INTERVJU

Čilić: Ne zaostajem puno za najboljima

01.12.2008 u 15:09

Bionic
Reading

Marin Čilić godinu je završio kao najbolji hrvatski tenisač, usto je i najmlađi član kluba Top 50. Iza njega je sezona u kojoj se promovirao, slijedi razdoblje u kojemu treba dosegnuti konstantu. Sa 20 godina na leđima, nikamo mu se ne žuri

Marin s velikim guštom može 'vratiti film' protekle sezone. Razgovarali smo s njim nakon jednog od napornih treninga koje je posljednjih dana odrađivao u Zagrebu. Kao i uvijek, bio je otvoren i spreman za razgovor s novinarima...

'Uvod u sezonu bio je senzacionalan. Drugi tjedan Australije plasirao me među 40 najboljih na svijetu što mi je omogućilo kontinuitet igranja na Masters turnirima i dvoboje s najboljima. Par mjeseci sam se tražio, smetala mi je i ozljeda patele koja sad muči Nadala, no tijekom ljeta sam ušao u vrhunski niz.

U New Havenu je osvojio prvi naslov u karijeri, ali kaže da je najbolje odigrao najveći turnir.
U Wimbledonu sam odigrao stvarno sjajno, imao sam priliku i za četvrtfinale protiv Clementa. Još sam mlad, učim i bit će prilika da ponovim takve rezultate i napravim još više. Iako su pobjede protiv Roddicka i Gonzaleza bile vrhunske, najbolja partija godine bila mi je ona u pet setova protiv Nieminena na Wimbledonu.

Pristup mreži lani je kotirao kao najveći problem na terenu. Kako sada stvari stoje?
Na tome dijelu treba još raditi, igram s igračima koji su fizički snažniji i kada dođem na njihovu razinu povećat ću i brzinu servisa te lakše dolaziti do voleja.

Renomiranog Mathieua pobjeđivao si tri tjedna za redom.
Bilo je malo smiješno. Redovito smo se sastajali i shvatio sam kako igra, pa sam ga lakše pobjeđivao. Ta serija mi je bila uvod u odličan nastavak sezone.
Ivan Ljubičić te u Zagrebu tražio savjet prije meča s Hasseom. Je li ta mogućnost čitanja protivnika indikator tvoje velike perspektive i kao trenera?
Ne znam, volim gledati tenis na TV-u i tražiti igračima sitnice koje će mi pomoći u mečevima s njima i tako si olakšavam posao.

U prva dva mjeseca sezone braniš polufinale Chennaija i četvrto kolo Australije. Nakon toga, do lipnja samo 130 bodova (ukupno je u sezoni osvojio 1175). To nudi mogućnost dodatnog proboja na ljestvici.
Ne postavljam si ciljeve što se tiče renkinga. Blizu sam vrha i jedan turnir me može uvrstiti među 15. Koncentriram se na grand slamove gdje je najteže i gdje možeš najbrže napredovati.

Kako danas stojiš u odnosu na igrače koji su na rubu 10 najboljih na svijetu?
Kad sam u najboljoj formi ne zaostajem previše. Već sam pobjeđivao igrače iz top 10, nedostaje mi jedino konstanta. Zato su ključni grand slamovi u kojima moraš zadržati koncentraciju i snagu dva tjedna.

Hrvatska se vratila u svjetsku skupinu Davis Cupa i u prvom kolu će dočekati Čile. U slučaju prolaza, ponovno ćemo biti domaćini protiv boljeg iz dvoboja SAD - Švicarska.
Lako je analizirati ždrijeb, ali mi nećemo nikoga podcijeniti. Svaki meč ima ogromnu važnost. Čile je nezgodan. Imaju dobru reprezentaciju i uvijek su neugodni kad nastupaju za svoju zemlju, u Davis Cupu i na Olimpisjkim igrama. Bit će zanimljivo, ali sigurno je da imamo velik potencijal i da možemo daleko dogurati.

Federer više nije broj jedan. Je li on lošiji ili su drugi toliko napredovali?
Čini mi se da nije igrački u padu, to je najviše stvar psihe. Mečeve odlučuje dva poena i to može pridonijeti njegovu skidanju s trona. U sljedećoj sezoni će biti još zanimljivije. Ima desetak igrača koji mogu napraviti velike rezultate, nadam se da ću i ja uhvatiti dio plijena.

Kaže da ima novih 'Čilića i Ančića', ali i da će im za proboj u seniorsku konstantu trebati minimalno dvije godine. U sljedećoj sezoni odigrat će između 22 i 25 turnira, među njima će sigurno biti Zagreb, možda i Umag.
Umag mi je u planu. Probat ću ga ubaciti u kalendar, ali vidjet ćemo što će sezona donijeti.

Umag slavi 20. obljetnicu. Slavko Rasberger planira dovesti Nadala, Đokovića i sve najbolje Hrvate. Koliko je to realno?
Ne znam baš. Nadal i Đoković traže velik novac, ali sigurno da će biti veliki spektakl. Velika je to stvar. Mario se osjeća jako dobro, on i Ljubo su počeli pripreme, s Ivom se nažalost još nisam vidio, ali vjerujem da ćemo imati dobru sezonu.