NAJVEĆA NADA LIGE ABA

Cibonin tinejdžer Žižić oduševio skaute NBA; kako ga zadržati?

10.03.2016 u 10:09

Bionic
Reading

Centra Cibone Antu Tonija Žižića, košarkaša rođenog 4. siječnja 1997. u Splitu, treneri, navijači i čelnici lige proglasili su najvećom nadom u regionalnoj košarkaškoj ligi ABA, dva dana po završetku regularnog dijela sezone

Mladi Omišanin Žižić pobijedio je u izboru u kojem su sudjelovali treneri, navijači i čelnici ABA lige, a 19-godišnji juniorski reprezentativac Hrvatske najveće je konkurente imao u Marku Guduriću iz Crvene zvezde te Timotheu Luwawu-Cabarrotu iz Mega Leksa.

Za Antu Žižića je glasovalo 32,9 posto onih koji su sudjelovali u izboru, Gudurić je dobio 23%, a Luwawu-Cabarrot 19,83% kombiniranih glasova. Cibonin centar je dobio najviše glasova trenera, dok je kod navijača najbolje prošao Gudurić, a drugi je po popularnosti među navijačima bio igrač Partizana Vanja Marinković.

Žižić je u ovoj sezoni, prvo pod vodstvom Slavena Rimca, a potom i kod Damira Mulaomerovića, dobio ulogu startnog centra Cibone, te je u nešto manje od 26 minuta provedenih u igri imao prosjek od 13,4 koša i osam skokova po utakmici. Žižić je zbog ozljede propustio pet utakmica, a u 21 dvoboju njegova je prosječna valorizacija učinka bila 18. Po tim statističkim parametrima Cibonin centar je bio najbolji skakač ABA lige, treći po ukupnoj valorizaciji i 12. među najboljim strijelcima.

Zbog sjajnih igara u mladoj reprezentaciji Hrvatske te velikog napretka koji je pokazao u dresu Cibone ove sezone skauti NBA gotovo da nisu propuštali utakmice mlađeg Žižića (oduševljeni su njegovim vještinama), centra visokog 211 cm sjajne tehnike, koji se trenutačno nalazi vrlo visoko na prognozama za NBA draft. Također je poznato kako je iz Cibone nedavno nezadovoljan otišao 214 cm visoki centar Ivica Zubac (član Mega Leksa), a jedan od razloga njegova nezadovoljstva bila je upravo - minutaža. Naime, Žižić je dobio malu prednost ispred svog vršnjaka, a to dovoljno govori.

Ante Žižić je bio jedini igrač Cibone koji je ove godine ponio naslov najkorisnijeg igrača kola u ABA ligi. Bilo je to u 9. kolu, kad je u gostujućoj pobjedi Cibone nad Sutjeskom (80:68) za 33 minute u igri postigao 21 koš uz osam skokova i skupio 30 valorizacijskih bodova. O 19-godišnjem Žižiću sve znaju NBA skauti i nema sumnje kako će i na njemu Cibona zaraditi lijepu svotu. Međutim, nakon ovako sjajnih igara čelnici Cibone su također svjesni kako će ga jako teško uspjeti zadržati u Ciboni duže od godinu dana jer njegov menadžer Miško Ražnatović već sada ima nekoliko konkretnih ponuda košarkaških velikana.

Ovo je treća godina da ABA liga proglašava 'Najveću nadu', izbor u kojem sudjeluju igrači mlađi od 22 godine, a po drugi put je tu nagradu odnio igrač Cibone. Dario Šarić je u Ciboninom dresu zaradio tu nagradu 2014. godine, kad su 'vukovi' pod njegovim vodstvom osvojili naslov prvaka, a prošle godine je trofej završio u rukama centra Mega Leksa Nikole Jokića, koji je potom preselio u NBA ligu i potpisao za Denver Nuggetse.