JUDO

Četiri Pandina aduta za Rio de Janeiro

  • Autor: B. Vukina
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 10:13
  • Objavljeno 26.10.2011 u 10:13
Ivana Maranić baca, a pada Jurica Katić

Ivana Maranić baca, a pada Jurica Katić

Izvor: tportal.hr / Autor: B. Vukina

Andreja Đaković, Marija Ćosić, Jurica Katić i Ivana Maranić kreću stopama Marijane Mišković

Judo klub Panda, koji klupske prostorije ima u zapadnom zagrebačkom naselju Gajnice, postoji 11 godina i u tom razdoblju 11 je puta organizirao međunarodni turnir Zagreb Open. Na posljednjem, ovosezonskom, u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu, na tom tradicionalnom natjecanju sudjelovalo je čak 547 mladih i 83 seniora iz devet zemalja. Na priredbu su, osim iz Hrvatske, došli judaši iz Slovačke, Rumunjske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Austrije. Seniori su skupljali bodove za sudjelovanje na studenačkom Europskom prvenstvu u Rusiji.

'Panda danas okuplja 120 aktivnih članova', ističe trenerica Željka Maranić, 'koji vježbaju u Podsusedu, a od ove jeseni jedna skupina vježba i u Brdovcu. Vrata našeg kluba otvorena su svima, od četiri do 94 godine. Svatko je dobrodošao!'

Pandu su osnovali Goran Strmotić i Marin Lacković. Strmotić je danas glavni trener i izbornik hrvatske ženske juniorske reprezentacije, a Lacković je predsjednik kluba.
Strmotićeve izabranice, 20-godišnje Andreja Đaković i Ivana Maranić, inače studentice Kineziološkog fakulteta, zaposlenice su MORH-a.

Suradnja i potpora Hrvatskog olimpijskog odbora i MORH-a vjetar su u leđa članicama Pande na njihovom reprezentativnom putu. Lani, na Europskom juniorskom prvenstvu u Bugarskoj, Andreja Đaković osvojila je srebrnu medalju, a na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Maroku Ivana Maranić okitila se brončanim odličjem. Ivana je već izborila i pravo nastupa na ovogodišnjem Europskom prvenstvu do 23 godine.

Goran Strmotić, osim Andreje i Ivane, u Pandi vježba još dvoje mladih natjecatelja: 21-godišnju studenticu Tekstilno-tehnološkog fakulteta Mariju Ćosić i 18-godišnjeg maturanta X. Zagrebačke gimnazije Juricu Katića. Svi su oni kandidati za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Zasad pak drže palčeve članici splitskog Studenta Marijini Mišković za London 2012.

Na Zagreb Openu Pandini natjecatelji Andreja Đaković, Marija Ćosić, Jurica Katić, Ivana Maranić i maturant Ivan Vidaković položili su i ispite za suce.
Panda već ima i nadarenu kadetsku generaciju.
'To su Dino Strmotić, Vid Ćurić, Petra Pandža, Lovro Lacković, Kristijan Badovinac, Petar Bašić i Karlo Tadić. Vježbaju marljivo, peta dana u tjednu', kaže Željka Maranić.
U Pandi vole reći da judo znači nježan put.

'Riječ je o sportu u kojem te suparnik baci, ali ti pritom ne naudi. Judo je osnovao Jigoro Kano 1882. Osam je moralnih vrijednosti koje ga krase. To su poštovanje, iskrenost, prijateljstvo, čast, samokontrola, hrabrost, skromnost i pristojnost. Judo je baš način života', zaključuje Željka Maranić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi