HAAS POVRATNIK GODINE

Čilićeva mušterija najveća teniska nada

05.11.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Kraj je teniske godine, a odraditi se još treba jedino ATP Finals turnir u Londonu (nastupaju osmorica najboljih) te finale Davis Cupa u kojem igraju Češka i Španjolska

Dakako, vrijeme je i za nagrađivanje, pa su tako postali poznati ovogodišnji dobitnici tradicionalnih ATP-ovih nagrada. Za povratnika godine je izabran Tommy Haas, njemački tenisač koji ima i američku putovnicu. Haas je godinu počeo izvan kruga 200 najboljih na svijetu, ali je danas na 25. mjestu ATP ljestvice.

Haas nije igrao tenis od veljače 2010. do svibnja 2011. godine zbog ozljede, ali je formu definitivno pronašao tijekom 2012. godine u kojoj je, između ostaloga, osvojio turnir u Halleu gdje je pobijedio i Rogera Federera. Ovaj 34-godišnjak je još igrao finala na turnirima u Hamburgu i Washingtonu, a tijekom godine je proslavio i 500. pobjedu u karijeri.

Nada godine je 23-godišnji Slovak Martin Kližan koji se trenutačno nalazi na 29. mjestu ljestvice (88 mjesto bolja pozicija nego na početku godine). Osvojio je Kližan ATP turnir u Sankt Peterburgu, a najveća mu je pobjeda bila ona protiv Tsonge na US Openu gdje je kasnije ispao od hrvatskog tenisača Marina Čilića. Inače, Čilić ga je krajem godine u krajem roku svladao u sva tri ogleda.

Sami tenisači su 27-godišnjeg Marinka Matosevica izabrali za tenisača koji je najviše napredovao. Matosevic je trenutačno na 47. mjestu ATP ljestvice te je najbolji australski reket. Preko kvalifikacija je došao do finala turnira u Delray Beachu, a igrao je i polufinale Los Angelesa.

Nagrade za najbolje igrače godine su dobili Nova Đoković kao prvi na ljestvici u pojedinačnoj konkurenciji, odnosno, braća Bryan u konkurenciji parova. Đoković je uz to dobio Arthur Ashe nagradu, koja se dodjeljuje za rad u humanitarne svrhe.

Navijači su, pak, po deseti put zaredom izabrali Rogera Federera kao svog najvećeg miljenika (ispred Andyja Murrayja), dok je Federer dobio i Stefan Edberg nagradu, koja se dodjeljuje najkorektnijem tenisaču kroz godinu. U konkurenciji za ovu nagradu je bio i najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić te Juan Martin del Potro i David Ferrer.