FINALE PH

Ciboni treba čudo na gostovanju kod Cedevite

10.06.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Cedevita u finalnoj seriji A-1 Lige za prvaka vodi protiv Cibone s 2-0 i samo je jedan pobjeda dijeli od titule prvaka. Imaju li košarkaši Cibone snage smanjiti na 2-1 u seriji?

Cedevita nikad u povijesti nije osvojila hrvatski naslov, a sad ima priliku do njega doći - 'metlom'. Momčad Jasmina Repeše prije tri je dana došla i do druge pobjede u finalnoj seriji i stekla gotovo pa nedostižnu prednost. Da bi izgubila finale, sad bi morala posrnuti u sve tri preostale utakmice.

U Ciboninom "brlogu", Cedevitaši su ipak nešto teže došli do uspjeha nego u prvom susretu. Obrane su se igrale na nešto višoj razini, teže se dolazilo do koševa, a samim time i osjetnije prednosti na bilo kojoj strani. Tu je prva iskočila Cedevita kad je sredinom druge četvrtine stekla +9, ali ubrzo se Cibona opet približila, a u zadnju dionicu čak i ušla s jednim poenom viška.

U tom drugom dvoboju centri Bilan i Nurkić nisu igrali zapaženije uloge kao što je to bio slučaj u uvodnom susretu. Dosta je dugo vukao Nolan Smith (19p, 3/3 trica), a onda pred kraj se u junaka pretvorio Babić sa dvije trice i jednom asistencijom čime je Cedevita pobjegla na +6 dvije minute do posljednjeg zvuka sirene. Prednost je to koju momci Jasmina Repeše više nisu ispuštali.

Još jedna pobjeda i to je to. U Cedeviti ni u ludilu ne razmišljaju o eventualnom produljenju serije. Sve žele završiti večeras jer bi svaki poraz značio vraćanje Vukova u život i ugrožavanje "svete misije".

'Ako im damo šansu svašta se može dogoditi. Pogotovo što oni sljedeću igraju kod kuće. Trećoj utakmici moramo pristupiti najjače dosad, odigrati najagresivnije ove sezone', kaže Suton

On lovi svoj drugi naslov prvaka, prije dvije godine je također bio sudionik finala između ova dva kluba, ali tada na 'krivoj' strani. I za treći dvoboj on zna koja je formula za uspjeh:

'Prvo im moramo oduzeti kontranapad i rješavati Blassingameov 'pick'. Gotovo neminovno je da će on i Šarić svoje zabiti, na nama je samo da im otežamo posao. Ako oni daju svojih 15-20 poena, važno je zatvoriti ostale. Pobrinuti se da Rozić, Kus i Siriščević ne uđu u nekakve šuterske serije.'

O podcjenjivanju ne želi uopće govoriti. Puno se puta Cedevita opekla na Ciboni da bi olako shvaćala ovu meč loptu.

'Ne smijemo reagirati na provokacije, niti se raspravljati sa sucima. Pokazali smo da možemo odgovoriti Ciboni, "potući" se s njima na sportski način. Iako bih volio da ne bude kao u prve dvije utakmice jer, recimo, ako suci dopuste oštriju igru, može doći do ozljede, a ima nas dosta koji smo si međusobno dobri izvan parketa', zaključuje Suton, dok trener Repeša ističe:

'Imamo priliku završiti posao. Bilo bi mi strašno drago da to i učinimo s obzirom na vrućine i uvjete koji slijede. Odigrat ćemo utakmicu s puno volje i želje da svom klubu, koji toliko čeka, napokon donesemo taj trofej.'

U drugom susretu se na parketu vratio i Ray, odigrao 12 i pol minuta, ali stanka je ostavila traga. Tako da će Cedevita kompletna dočekati ovu sudbinsku utakmicu, naravno ne računamo li teže ozlijeđenog Tomasa.

Cibona se već jednom našla u ovakvoj situaciji. U sezoni 2009/10. Vukovi su finalnu seriju protiv Zadra otvorili sa 0-2, da bi onda dobili sljedeće tri utakmice i okitili se naslovom prvaka. Ipak, u odnosu na taj finale, Cibona je imala prednost domaćega parketa. Da izvede čudo protiv Cedevite, morala bi dobiti dvaput u gostima.

Jednom im je to već pošlo za rukom u tekućoj sezoni, kad su u sklopu ABA lige uvjerljivo slavili nad Repešinom momčadi. Tada je vrhunsku utakmicu odigrali Blassingame sa 24 poena, a veliku pomoć imao je u Siriščeviću (16p, 5s) te Šariću (13p, 10s). Jedno je sigurno, da bi Cibona imala ikakve šanse, Šarić i Blassingame moraju opet odigrati odlične utakmice, ali ne samo njih dvojica.

'Iako u finalnoj seriji Cedevita vodi s 2-0 i u velikoj je prednosti, mi se ne predajemo. U subotu smo pokazali da možemo i zadovoljan sam jer je utakmica bila neizvjesna gotovo do kraja. Očekujem još jednu dobru utakmicu pa ćemo vidjeti. Ova je momčad tijekom sezone više puta iznenadila pa možda i sutra bude tako. Ako i ne bude, sezonu smatram izuzetno uspješnom', naglasio je za službenu klupsku stranicu trener Slaven Rimac

S obzirom na sve, već pomalo uobičajene probleme, s kojima se Cibona susretala, iz sezone je zaista izvučen maksimum. Možda čak i više od toga jer osvajanje regionalne lige nitko nije očekivao. A naslov hrvatskog prvaka bio bi šlag na tortu. Iako, kako sad stvari stoje, torta će ostati bez šlaga...

'Moramo ući u utakmicu jednako kao što smo ušli u drugi dvoboj. Po meni smo nakon svršetka ABA lige, odnosno nakon dugo vremena, izgledali kao prava momčad. Nedostajalo je na koncu koncentracije i svježine, ali utakmica je mogla otići i na našu stranu. Cedevita to želi završiti što prije, ali mi želimo pokazati zube', kaže Rimac za SN koji je opazio i shvatio što se zbiva:

'Na Šariću je u subotu napravljeno 12 prekršaja. Ne sjećam se da je u posljednje vrijeme netko bio toliko fauliran, istučen kao Dario u subotu. Nije to ništa kontra Cedevite, jer da je kod njih igrač kao Šarić i mi bismo rekli da ga se "tuče" ne bi li ga se umorilo. Mi nemamo zamjene za Darija. Možda je ova serija i prekratka za njegovu adaptaciju u njoj, ali što je tu je.'

Unatoč umoru i "prebijenosti" svoga glavnog igrača, Rimac je svjestan da bez pravog Šarića nema ni prave Cibone. A isto je s Blassingameom. Njegovo kratkotrajno netreniranje i bojkot sad pomalo dolazi na naplatu pa izgleda iscijeđeno, no...

'Ne zanimaju me alibi, očekujem da bude puno agresivniji po koš nego što je to bio u prve dvije utakmice', traži Cibonin strateg iz čije svlačionice ne stižu nikakve informacije o ozljedama pa je za očekivati da Vukovi budu kompletni.