KAZNA

Čeka se presuda; kako će UEFA kazniti Hrvatsku?

20.06.2016 u 07:00

  • +33

Huligani bakljama prekinuli dvoboj Češke i Hrvatske

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Max Rossi

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaši krenut će tijekom ponedjeljka iz svoje baze u Deauvilleu prema Bordeauxu, gdje će u utorak od 21 sat igrati protiv Španjolske. Svi se nadaju, dvoboj za prvo mjesto. Međutim, postoji bojazan od Uefine kazne zbog huliganskog ispada dijela navijača na utakmici protiv Češke u St. Etienneu

Puno je upitnika, puno je nepoznanica oko nemilih scena u St. Etienneu i odluke nekolicine huligana da bakljama prekinu dvoboj Hrvatske i Češke, a sve u namjeri da se hrvatsku reprezentaciju izbaci s Eura. Tko im je pomogao u unošenju baklji, zašto policija, francuska, pa i hrvatska, nije bolje reagirala i zaustavila ih u namjeri ulaska na stadion, pa čak i kako to da su navijači prekid planirali tek u 85. minuti?

Naravno, dok policija traži osumnjičene, dok se političari nabacuju raznim teorijama zavjere i upiru prste krivnje jedni u druge, dok iz HNS-a traže objašnjenja i od hrvatske, odnosno francuske policije, Uefa u Parizu donosi odluku kako kazniti HNS.

'Neće nas izbaciti, ponovno će nas kazniti. Mi ćemo platiti, ali ćemo i dalje pozivati ljude da dođu na naše utakmice', naglasio je Šuker još u petak.

Ponovio je to i Damir Vrbanović, HNS-ov izvršni direktor, rekavši kako očekuje drastičnu i najrigorozniju kaznu, ali da će se ona samo mjeriti u eurima.

Podsjetimo, UEFA je protiv HNS-a pokrenula postupak zbog četiri prekršaja - zbog pirotehnike, bacanja raznih predmeta na teren, divljanja navijača na tribini te rasizma.

Zasad se, dakle, u krugu reprezentacije nagađa o novčanoj kazni, ali i odluci da se u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu broj utakmica bez gledatelja 'podeblja'. Izbacivanje s Eura ne spominje nitko.

Međutim, kako s birokracijom, pa bila to i Uefina, nikad ne znaš, a osjetio je to i bivši predsjednik HNS-a, pokojni Vlatko Marković, na njihovo povjerenje se ne može (uvijek) računati. Jer da je suprotno, Hrvatska je trebala biti domaćin Euru 2012. godine, a znamo kako su pokojnog Vlatka izigrali u Cardiffu.

Sada se samo nadamo da ni u Parizu neće otići dalje od izgovorenog u uskom krugu ljudi, a što je došlo i do naših.