NESRETNI ŽANDAR

Ćirina kapica zarazila i ostatak svijeta

09.03.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Miroslav Blažević nije samo trener, on je i zvijezda. Govornik, glumac, jedino ne pjeva. Svu raskoš svoje osobnosti demonstrirao je u svom najvećem pohodu na svjetsku slavu, tijekom 1998. godine

Francuzi su Ćiru itekako poznavali i prije tog SP-a, tamo je trenirao Nantes pune tri godine, a tijekom jedne istrage čak je završio i u pritvoru. Dovoljna reklama bilo bi mu i pet pobjeda na turniru koji je završio pobjedom protiv Hiddinka i osvajanjem bronce, ali Ćiro je ostavio traga i na drugom planu.

Na dvoboj u skupinama između Jugoslavije i Njemačke u Francusku doputovala je i velika skupina njemačkih huligana koja je na pameti imala samo dokazivanje na velikoj sceni. U Lensu su dogovorili obračun s Englezima, a na mjestu sukoba se našao francuski policajac David Nivel. Nijemci su sirotog žandara poslali u komu, Francuska je bila na nogama.

Jedan Nivelov kolega odnio je Blaževiću kapicu unesrećenog kolege i ona je postala Ćirina i hrvatska amajlija na putu do bronce. Blažević ju je imao sa sobom do kraja prvenstva, a ne treba ni spominjati koliko je taj potez doprinio povećanju popularnosti 'vatrenih' koji su ionako bili hit prvenstva.

Nakon godinu dana Nivel se probudio iz kome, ali su mu kao posljedice napada razularene stoke ostali sljepoća na jedno oko, problemi u govoru i poremećaj koncentracije. Ipak, preživio je. Napadači, njih četvorica, od njemačkog su suca dobili zatvorske kazne od tri i pol do 10 godina.