ABA LIGA

Cibona želi iznenaditi Zvezdu, Cedevita bez Ukića u Ljubljani

07.10.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Sva tri hrvatska predstavnika u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi u utorak će odigrati utakmice 2. kola u kojima će Cibona kao domaćin protiv Crvene zvezde te Cedevita na gostovanju kod Union Olimpije pokušati ostvariti prve ovosezonske pobjede, dok će košarkaši Zadra u Skoplju protiv MZT-a ići po stopostotni učinak.

Dvoboj Cibone i Crvene zvezde repriza je prošlogodišnjeg polufinala ABA lige, kad je Cibona u beogradskoj Areni iznenadila prvoplasiranu momčad nakon ligaškog dijela natjecanja te kasnije osvojila naslov pobjedivši Cedevitu u finalu. No, u odnosu na prošlu sezonu Cibona je oslabljena odlaskom Darija Šarića u Efes Pilsen, a beogradski klub je u svoje redove doveo srbijanske reprezentativce Nikolu Kalinića i Stefana Jovića, njemačkog centra Maika Zirbesa, dok je Amerikanca DeMarcusa Nelsona zamijenio njegov sunarodnjak Marcus Williams, prošlogodišnji suigrač Krunoslava Simona u Lokomotiv Kubanu.

Momčad pod vodstvom trenera Dejana Radonjića pokazala je svoju snagu na startu nove sezone svladavši u Beogradu bugarski Levski sa 30 koševa razlike. No, to nije preplašilo Cibonine košarkaše.

'Oni su i prošle godine bili kvalitetnija momčad na papiru pa je presudila naša veća želja za pobjedom. Imat ćemo mi i sada želju, ali ne treba bježati od činjenice da su kvalitetniji od nas. Učinit ćemo sve da im otežamo posao i da ih pobijedimo, ako se za to ukaže prilika', rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Cibonin krilni centar Marko Jagodić Kuridža

'Moramo bolje ispoštovati ono što dogovorimo prije utakmice, nego što smo to činili na prijašnjim dvobojima. Ako to napravimo, onda ćemo odigrati dobru utakmicu, što će nam dati više samopouzdanja za sljedeće dvoboje s momčadima koje su u našem rangu i s kojima ćemo se lakše moći nositi', izjavio je Cibonin trener Slaven Rimac


Za razliku od Cibone koja će protiv Crvene zvezde igrati u kompletnom sastavu, Cedevita će u Ljubljani biti oslabljena neigranjem ozlijeđenog Roka Ukića koji ima manju rupturu mišića stražnjeg dijela natkoljenice. S obzirom da se ne radi o ozbiljnoj ozljedi, Ukić bi mogao biti spreman za povratak na parket već za subotnji sraz s Partizanom, prvu domaću utakmicu Cedevite u novoj sezoni. Dobra vijest za Cedevitinog privremenog prvog trenera Veljka Mršića, koji mijenja bolesnog Jasmina Repešu, jest mogući povratak na parket Marka Tomasa, nakon jednogodišnje stanke.

'Od samog početka smo nekompletni. Nijednu utakmicu nismo igrali u punom sastavu, a sada se dogodila i ozljeda jako bitnog igrača Ukića pa moramo vratiti Marka Tomasa prije nego što smo očekivali. Još nije potpuno spreman, no vidjet ćemo hoće li i koliko moći pomoći u ovoj utakmici', izjavio je Mršić

Cedevitin centar Miro Bilan imat će pune ruke posla sa slovenskim reprezentativnim centrima Mirzom Begićem i Alenom Omićem. No, nisu oni jedini koji će zadavati probleme Cedevitinoj obrani. Ipak, Bilan vjeruje da zna pobjednički recept.

'Sigurno da opasnost prijeti s više pozicija. Trebamo odigrati bolje nego protiv Krke, biti agresivniji u obrani i to je naš put. Da igramo dobru obranu i da trčimo. Samo tako možemo pobjeđivati", zaključio je Bilan.

Utakmice Union Olimpije i Cedevite bit će odigrana u utorak u Ljubljani, s početkom u 18 sati. Od 20 sati Cibona će u KC Dražen Petrović ugostiti Crvenu zvezdu, a u isto će vrijeme započeti i dvoboj MZT-a i Zadra u Skoplju.

ABA liga

Union Olimpija - Cedevita 18:00
MZT Skopje Aerodrom - Zadar 20:00
Cibona - Crvena zvezda 20:00
Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Crvena zvezda 1 1 0 +30
2. Mega Vizura 1 1 0 +8
3. Krka 1 1 0 +8
4. Zadar 1 1 0 +7
5. Union Olimpija 1 1 0 +5
6. Partizan 1 1 0 +5
7. Budućnost 1 1 0 +4
8. Metalac Valjevo 1 0 1 -4
9. Cibona 1 0 1 -5
10. Szolnoki Olaj 1 0 1 -5
11. Igokea 1 0 1 -7
12. MZT Skopje Aerodrom 1 0 1 -8
13. Cedevita 1 0 1 -8
14. Levski 1 0 1 -30

Sljedeće utakmice

8.10. Igokea - Budućnost
8.10. Levski - Mega Vizura
8.10. Szolnoki Olaj - Metalac Valjevo
8.10. Szolnoki Olaj - Metalac Valjevo
8.10. Partizan - Krka
10.10. Crvena zvezda - Union Olimpija
11.10. Szolnoki Olaj - Igokea