IMA NADE ZA ANTU

Čačić ispravio najveću pogrešku Nike Kovača?

12.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Najveća zamjerka bivšem izborniku Niki Kovaču bilo je što nije znao kako uklopiti Ivana Rakitića u svoju momčad i izvući iz njega maksimum. Njegov nasljednik je protiv Bugarske dobro počeo po tom pitanju, a i kompletna vezna linija izgleda puno moćnije...

Ante Čačić je možda izbornik koji ima najmanju podršku javnosti u odnosu na sve njegove prethodnike, no svjestan je gdje su nastali najveći problemi hrvatske reprezentacije i zašto smo izgledali tako loše protiv Azerbajdžana i Norveške.

Novi izbornik odlučio je uvesti određene promjene u našoj veznoj linij i u prvom poluvremenu u subotu na Maksimiru to je funkcioniralo bolje nego tijekom rujanskih blamaža. Najveća promjena je mjesto Ivana Rakitića koji je dobio nešto ofenzivniju ulogu, nešto što je Kovač izbjegavao na SP-u u Brazilu, a javnost mu je jako zamjerala.

Niti kasnije Niko nikako nije mogao naći pravo mjesto Rakitiću na terenu, no Čačić je čini se to zasada uspio, posebno u prvom poluvremenu kada je Ivan zabio i svoj prvi pogodak u ovom kvalifikacijskom ciklusu te djelovao na terenu opasno i konkretno, kao u doba Seville.

S ofenzivnijim Rakitićem te Modrićem i Kovačićem iza njega naša vezna linija djelovala je vrlo dobro. U drugom dijelu kad je Luka izašao, ne toliko. Što se Matea tiče, on je kod Kovača grijao klupu, a novi izbornik odmah ga je gurnuo u vatru, što je još jedna pozitivna novina. Ako mu Real vjeruje, mora mu vjerovati i Hrvatska. S njim na terenu uvijek ima taktičku varijantu više: zamjene pozicija s Rakitićem, jer i Kovačić može igrati ofenzivno.

Od ostalih Čačićevih izuma, Josip Pivarić nije se osramotio na lijevoj strani niti je bio lošiji od Pranjića, Strinića i drugih prethodnika. U napadu je Nikola Kalinić bio jedino logično rješenje i pun pogodak, no zanima nas koga će forsirati kada Mario Mandžukić bude spreman.

Sve u svemu, zasad nema velikih zamjerki na igru naše izabrane vrste pod novim izbornikom. No, pravi izazovi tek slijede...