pobjeda u švedskoj

Červar može odahnuti; rukometaši ipak pokazali da znaju i mogu

07.04.2018 u 18:03

Bionic
Reading

Hrvatska muška seniorska reprezentacija zaključila je reprezentativni tjedan pobjedom 29:28 nad reprezentacijom Švedske. U drugoj prijateljskoj utakmici u Norrköpingu hrvatski su rukometaši pokazali puno bolju igru nego u prvom susretu u kojem su izgubili 32:25 i stigli do pobjede nad europskim doprvacima.

U prvih osam minuta hrvatski su rukometaši igralo ravnopravno sa Švedskom. Igralo se gol za gol do rezultata 3:3. Hrvatsku je vukao sjajni Luka Cindrić koji je zabio dva od tri pogotka. No, prve neopreznosti i nerealizirane napade Šveđani su kaznili. Napravili su seriju od četiri pogotka i u desetoj minuti poveli sa 7:3. nakon što je zabio Hampus Wanne. Cindrić je prekinuo švedsku seriju pogotkom za 7:4 pa se u idućih deset minuta igrao pogodak za pogodak.

  • +21
Hrvatska - Švedska, 3. kolo Eura 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U 18. minuti Jakov Vranković pa Cindrić smanjuju zaostatak Hrvatske na 11:9. Imao je i Zlatko Horvat šansu smanjiti na minus jedan, ali obranio mu je kontru Tobias Thulin. Brzo su to domaći rukometaši kaznili i pogotkom Jespera Nielsena dvije minuta kasnije se vratili na +4. U 20. minuti nezgodno je pao Cindrić i odšepao van terena. Međutim, hrvatski rukometaši nisu dopustili da ih to obeshrabri. Pojačali su igru u obrani i prvo smanjili na 13:11 u 22. minuti pogotkom Josipa Božić Pavletića, a u 26. Vranković završava seriju od tri uzastopna pogotka za 15:15 nakon što je šut s krila obranio Mate Šunjić. Minimalnu prednost na poluvremenu ipak su odnijeli Šveđani pogotkom Nielsena u zadnjim sekundama prvog dijela.

Izabranici Line Červara brzo su nadoknadili mali zaostatak iz prvog dijela. Manuel Štrlek realizirao je sedmerac, a Domagoj Pavlović pogodio za prvo vodstvo Hrvatske u susretu (18:17). Obrana je jako dobro izgledala. Bila je pokretljiva i agresivna, a razbranio se i Šunjić. Sve to dovelo je Hrvatsku do rezultata 20:18 u 41. minuti. Švedski izbornik Kristjan Andresson tražio je u 46. minuti time-out nakon koje Jerry Tollbring zabija za 23:23. Švedska je u tim trenucima imala igrača više jer je na klupu za kažnjene morao Krešimir Kozina. Imali su domaći šansu i povesti, ali kontru Jimu Gottfridssonu brani Šunjić, Hrvatsku u vodstvo vraća Horvat deset minuta prije kraja.

Do samog kraja se igralo za gol, a u posljednjih 30 sekundi hrvatski su rukometaši ušli s vodstvom 29:28. Andresson je ponovo tražio minutu odmor kako bi pripremio posljednji napad svoje momčadi za izjednačenje. Šutirao je pet sekudni do kraja Simon Jeppson, ali obranio je sjajni Šunjić za pobjedu Hrvatske 29:28.

Manuel Štrlek bio je najbolji strijelac Hrvatske sa sedam pogodaka, a po četiri su dodali Zlatko Horvat, Luka Cindrić i Jakov Vranković. Mate Šunjić skupio je osam obrana. Švedsku je predvodio Mattias Zachrisson sa sedam pogodaka.