NICEVIĆ JUNAK

Cibona nakon drame u zadnjoj sekundi osvojila Kup!

12.02.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Košarkaši Cibone osvojili su naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića trijumfom u finalu protiv Cedevite nakon produžetka rezultatom 77:76.

Cibona i Cedevita odigrali su sjajnu uzbudljivu utakmicu u finalu Kupa, na zadovoljstvo gledatelja u Draženovom domu. Žestoka bitka vodila se od samog početka do kraja. U prvom poluvremenu Cibona je veći dio vremena imala malu prednost, da bi na odmor ipak otišla sa zaostatkom 28:30.

Na početku drugog dijela Cedevita je napravila seriju 11:2 i od 32:34 stigla do prve osjetne prednosti 43:36. Domaća momčad još se neko vrijeme dobro držala, no sedam minuta prije kraja Marko Tomas je s dvije vezane trice odveo svoj klub na +11 (57:46).

U samoj završnici regularnog dijela Lutzova Cibona krenula je na sve ili ništa i stigla do velikog preokreta. Serijom koševa dvije minute prije kraja Vukovi su poveli 63:61. Slobodnim bacanjima Wrighta Cedevita se vratila u vodstvo 64:63, ali 13 sekundi prije kraja Strawberry je zabio tricu i donio prednost domaćima 66:64. Wright je brzo iznudio slobodna bacanja i izjednačio, a u posljednjem napadu Cibona nije uspjela zabiti.

Incidenti

Na kraju utakmice došlo je do nervoze i naguravanja, a Marko Tomas udario je jednog navijača Cibone u prvom redu. Igrači Cedevite iz protesta su napustili parket nakon dobivenih srebrnih medalja iako su prema protokolu morali ostati do kraja ceremonije. Ružan kraj inače vrlo lijepe košarkaške večeri.

Cedevita je bolje otvorila produžetak, no Vukovi su uzvratili serijom sedam koševa zaredom, uključujući i tricu Kusa, za prednost 73:70. No Wright je uzvratio, da bi mladi Šarić promašio dva slobodna bacanja i Cedevita je to kaznila i vratila se u vodstvo. Strawberry je svojim 21. košem vratio Ciboni prednost i zatim su Vukovi osvojili loptu i dobili još dva slobodna bacanja za Darija Šarića. No, on je opet promašio oba bacanja i Wright je to kaznio pet sekundi prije kraja, za vodstvo gostiju. Ipak, da Šarić ne bude tragičar pobrinuo se iskusni Sandro Nicević, svojim jedinim košem na utakmici za pobjedu 77:76, kojeg je zabio u posljednjoj sekundi!

Najbolji strijelci bili su Strawberry i Žižić s po 21 košem za Cibonu, a kod Cedevite Wright s 19 koševa.

Tako je Cibona osvojila svoj sedmi Kup Krešimira Ćosića, a Cedevita ostala na jednom trofeju u klupskim tribinama, prošlogodišnjem izdanju Kupa. Spomenimo da je ovo prvi trofej u karijeri 33-godišnjeg trenera Danijela Lutza, koji je sredinom sezone preuzeo Cibonu nakon otkaza Veljku Mršiću.

'Mislim da ovakvu utakmicu zaslužuje naša sportska javnost. Bila je sve samo ne ružna, ponudila je kvalitetu. Par puta sam dobio čestitku zbog osvajanja prvog trofeja i zaista ovo puno znači našem klubu. Mi smo dobili podstreh za ono što nam slijedi,' izjavio je mladi trener i najavio žestoku borbu za opstanak Cibone u ABa ligi.

'Bilo je neizvjesno ja bih rekao da su ova dva dana bila praznik košarke. U finalu smo vidjeli infarktnu završnicu i na kraju je naš Sandro zabio pobjednički koš. Tkoo god je došao u Draženov dom nije požalio. Ovaj trofej nam puno znači jer smo loše ušli u sezonu i ovo će nam biti poticaj da još jače treniramo i počnemo bolje igrat. Kao što je rekao naš predsjednik Ivica Lovrić, presudilo je srce,' izjavio je kapetan Marin Rozić nakon utakmice, dok je junak Sandro Nicević dodao:

Matej Mamić o suđenju:

'Nikad u životu nisam vidio ovako nešto. U košarci sam 26 godina ali očito moram naučiti što su koraci. Ovo nije bilo loše, nego kriminalno suđenje'

'Posljednja akcija je bila zamišljena za Blassingamea, na kraju je došla lopta do mene i zabio sam. Nadam se da ću ostati u Ciboni duže od mjesec dana koliko sam dogovorio s čelnim ljudima kluba. Fizički nisam još sto posto spreman, no drago mi je da sam dio ekipe gdje se stvara pobjednički mentalitet i da sam osvojio još jedan trofej u svojoj karijeri. Iskreno, ne znam ni sam već koji po redu.'

Na kraju utakmice došlo je do nervoze i naguravanja, a Marko Tomas udario je jednog navijača Cibone u prvom redu. Igrači Cedevite iz protesta su napustili parket nakon dobivenih srebrnih medalja iako su prema protokolu morali ostati do kraja ceremonije. Ružan kraj inače vrlo lijepe košarkaške večeri.

Na press konferenciji nakon dvoboja umjesto Ace Petrovića pojavio se iz redova Cedevite sportski direktor Matej Mamić. Sve zbog nezadovoljstva suđenjem.

'Nikad u životu nisam vidio ovako nešto. U košarci sam 26 godina ali očito moram naučiti što su koraci. Ovo nije bilo loše, nego kriminalno suđenje,' izjavio je Mamić pa dodao:

'Večeras nije bilo ljudskosti, fair playa. Cijela atmosfera je bila linčevanje. Finalna utakmica je bila linčevanje. Poduzet ćemo neke korake, ali bojim se da će to ostati mrtvo slovo na papiru i bojim se da naš protest neće doprijeti do onih do kojih mora doprijeti. Ja zamjeram onim ljudima koji su morali osigurati da mi imamo korektnu utakmicu.'

Cedevita se nakon poraza sad okreće ABA ligi gdje ima šansu ići u doigravanje te domaćem prvenstvu, u kojem će joj Cibona opet biti najopasniji protivnik.