ČEKA SE NBA DRAFT

Budući milijunaš Šarić otkrio Amerikancima svoje planove!

26.06.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaš Dario Šarić uživo će nazočiti NBA draftu u New Yorku, a u razgovoru s novinarima nije isključio mogućnost da će se nakon samo jedne sezone u turskom Anadolu Efesu otisnuti prema NBA ligi

Dosadašnji krilni igrač Cibone je, podsjetimo, ovaj tjedan potpisao dvogodišnji ugovor s turskim Efesom (navodno će imati plaću oko 700.000 eura), uz opciju produljenja suradnje na još jednu sezonu. Postalo je time automatski jasno da iduće sezone neće igrati u NBA ligi iako će u noći s četvrtka na petak prema srednjoeuropskom vremenu biti na draftu. Iako se nagađalo da će se još najmanje dvije sezone zadržati na Starom kontinentu i premda je to još uvijek vjerojatnije, ipak postoji mogućnost da već dogodine zaigra u najjačoj svjetskoj ligi.

'Mislim da je za mene bolje da provedem još dvije sezone u Europi. Ali ako se pokaže šansa da završim to nakon samo jedne sezone, zašto ne? U svakom slučaju, najdulje ću ostati u Europi još dvije godine. Nakon toga 100 posto dolazim u klub koji će me izabrati na draftu. Borit ću se za svoju poziciju, za mjesto u startnoj petorci i za to da budem jedan od najboljih igrača', rekao je 209 cm visoki Šarić američkim novinarima na Manhattanu uoči drafta.


Iako američki mediji pišu da bi odluka o ostanku u Europi mogla Šarića spustiti u poretku 'pickova' na draftu, mladog Šibenčanina to ne zabrinjava.

'Moj san je NBA liga, ona mi je na prvom mjestu, ali odabrao sam drugačiji način. Igrao sam u trećoj hrvatskoj ligi, pa u drugoj, pa u prvoj. Nakon toga sam tri sezone proveo u regionalnoj ABA ligi i mislim da je najbolje da odigram još dvije sezone u Turskoj. Nakon toga ću bit spreman za NBA', kazao je 20-godišnji Šarić.

'Mislim da je najbolje ići korak po korak. Vjerujem da ću s 22 godine biti spremniji da se probijem u startnu petorku. I sada sam spreman za NBA, ali mislim da mi treba još iskustva da podignem svoje košarkaške vještine i tijelo na višu razinu.'

Treba reći kako Šarić neće biti prvi igrač iz Europe koji je odlučio krenuti ovim putem. Slično su prošli naši Toni Kukoč, Dino Rađa, zatim Peđa Stojaković, Ricky Rubio, Nikola Peković i drugi. Navodno su čelni ljudi Denver Nuggetsa odlučili izabrati Šarića kao 11. pick što bi bio najviši izbor Hrvata u NBA povijesti (Zoran Planinić bio je 22. pick). Kako god se okrene, menadžeri klubova sigurno cijene Šarićevu iskrenost i vrlo je lako moguće da bude izabran i na puno boljoj poziciji. Ako primjerice bude izabran kao 7. pick od strane Los Angeles Lakersa prema sadašnjem kolektivnom ugovoru milijuni su mu zajamčeni.

U prvoj bi sezoni imao plaću 2.497.800 dolara, u drugoj 2.610.200, a u trećoj 2.722.600 dolara. Čak i kada se odbije porez od nekih 30%, koliko je uobičajeno, jasno je kako bi Šarić u NBA-u zarađivao više nego u Europi. Ali mladi Šibenčanin je odlučio da je barem jedna sezona u Europi za njegovu karijeru puno bolja opcija...

NBA DRAFT 2014. (prvih 14 pickova)
1. Cleveland Cavaliers
2. Milwaukee Bucks
3. Philadelphia 76ers
4. Orlando Magic
5. Utah Jazz
6. Boston Celtics
7. Los Angeles Lakers
8. Sacramento Kings
9. Charlotte Hornets (od Detroita)
10. Philadelphia 76ers (od New Orleansa)
11. Denver Nuggets
12. Orlando Magic (od New Yorka)
13. Minnesota Timberwolves
14. Phoenix Suns