PRVI PORAZ U FINALU

Čilić propuštao šanse, Nole uzeo naslov

11.10.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić poražen je u finalnom dvoboju ATP turnira China Open u Pekingu od Srbina Novaka Đokovića sa 6:2, 7:6 (4)

Čilić ni u četvrtom međusobnom dvoboju nije uspio pobijediti Đokovića, a ovo mu je prvi poraz u finalima ATP turnira, nakon pobjeda u New Havenu lani te Zagrebu i Chennaiju ove godine.

Dvoboj je trajao 113 minuta, ali zapravo puno duže jer je prekinut u prvom setu kod 2:2 zbog kiše. Stanka je lošije utjecala na Čilića, koji je po povratku na teren izgubio četiri gema zaredom i prvi set.

U drugom setu je Međugorac propustio ogromni broj prilika za dobitak jer je čak četiri puta gubio svoj početni udarac kod vodstva. Napravio je break za 1:0, Đoković je poravnao na 3:3, Čilić odmah u sljedećem gemu došao do novog breaka za 4:3, a Srbin opet poravnao. U završnici seta je Čilić čak dvaput servirao za set, kod 5:4 i 6:5, oba puta neuspješno, a u tie-breaku se u ključnom poenu kod 3:2 za Đokovića okliznuo u dobivenoj situaciji i izgubio dvoboj, jer je Đoković ipak bio puno koncentriraniji.

Čiliću je za finale pripalo 230.000 USD i 300 bodova koji ga još drže u igri za plasman na ATP Masters osam najboljih tenisača u Londonu. Međugorac je saznao i ime prvoga protivnika na sljedećem turniru u Šangaju, a to je Čeh Tomas Berdych, koji ga je nedavno pobijedio u Davis Cupu u Poreču. U Šangaju će igrati i Ivo Karlović, koji ide na Amerikanca Jamesa Blakea, te Ivan Ljubičić, koji se sastaje s Francuzom Julienom Benetteauom.