MAJSTORICA

Cedevita i Cibona za finale, ali i Euroligu

25.05.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Domaće košarkaško prvenstvo došlo je do užarene faze, do sudbinskih dvoboja. Jer, dva su zagrebačka kluba pred povijesnim uspjehom, pred osvajanjem naslova i ulaskom u Euroligu (Cedevita, Zagreb). Onaj pak tko ima 20 nastupa u Euroligi i 16 naslova prvaka (Cibona), očajnički treba uspjeh radi oporavka do temelja uzdrmanog kluba.

Cedevita i Cibona večeras u Sutinskim vrelima (20.15) igraju treću utakmicu polufinala doigravanja. S obzirom na to da je na stolu veliki ulog, očekuje se napet i nervozan okršaj za koji se nadamo da će ga suci držati pod kontrolom. Valjda je HKS delegirao arbitre koji ne nasjedaju na obećanja, kojima ne prijeti sukob interesa i koji su jakoga karaktera da izdrže sve pritiske.

Svjestan aure koju je dobila utakmica, Cibonin trener Joke Vranković je pokušavao spustiti loptu na zemlju. Svjestan da će se, u drugoj utakmici, poniženi cedevitaši nastojati iskupiti, izbornik kazuje:

'Želimo se nadigravati, našoj momčadi po iskustvu i konfiguraciji ne odgovara košarkaški rat. Ne treba nam košarka s puno tehničkih i namjernih pogrešaka'.

Cedevitin strateg Petrović pak ističe sljedeće:

'Doigravanje je uvijek neizvjesno. Cijelo prvenstvo htjeli smo presudne utakmice igrati na domaćem terenu i želja nam je sada ispunjena. Važno je da nedjeljnu utakmicu izbrišemo iz glave i da smireni krenemo u presudan susret. Uostalom, ja sam kao trener Seville u polufinalu španjolskog prvenstva doživio poraz od 30 koševa razlike, a u sljedećoj utakmici smo mi pobijedili s istom prednošću'.

Poput svog trenera, i Cedevitin kapetan Marino Baždarić pokušava relativizirati nedjeljni raspad sustava u Draženovu domu:

'Borbenog duha i optimizma nije nam nestalo. Zapravo, isto je, izgubite li s košem ili s 30 koševa razlike. Naravno da nas takav poraz peče, no mi smo tu momčad ove sezone pobijedili četiri puta i to nam daje optimizam. Za sebe jamčim da se neće ponoviti nedjeljna slika, a nadam se da je to shvatila i kompletna momčad', ističe Baždarić.