TKO JE AMERIKANAC?

Čilićev suparnik preživio bolan prekid, a njihovi mečevi svaki put su bili drama!

13.07.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Marin Čilić je u polufinalu Wimbledona, a sljedeća prepreka mu je Amerikanac Sam Querrey (29) koji nije uopće bezazlen protivnik

Najbolji hrvatski tenisač u lovu je na svoje drugo finale Grand Slama (US Open 2014.). Na tome putu mu stoji 27. tenisač svijeta Sam Querrey koji je prije šest godina bio 17. na ATP ljestvici što mu je bio i rejting karijere.

Svi se slažu kako je naš predstavnik u polufinalnom ogledu veliki favorit, dobio je Amerikanca u sva četiri prethodna sraza, ali vjerujte, niti jedan meč nije prošao bez drame, a najamnje jedan je mogao otići i na drugu stranu.

Prvi njihov sudar dogodio se 2009. i to upravo u Wimbledonu u drugom kolu, a Marinu je trebalo pet setova za pobjedu 4:6, 7:6(3), 6:3, 6:7(4), 6:4. Na drugi meč čekalo se tri godine i to na travi Queens'sa (polufinale) kada je bilo 6:3, 3:6, 6:3. Te 2012. opet su se susreli u Wimbledonu u 3. kolu i bio je to ludi ogled, s nevjerojatnim petim setom, na kraju je završilo 7:6(6), 6:4, 6:7(2), 6:7(3), 17:15. Posljednji meč je bio u Washingtonu (osmina finala), nije se morao igrati odlućujući set, ali bilo je napeto 7:6(2), 7:6(3).

  • +6
Sam Querrey u Wimbledonu 2017. Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Za razliku od Čilića, Querrey nije imao senzacionalnih uspjeha na Grand Slamovima sve do ovog Wimbledona. Prije toga samo je jednom na velikom turniru došao među osam (Wimbledon 2016., a u 3. kolu je izbacio Đokovića) pa je za njega ovo bajka za koju ne želi da prestane.

Amerikanac ni na Matersima 1000 nema zapaženih rezultata osim tri četvrtfinala, ali zato ima devet ATP titula (16 finala) na manjim turnirima, a posljednja je stigla u ožujku ove godine na Mexican openu kada je šokirao Rafaela Nadala.

Od ostalih ostvarenja treba spomenuti dva polufinala Davis Cupa (2008., 2012.) te finale Grand Slama u mješovitim parovima 2015. na US openu.

U pojedinačnoj konkurenciji na ATP-u je ostvario 303 pobjede i 249 poraza, a od turnirskih nagrada (i u parovima) zaradio je 8,4 milijuna dolara.

O njegovom privatnom životu malo se zna, nije na društvenim mrežama, poznato je da je velikih humanitarac, često i sam sudjeluje na humanitarnim turnirima, ali zna se da su njegov uspon prema vrhu kada je bio 17. (2011.) zaustavila dva događaja. prvi je bila nesreća u Bangkoku kada je na staklenom stolu rasjekao ruku, a nešto kasnije ostavila ga je dugogodišnja djevojka zbog čega je upao u depresiju što je i sam priznao medijima.

No to je prošlost, Querrey je danas u vezi s modelom i zvijezdom društvenih mreža Abby Dixon, a što se tiče tenisa trenutačno igra u životnoj formi.

  • +22
Marin Čilić, Wimbledon 2017. Izvor: Reuters / Autor: STEFAN WERMUTH

Na terenu je u Wimbledonu proveo 12 sati i 32 minute (sat i sedam minuta više od Čilića) i ni malo ga ne zabrinjava to što je u zadnja tri meča u All England Clubu igrao po pet setova.

'Tijelo mi je u dobrom stanju, trava nije naporna kao zemlja ili tvrda podloga', rekao je Querrey te najavio:

'Presretan sam, ovo je velika stvar, Moram se koncentrirati na polufinale. Da me je netko ranije pitao da li ću tako daleko doći, rekao bih ne.'

Kada je već došao tako daleko, nema namjeru stati, zato Marine oprez...