HTJELA PREKINUTI KARIJERU

Brazilska heroina - iz favele do olimpijskog zlata

09.08.2016 u 00:16

Bionic
Reading

Brazilska judašica Rafaela Silva osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma donijevši svojoj zemlji prvo zlato na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Silva je u finalu pobijedila Sumija Dorjsuren iz Mongolije, a bronce su osvojile zlatna iz Londona Japanka Kaori Matsumoto, te Portugalka Telma Monteiro

'Presretna sam, za ovo sam živjela. Iz favele sam stigla do olimpijskog zlata. Ovo je gotovo neobjašnjivo. Sva djeca u Brazilu imaju isti san, žele biti sportski junaci. Ovu medalju posvećujem ljudima Brazila', kazala je 24-godišnja djevojka.

Silva je odrasla u jednoj od najopasnijih favela u Rio de Janeiru 'Cidade de Deus'.

'Vjerujem kako će moja priča inspirirati i druge da pokušaju', dodala je.

Prije četiri godine u Londonu je diskvalificirana zbog povrede pravila. Tada je razmišljala o prekidu karijere.

'Spasio me razgovor s psihologom. Bila sam na korak od odustajanja. London me užasno pogodio, no ipak sam pronašla snagu i nastavila', kazala je.

Kod muškaraca je održano natjecanje u kategoriji do 73 kilograma, a slavio je Japanac Shohei Ono. Aktualni svjetski prvak je u finalnoj bori pobijedio Azerbajdžanca Rustam Orujova prekinuvši japanski 'brončani niz' u Riju. Japansku judaši su na OI u Rio de Janeiru osvojili već šest medalja i to pet bronci i sada prvo zlato. Belgijanac Dirk Van Tichelt i Gruzijac Laša Šavdatuašvili osvojili su brončane medalje.