NAPAD NA 1. MJESTO

Čilić bi u ove tri stvari trebao kopirati Federera; jedna ima veze s njegovom djevojkom

19.07.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić svojim igrama u posljednje vrijeme, pogotovo na Wimbledonu, na kojem je stigao do finala, pokazuje da bi se zaista vrlo brzo mogao uključiti u borbu za poziciju svjetskog broja jedan

Od osamostaljenja Hrvatske do svjetskog broja jedan nije uspio doći još nijedan naš tenisač. Najbliži je bio Goran Ivanišević koji je usprkos svom temperamentu, koji ga je koštao nekoliko teških poraza (tri poraza u finalu Wimbledona!), bio drugi na svijetu. Ivan Ljubičić bio je treći… No 28-godišnji Marin Čilić ima veliku priliku, pogotovo kada u igračku mirovinu napokon ode najveći tenisač svih vremena Roger Federer, koji ga je nadigrao u nedavnom finalu Wimbledona.

Poznato je kako je Čilića u tom finalu potpuno izbacila iz takta ozljeda, točnije problemi sa žuljevima na lijevom stopalu. No analizirajući Federerovu karijeru može se doći do zaključka kako Čiliću ne bi bilo loše napraviti slične stvari kao legendarni Švicarac – da ne kažemo kopirati ga. Ako želi biti najbolji, ove tri stvari trebao bi što prije promijeniti u svojoj karijeri:

1. Što prije angažirati najboljeg sportskog psihologa. Federera je to spasilo!

Velik broj tenisača ima sportskog psihologa u svom timu, a neki su mišljenja kako je to glupost (Čilić ga, kako doznajemo, nema, op.a.). Naš poznati sportski psiholog Amir Zulić, s kojim smo razgovarali, mišljenja je da je to jako pomoglo Federeru u mlađim danima. Naime on je kao tinejdžer često lomio rekete i bio je jako nervozan.

'Tenis je vrlo zahtjevan sport, ali i specifičan jer duge stanke tijekom meča mogu biti vrlo nezgodne. Naime tijekom tih čestih stanki može se dogoditi da igrač počne razmišljati o igri na način koji mu može pomoći, ali i poprilično odmoći, a da nije toga svjestan. Eto, Federer se drastično promijenio upravo zahvaljujući sportskom psihologu', kazao je Zulić dodavši:

'Ako neki sportaš angažira sportskog psihologa, to ne znači da s njim nešto nije u redu, nego on želi postati još bolji, želi savršeno pokriti još jedno područje.'

2. Popraviti igru servis-volej kojom se Federer proslavio

Čilić je tijekom trogodišnje suradnje s Goranom Ivaniševićem značajno popravio svoj servis, a svojim igrama na brzim podlogama to je i dokazao. Međutim mnogi teniski analitičari su mišljenja da mora drastično promijeniti svoj stil igre ako želi u svjetski vrh, a to pogotovo vrijedi za tzv. servis-volej igru.

'Gotovo niti jedan igrač s kojim sam igrao ne igra servis-volej, što me šokira na ovoj razini tenisa. Volio bih da više trenera uči svoje tenisače trčati na mrežu jer se tamo događaju sjajne stvari', rekao je nedavno Federer, koji je takvom igrom došao do rekordnog broja grand slam titula.

Dakle bivši švedski tenisač Jonas Björkman, nekadašnji četvrti igrač na svjetskoj rang ljestvici, kao Čilićev trener mora što prije popraviti taj segment kod našeg tenisača. Napredak se vidi, ali to nije dovoljno za napad na svjetski vrh.

  • +6
Marin Čilić i Kristina Milković Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

3. Federeru je karijera krenula uzbrdo nakon što se oženio. Što čeka Marin?

Paul Dorochenko, kondicijski trener Federera u njegovim mlađim danima, kaže kako je supruga Mirka potpuno promijenila karakter švicarskom tenisaču.

'Istina, kada je bio mlađi, Federer je često radio sa sportskim psihologom, ali odlučujući faktor dogodio se kada je upoznao buduću suprugu Mirku', kazao je Dorochenko, koji Federera poznaje od tinejdžerskih dana.

Tko zna, možda se takva promjena dogodi i kod našeg Čilića ako se uskoro odluči za vjenčanje s dugogodišnjom djevojkom Kristinom Milković, lijepom Dubrovkinjom s kojom je u vezi sedam godina.

Čilić često zna reći 'kako mu ona donosi sreću', a ako tome dodamo da je lijepa Kristina osim politologije diplomirala psihologiju, jasno je kako bi gotovo sigurno stupanjem u brak postao još bolji.

'Dva starija brata su se oženila pa valjda očekuju da je sada red na mene. Ali ja ne žurim. Polako, ja još slažem kockice', kazao je jednom prilikom Marin Čilić.

  • +26
Marin Čilić - Roger Federer, finale Wimbledona 2017. Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toby Melville