tonu sve dublje

Čelnik Superlige jučer je žestoko branio projekt najbogatijih, a već danas nije toliko samouvjeren; njegove riječi uzdrmat će temelje novog natjecanja

21.04.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Andrea Agnelli jučer je žestoko branio Superligu, dok je danas promijenio mišljenje o njenom uspjehu

Čelni čovjek Juventusa i jedno od prvih imena Superlige, Andrea Agnelli, jučer je samouvjereno i bahato tvrdio kako će novo natjecanje sigurno uspjeti. Agnelli je rekao kako je pakt potpisan krvlju osnivača i da to jamči uspjeh.

'Superliga je pakt potpisan krvlju nas 12 osnivača i to je projekt koji ima 100 posto šanse za uspjeh. Današnjim klincima koncentracija i pažnja traju jako kratko i teško je očekivati da sjede pred televizorom i gledaju utakmicu 90 minuta. Zbog toga razmišljamo da uvedemo pretplatu na posljednjih 15 minuta utakmice jer je to otprilike vrijeme koje djeca mogu biti koncentrirana na nogomet', rekao je prvi čovjek Juvea pa dodao:

'Ako gledate golf, interesantno vam je samo zadnjih šest rupa finalnog dana. Nećete radi toga gledati cijeli vikend. Superliga simulira što mladi rade na digitalnim platformama u natjecanjima u Call of Dutyju i Fortniteu', rekao je Agnelli jučer.

Dok je to govorio još je bilo 12 klubova osnivača, a nepunih 24 sata nakon je iz lige odstupilo šest engleskih klubova. Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea ispričali su se navijačima i najavili povlačenje iz Superlige u kojoj su tako, za sada, ostali tek Real Madrid, Barcelona i Juventus što je Agnellija navelo da promijeni mišljenje.

'Iskreno, teško da ovaj projekt može ići dalje bez Engleza. Očito da neće moći', poručio je Agnelli.

Iz Superlige su ranije javili da traže novi model, no sve je jasnije da ništa neće biti od toga. Navodno se i sami Juventus premišlja oko sudjelovanja, dok su Milan i Inter najaviili kako odustaju od natjecanja, baš kao i Atletico Madrid. Uz to, pisalo se i kako će Agnelli dati ostavku na mjestu predsjednika Juventusa, no te informacije još nisu potvrđene.

Superliga je trebala imati 20 klubova i biti iznad Lige prvaka. U njoj bi se natjecalo 15 klubova osnivača uz pet dodatnih klubova koji bi se uključili temeljem rezultata. Pobjedniku bi išlo oko 400 milijuna eura što je tri puta više nego što osvoji u Ligi prvaka.

Ideja je naišla na žestoke kritike UEFA-e i FIFA-e, kao i navijača diljem svijeta. Krovne nogometne organizacije najavile su i sankcije za sudionike novog natjecanja, a sav taj negativni publicitet je naveo Engleze da odustanu. Isto će, vjerojatno, ubrzo napraviti i ostali.