ZAGREB INDOORS

Čilić će lagano riješiti Kavčića

08.02.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Iako je Marin u najavi turnira spomenuo da mu ne odgovaraju turnir s 28 igrača u ždrijebu, jer to znači da kreće igrati tek od drugog kola, ovaj put je krenulo kao u Umagu prošle godine. A Umag je tad osvojio. Pobjeda nad nezgodnim Slovencem je odrađena bez oscilacija, uz 11 asova i bez izgubljenog servisa.

'Jako sam zadovoljan. Servirao sam vrhunski , ali sve je bio odlično. Od kretanja, do udaraca. On je počeo malo nervozno, brzo sam se odlijepio i odmah je lakše igrati', vidno je bio dobrog raspoloženja prvi nositelj nakon meča, te je nastavio:

'Puno mi znači način na koji sam dobio. Nisam imao oscilacija, dobio sam dosta brzih poena, što mi nekad nedostaje. Imao sam jedan slabiji jedan servis gem, ali u tom trenutku me digla podrška domaćeg terena. Vjerovao sam u sebe, tu je došlo samopouzdanje do izražaja.'

Tenisači kažu da je puno teža tranzicija s betona na zemlju, nego obrnuto, ali i u tom slučaju treba proći proces prilagodbe. Marin je odigrao jedan meč parova, igrao malo s djecom koja su u velikom broju došla na "Kids day", a onda je otkrio na čemu je najviše radio s Bob Brettom:

'Radio sam posljednjih dana najviše na reternu, što se moglo danas vidjeti. Pomoglo mi je što dobro znam igru Žemlje, znao sam kako igrati. '

Nakon jednog Slovenca, još jedan. Ove godine su čak trojica igrala u glavnom ždrijebu, a preživio je Kavčič. Iako više nije najbolji slovenski tenisač, bar ne po renkingu, prvi je probio magičnu granicu Top 100. Sudeći po prvim reakcijama Čilića, nije ostavio dojam zabrinutog igrača zbog idućeg protivnika:

'Ne znam što bi rekao o Kavčiču. On voli izmjene, često igra duge mečeve jer nije igrač koji će razbiti nekoga. Može dobro servirati, ali se nadam da će retern raditi kao i danas.'

Čilić nije propustio prokomentirati ždrijeb, koji je vidno opasniji i teži u gornjem dijelu gdje su svi najbolji hrvatski tenisači:

'Seppi je otkazao, par ih je jakih ispalo, ali tu je Melzer koji može uvijek biti opasan na svoj dan. Ipak, gornji dio ždrijeba je stvarno jak i žao mi što možda Dodig ili Karlović nisu "dolje" jer bi sigurno napravili nered. '

A Kavčič je prilično spretno stigao do četvrtfinala, iako to nije htio priznati. Baghdatis je osvojio prvi set s dva breaka iz isto toliko prilika i onda je servirao za meč kod vodstva 5:4 u drugom setu. Spasio je jednu break-loptu, drugi nije mogao. Kavčič nije dopustio meč-loptu u tom gemu, te je uz samo dva izgubljena poena dobio tie-break. Treći set je odlučio jedan break Slovenca.

'Iako sam gubio, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da smo izjednačeni. Prvi set sam ja izgubio, nije ga on dobio svojom igrom. Iako je u drugom setu odigrao odlično za break, nikad nije lako servirati za meč. Koncentrirao sam se, ostao sam fokusiran i to mi se isplatilo', komentirao je Kavčič razloge preokreta, a nije ga smetao ni umor iz Davis Cup gostovanja u Poljskoj:

'Davis Cup uvijek uzima puno energije jer se igra s emocijama. Nisam bio svjež, nisam imao dovoljno vremena za pripremu, ali sam uspio danas pobijediti i to je najvažnije. Naravno, sad ću navijati za Kavčiča jer bi to značio da imamo sigurno Slovenca u polufinalu.'

Želja mu se nije ispunila, ostao je sam. Baš kao nekad kad je bio jedini slovenski tenisač u Top 100. Sad ih je trojica, tako da je Kavčič pokušao odgovoriti na logično pitanje kako se to dogodilo. Iako se šalio u početku, na kraju je skromno zaključio da je možda baš on taj razlog:

'Možda je ključno tih par novih terena u Sloveniji? Ma šalim se, naravno. Možda je bilo ključno kad sam ušao u Top 100, jer to prije nitko nije vjerovao. Pokazao sam da je to moguće i sad imamo trojicu u Top 100, što me motivira.'

U ovom trenutku je Čilić veliki favorit, posebno ako bude servirao kao jučer. Čini se da je pobjeda protiv Seppija u nedjelju dala prvom hrvatskom reketu veliku dozu samopouzdanja, makar Hrvatska nije prošla dalje. Marin ne skriva, ovdje je da ponovo osvoji Zagreb.