ili Maribor, klubovi koji imaju jednak budžet ili čak i manji od naših klubova. Međutim to su iznimke jer u pravilu uvijek klubovi koji imaju više novca ostvaruju i veće rezultate', zaključio je Ćiro Blažević i ostavio čelnicima hrvatskih klubova na razmišljanje.

Zar uistinu svakog igrača za kojeg dođe ponuda trebaju odmah 'uvaliti'?