KLADITE SE PAMETNO!

Bryant dominira u gradskim obračunima

04.01.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Los Angeles Clippersi (25-8) su u 2013. godinu ušli potpuno suprotno nego što su okončali prethodnu. Nakon što su nanizali 17 uzastopnih pobjeda na milji nadmorske visine pokleknuli su pred Nuggetsima 92:78, a večer poslije, u srijedu pali su u Oaklandu 115:94.

Chris Paul je opisao igru svoje momčadi 'jednostavno užasnom', a posebno su izgledali nezainteresirano u obrani iako ih je ranije toga dana trener Vinny Del Negro upozorio da su upravo zbog nje i postigli sav uspjeh.

'Obrana jednostavno nije postojala. To ne možete sakriti u ovoj ligi', rekao je Del Negro.

Tijekom najdužeg pobjedničkog niza u klupskoj povijesti Clippersi su u prosjeku gazili protivnike s 15,2 poena razlike i limitirali ih na samo 89,6 poena, no u zadnje dvije utakmice bilježe negativnu 168:207 koš razliku. Nonšalantnost u defanzivi odrazila se i na drugi kraj terena pa su tako protiv Nuggetsa i Warriorsa iz igre šutirali mizernih 37,4 posto uključujući 11/48 za tri poena.

'Ovo nije situacija u kojoj trebamo paničariti i tražiti neka nova rješenja već se samo vratiti onome što je prije funkcioniralo', rekao je Blake Griffin koji je u zadnje dvije utakmice ukupno ubacio 22 poena uz očajan 6/22 šut iz igre.

Iako je povoljan raspored pomogao Clippersima da postanu tek treća momčad u povijesti lige koja je uspjela imati savršen 16-0 mjesec oni su zasigurno jedan od najizbalansiranijih u NBA-u, a kada zaškripi tu je Chris Paul da spasi stvar. Ukupni niz nepobjedivosti je prekinut, no onaj domaći je ostao netaknut. Naime, u Staples Centru su nanizali deset pobjeda s prosječno 18,0 poena razlike.

Večeras u njega 'dolaze' gradski rivali Lakersi (15-16) koji su vidjeli i bolje dane. Činilo se da su napokon krenuli proslavivši šest pobjeda u sedam utakmica tijekom kojih su zabijali 107,1 poen, ali 103:99 domaći poraz od 76ersa ih je demoralizirao do te granice da je prvi strijelac lige Kobe Bryant (30,3) ispalio:

PROGNOZA

Kobe Bryant, više od 30,5 poena
Kobe Bryant je nedavno izjavio: 'Ovo je vjerojatno najbolje što igram u dugo vremena'.
Brojke to svakako potvrđuju i osobni učinak zasad mu je puno impresivniji od momčadskoga. S 30,3 poena po susretu predvodi sve strijelce u ligi, ali i sa solidnim postocima šuta, s ukupno 47,9 iz igre i 36,5 za tricu. Posebno je bio inspiriran u prosincu kada je bilježio 33,79 poena po utakmici uz 5,57 skokova i 4,64 asistencija što su mu najbolji prosjeci tijekom jednoga mjeseca u njegovoj NBA karijeri. U zadnjih 15 utakmica samo je četiri puta ostao ispod ove granice (26, 29, 2x30). Clippersima je u prvom ovosezonskom dvoboju utrpao 40 poena (13/23), a Lakersi su tada bili obrambena ekipa, barem su tako tvrdili. Kobe je prošle sezone u gradskim derbijima bio na prosjeku od 32,3 poena, a vjerujemo kako će ove on biti još viši.

'Jer smo prestari. Što hoćete? Jednostavno moramo pronaći način kako igrati kad ostanemo bez te energije. Moramo promijeniti neke stvari u obrani. Moramo odrediti što želimo u napadu, što ćemo kad u nogama nemamo energije. Upravo ste vidjeli jednu prokleto staru momčad. Ne znam kako bih to drugačije objasnio. Jednostavno smo spori. Vidjeli ste momčad koja je mlađa i ima svježije noge i igra s više energije, a mi smo zapeli u blatu. Mislim da moramo na individualnom planu spremiti se i u svaku utakmicu ulaziti s višom razinom energije. To je cijela filozofija.'

S 34-godišnjim suigračem složio se dvije godine mlađi Pau Gasol koji je ponudio dio rješenja:

'Nismo najatletskija momčad u ligi, znamo to. Ali iskusni smo i moramo stvarati više energije za sebe. Mislim da to počinje od priče između nas, komuniciranja.'

Gasol i Howard su protiv 76ersa iz igre gađali očajnih 3/19, dok je napad vukla Crna Mamba koji je završio na 36 poena pogodivši 14 od 29 šuteva iz igre.

Igrači Lakersa u prosjeku imaju 28,4 godina, no nezrelost nekih je zaista nevjerojatna. Metta World Peace je prije početka sezone predvidio da će njegova momčad srušiti rekord Bullsa po broju pobjeda (72), a kako se to očito neće dogoditi u ponedjeljak je izjavio kako će izjednačiti postotak pobjeda Bullsa (87,8) iz sezone 1995/96 ukoliko svi igrači ostanu zdravi. Da bi u tome uspjeli trebali bi ostatak sezone odraditi na 45-6 omjeru.

'Nisam uopće zabrinut zbog toga. U prošlosti smo već radili neke nevjerojatne stvari' prokomentirao je MWP, a mi mu možemo jedino poželjeti sreću, sigurno će je trebati.