POBJEDA SEZONE

Cibona ispala, 'mravi' trijumfalno u finale kupa

26.02.2014 u 19:57

Bionic
Reading

Košarkaši Zagreba prvi su finalisti Kupa Krešimira Ćosića. Igrači Danijela Jusupa svladali su Cibonu rezultatom 87:84 i čekaju boljeg iz ogleda Zadra i domaćina Cedevite

Zagreb i njihov trener Danijel Jusup kroz A1 ligu razvijaju zanimljiv projekt, a Cibona im je bio prvi protivnik u sezoni s 'regionalne razine'. Krenuo je Zagreb čvrstom obranom i povezao tri kontre za početno vodstvo 8:2, no Cibona predvođena bivšim 'mravom' Darijem Šarićem i raspucanim Kusom (brze tri trice) lakočom je uhvatila priključak i u egalu čekala protivnikov pad. Ipak, Zagreb je ostao iznenađujuće stabilan i odlučan u namjeri da upiše najvrjedniju pobjedu sezone. Do sada.

Zagreb ni po čemu veći dio utakmice nije odavao momčad 'iz nižeg ranga', dapače organizirani 'mravi' držali su uglavnom zonskom obranom Cibonu u šahu, a jedini kojemu su mogli uglavnom 'staviti soli na rep' bio je Dario Šarič koji je upisao 25 koševa, devet skokova i pet osvojenih lopti. 

'Nismo planirali ovoliko vremena provesti u zoni, ali kako je dvoboj tekao Cibona je imala sve veće probleme s prilagodbom pa smo iskoristili to oružje. Zadovoljan sam i čekam finale, a Zagreb je izvrsno fizički pripremljena momčad i na tom planu ne bi trebali imati probleme,' rekao je nakon dvoboja Danijel Jusup.


Obje momčadi su se suočavale s padovima u igri, no Zagreb je 'parne' četvrtine odigrao na svom realnom maksimumu i 2.5 minute prije kraja Zagreb je vodio sa 83:75. Ipak, Cibona je završnicu dovela do razine neizvjesnosti i s tri pogođena bacanja Davora Kusa (ukupno 21 koš) 18 sekundi prije kraja se približila na 85:84. Ipak, Vukovarac Toni Brnas uzvratio je s dva pogođena bacanja i Šarić je iz teške pozicije promašio tricu za produžetak.

U redovima pobjednika istaknuli su se Halilović sa 18 koševa, Segarić sa 15, Novačić 14 i Mileković sa 13, te 18-godišnji Karlo Žganec sa po sedam koševa i dodavanja, te šest skokova ali do pobjede ih je odveo momčadski duh, zona i (zvuči neobično, ali je točno) širi kadar od renomiranijeg rivala. U redovima Cibone osim Šarića i Kusa jedini dvoznamenkasti učinak upisali su kapetan Rozić sa 12 koševa i vrijedni Jagodić-Kuridža sa 13 skokova i sedam koševa. 

'Rekao sam im na poluvremenu ako se ne pokrenemo u mentalnom smislu da smo vani. I vani smo...,' rezignirao je konstatirao Slaven Rimac koji nije filozofirao o Ciboninom porazu.

'Statistika nam uopće ne izgleda loše, ali nismo bili pravi i nismo uspjeli prikazati razliku u kvaliteti. Nije to bilo klasično podcjenjivanje, jednostavno nismo pokazali pamet i moramo čestitati Zagrebu na zasluženoj pobjedi,' završava Rimac.

Veliko slavlje Zagrebaša obilježilo je i kratko koškanje s poraženim Cibonašima, ali sve se brzo umirilo i Zagreb čeka svoje šesto finale u posljednjih sedam sezona.

Hrvatska kup
Cibona Zagreb 84:87
Cedevita Zadar 20:00