KREĆE 13. ABA LIGA

Cedevita i Cibona žele Final Four i Euroligu

03.10.2013 u 13:59

Bionic
Reading

U petak utakmicom MZT Skoplje – Union Olimpija (20.30) započinje 13. izdanje regionalne Jadranske lige u kojoj titulu prvaka brani beogradski Partizan

U originalnu nazvana ABA liga (Adriatic basketball asociation), koja očito ni ove sezone neće imati sponzora kao što su nekoć bili Goodyear ili NLB, ove sezone opet je neke stvari mijenjala.

No najvažnije je da se prije 1. kola zna kako prvo mjesto nakon 26 kola ne znači baš puno i ne garantira nastup u Euroligi u sezoni 2014/15.

Naime, čelnici lige zajednički su donijeli odluku prema kojoj finalisti završnog turnira (Final Four) osiguravaju ulaznicu za Euroligu, što znači da primjerice Hrvatska sljedeće sezone može imati dva predstavnika. Da takav scenarij nije nemoguć i da Cedevita i Cibona ove sezonu mogu jako daleko, jamči povratak najboljih trenera na klupu ova dva zagrebačka kluba.

Na klupu Cedevite sjeo je izbornik Hrvatske Jasmin Repeša, a na klupu Cibone nakon što se očito zasitio inozemstva vratio se Neven Spahija

TV prijenosi na kanalima Arenasport

Većinu utakmica ABA lige možete uživo pratiti na kanalima Arenasporta. Većinu domaćih utakmica Cedevita i Cibona igrat će vikendom, subotom ili nedjeljom, od 17 sati (Arenasport 1). Idealan termin za sve ljubitelje košarke. Više informacija potražite tijekom sezone OVDJE.

Sudeći po prvoj službenoj utakmici Cedevite, kada je sa 82:61 ponizila Cibonu u Kupu Dražena Petrovića, momčad s Trešnjevke će poraze upisivati vrlo rijetko. Poznato je kako momčadi koje vodi Repeša 'ginu u obrani 40 minuta', a da ima kvalitetu u napadu, govore imena kao što su MarkoTomas (još nije zaliječio ozljedu), Nolan Smith, Tomislav Zubčić, Marino Baždarić, Miro Bilan, Goran Suton, 19-godišnji centar Jusuf Nurkić, novopridošli Ante Delaš, Ivan Ramljak i drugi. Svoje minute dobit će i 16-godišnji Lovro Mazalin, jedan od najvećih svjetskih talenata u svom godištu. Pred početak sezone kao ciljevi pred ovu su momčad postavljeni osvajanje kupa i prvenstva Hrvatske te nastup na Final Fouru ABA lige. Još ako se dodatno pojačaju, o čemu se govori, ambicije bi mogle porasti i počet će priče o trostrukoj kruni.

Cibona u sezonu kreće s novim/starim financijskim problemima, ali kada se to napokon riješi nema sumnje kako će Spahija na raspolaganju imati vrlo moćnu momčad u kojoj će puno toga ovisiti o 19-godišnjem Dariju Šariću. Ugovore su produžili Amerikanci D. J. Strawberry i Jerel Blassingame, a od iskusnih tu su Davor Kus, Marin Rozić i Andrija Žižić. Mladići kao recimo Marko Arapović, Martin Junaković i Tomislav Gabrić svakako će dobiti svoje minute, a novi igrači Darko Planinić i bek-šuter Matt Janning (stigao iz Siene) rast će svakom novom utakmicom. Još ako tijekom sezone stigne koje pojačanje, eto Cibone u vrhu…

Najveće konkurente dva spomenuta zagrebačka kluba, koji su kao jedan od ciljeva zacrtali nastup na Final Fouru, svakako će imati u aktualnom prvaku Partizanu i Crvenoj zvezdi.

S obzirom da dva spomenuta srpska kluba ove sezone igraju i Euroligu, logično je kako su složili vrlo moćne momčadi.

Konkretno, crnogorski stručnjak Duško Vujošević od nositelja igre izgubio je samo Vladimira Lučića, a da na klupi 'crno-belih' radi sjajan posao, dokaz je čak šest titula u posljednjih sedam sezona. Kao osigurač u momčad je stigao Terence Kinsey, igrač s NBA iskustvom.

Partizanov najveći rival Crvena zvezda u novu sezonu ulazi s potpuno novom momčadi. Klub su napustili Igor Rakočević, Predrag Samardžiski, Vuk Radivojević i naravno Amerikanci, ali novi igrači nisu ništa lošiji. Prije svih dolazak sjajnog strijelca kao što je Blake Schilb sam po sebi znači kako će Zvezda biti jako opasna. Trener Dejan Radonjić imao je dovoljno vremena uigrati nove igrače, čemu svjedoče i pripremne utakmice u kojima su sve redom pobjeđivali.


Ono što se čini kao sigurno jest kako će Igokea, hit-momčad prošle sezone, teško ponoviti sezonu sa 20 pobjeda i šest poraza. Naime, klub je napustilo čak sedam igrača oko kojih se puno toga vrtjelo u koncepciji trenera Dragana Bajića. Od nositelja igre ostali su Jorović, Dozet i dečko iz Rijeke Štemberger

Zadar, treći hrvatski klub u ABA ligi, proživljava teške dane. Napustio ih je velik broj igrača koji su nosili igru (Travis, Thorne, A. Delaš, Nurkić i Vrbanc) tako da novi trener Hrvoje Vlašić ima zaista težak posao. Podatak kako je Marko Car potpisao ugovor 'na žeton' ili u prijevodu dok ne stigne bolja ponuda govori u kakvom je stanju klub koji će, kako stvari stoje, voditi grčevitu borbu za ostanak u ligi. Novi igrači kao što su Toni Dijan, Josip Sobin, Ante Đugum ili Filip Kraljević te Amerikanaci Lawrence i Jardine nisu klasa za gornji dom ljestvice. Slijede teški dani u gradu košarke…

Od ostalih klubova svakako treba paziti na podgoričku Budućnost koja je posebna opasna u svojoj Morači te na ljubljansku Union Olimpiju u kojoj trener Aleš Pipan na raspolaganju ima pravu legiju stranaca. Među tim strancima je i dečko iz Rijeke, 18-godišnji playmaker Paolo Marinelli kojeg smo prošlih sezona gledali u dresu Splita.

U svakom slučaju, u 26 kola čeka nas pregršt dobre košarke, a većinu utakmica možete uživo i u snimkama pratiti na programima Arenasporta. Većinu domaćih utakmica Cedevita i Cibona igrat će vikendom, subotom ili nedjeljom, od 17 sati (Arenasport 1). Idealan termin za sve ljubitelje košarke.

ABA liga
MZT Skopje Aerodrom Union Olimpija 20:30
Utk. Pob Izg Koš-R.
1. Mega Vizura 0 0 0 0
2. Široki 0 0 0 0
3. Krka 0 0 0 0
4. Union Olimpija 0 0 0 0
5. Cedevita 0 0 0 0
6. Budućnost 0 0 0 0
7. Crvena zvezda 0 0 0 0
8. MZT Skopje Aerodrom 0 0 0 0
9. Cibona 0 0 0 0
10. Radnički Kragujevac 0 0 0 0
11. Partizan 0 0 0 0
12. Igokea 0 0 0 0
13. Szolnoki Olaj 0 0 0 0
14. Zadar 0 0 0 0
Sljedeće utakmice
5.10. Široki Crvena zvezda
5.10. Cibona Radnički Kragujevac
5.10. Krka Budućnost
5.10. Zadar Szolnoki Olaj
6.10. Partizan Igokea
6.10. Mega Vizura Cedevita
8.10. Szolnoki Olaj MZT Skopje Aerodrom