intervju za tportal

Branko Ivanković otvoreno o Čačićevom povratku u Dinamo i koga vidi kao Modrićevog nasljednika, a dotakao se i čuda koje je skoro napravio: To je kao da Varaždin bude prvak Europe!

24.04.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih nogometnih trenera, 68-godišnji Branko Ivanković, iskoristio je nekoliko slobodnih dana za dolazak u Hrvatsku. Već u utorak putuje za Oman, gdje radi kao izbornik, a kako dobro radi potvrđuje i što je još u prosincu, nekoliko kola prije kraja kvalifikacijskog ciklusa, dobio novi dvogodišnji mandat. Razgovor s Ivankovićem nije mogao proći bez Dinama, hrvatske reprezentacije, Luke Modrića, ali i njegovog Varaždina

Pregršt je nogometnih tema o kojima se s Brankom Ivankovićem može razgovarati satima. Naravno, njegova stručna naobrazba, jer popularni 'Tanac', osim diplome na Kineziološkom fakultetu nosi i titulu magistra nogometa, to mu i daje za apsolutno pravo. Ali lako za 'papir', jer Ivankovićevi rezultati još više govore o njegovoj stručnosti. Bio je dio stožera Miroslava Ćire Blaževića koji je 1998. godine osvojio svjetsku broncu, a potom je postao prvi hrvatski trener koji odveo neku stranu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo (op.a. Iran, 2006. godine na SP u Njemačku), ali i jedini hrvatski trener koji je u tri zemlje bio klupski prvak.

Donio je važnu odluku da ostaje u inozemstvu, ali...

U ovih nekoliko dana doživio je neizvjesnost HT Prve lige, ali i najveći hrvatski derbi, koji je rezultirao smjenom Željka Kopića, odnosno imenovanjem Ante Čačića privremenim trenerom za sljedećih pet kola, to jest do kraja sezone. Jesu li iz Dinama možda i vas kontaktirali?

'Ne, ma kakvi. Kao prvo, ja imam ugovor s reprezentacijom Omana još dvije godine, tako da nisam niti ja, a niti drugi oko mene o tome razmišljali. Nije bilo nikakvih kombinacija, a naravno da ne bih niti pristao na pet utakmica', rekao je na početku razgovora za tportal Branko Ivanković.

Dobro, a na duži period od pet utakmica, to jest da su vam ponudili i ugovor za sljedeću sezonu?

'Ja sam se odlučio ostati u inozemstvu, tako da o tome, a niti o povratku u hrvatski nogomet, nisam uopće razmišljao. Ali moram se vratiti malo unatrag, jer Kopić kada je postavljen bilo je zamišljeno da bude 'v.d.', i to nije dobra poruka igračima, a niti dobro za atmosferu oko momčadi. Evo, i Manchester United ima iste problem jer Ralf Rangnick je bio također samo privremeno rješenje. To je loša poruka svima. Ista stvar se sada događa s Antom Čačićem. Jako mi je žao što je tako tretiran od navijača, a oni su najvažniji. Jer Čačić je trener s bogatim iskustvom, s rezultatima, trener koji je bio i hrvatski izbornik, a po kojim je Hrvatska igrala jako dobro na Euru u Francuskoj 2016. godine. I sigurno je trener koji bi trebao dobiti podršku barem za ovih pet kola', kazao je Ivanković dodavši:

'Mislim da opet nije dobra poruka kluba, ali opet razumljivo od strane kluba, jer to s Kopićem dogodilo se preko noći, i zaista je bilo teško naći nekoga tko poznaje sustav, situaciju, igrače i koji se najbrže može adaptirati i snaći u uvjetima kada se bore za prvo mjesto. Tako da mi je ovo ustvari i logična odluka da se prvenstvo pokuša privesti kraju na način kako je Dinamo to dosad radio'.

'Tko bi mogao biti Dinamov trener?'

Nekoliko se trenerskih imena spominje koji bi mogli u novoj sezoni preuzeti Dinamo? Već neko vrijeme u eteru je ime aktualng trenera Rijeke Goran Tomić, ali što je sasvim sigurno poremetilo i momčad s Rujevice, ali i naštetilo Kopiću? Tko je po vašem mišljenju najbolji kandidat?

'Moram malo duže elaborirati. Ima puno trenera iz naše regije koji će biti treneri na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a dvojica su baš iz Hrvatske (op.a. Zlatko Dalić i Dragan Skočić). To je dokaz koliko su treneri s ovih prostora kvalitetni, a naše škole dobre. Nažalost, mi nemamo tako dobar marketing, kao možda Španjolci, pa to naše znanje nije toliko materijalizirano. Ja govorim gdje god dođem da su naši treneri najbolji, a to je vidljivo iz rezultata jer i s manjim klubovima naši treneri osvajaju naslove u zemljama gdje rade. Vidi se to i po rezultatima Hrvatske, koja je u 20 godina uzela dvije svjetske medalje, broncu i srebro, dok nam je baza izuzetno mala i skromna. Jedino je problem što mladi treneri dobivaju šansu u velikim klubovima, ulaze u žrvanj jer opterećeni su uspjesima i rezultatima, a nisu možda još osposobljeni. I zato je puno mladih, kvalitetnih i ambicioznih trenera jako brzo potrošeno. A sve samo zato jer nisu, kako volimo reći, 'izučili zanat'. I bez obzira na njihov igrački pedigre, ipak trebaš imati iskustva da bi radio u klubovima kao što su Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka', rekao nam je Ivanković koji se, očekivano, osvrnuo i na odabir trenera Dinama na duži period.

  • +23
Branko Ivanković Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

'Tko bi mogao biti Dinamov trener? Teško mi je reći, jer je to mlađa generacija koju ja baš ne poznam toliko dobro, ali znam da ima puno mladih i dobrih trenera, koji su spremni i učiti. Ali prebrzo dobivaju šansu, koju naprosto ne mogu odbiti. Doduše, nisu tu ni oni krivi, jer kada vam netko ponudi klupu Dinama ili Hajduka, kako ćete to odbiti? I bez obzira na to što je svjestan da možda još nije spreman za jednu takvu ekipu. Cirkuliraju tu sada imena, od Bišćana, Tomića, Keka, Halilhodžića, Jakirovića. Jasno da svi oni priželjkuju svoju šansu i da žele biti dio tog projekta, bilo da se on zove Dinamo ili Hajduk'.

Prema ovome što ste spomenuli, možda baš Igor Bišćan, koji je mlad, koji poznaje Dinamo, ali ide malenim koracima prema naprijed i ući kroz karijeru, zaslužuje tu šansu? Naravno, ovisno i o njegovim željama.

'On je najbolji primjer kakav bi trebao biti trenerski put. Bio je spreman ići, u ajmo reći rudnik, to jest manju sredinu kao što je tada bio drugoligaš Rudeš. S njegovim radom i iskustvom, ne samo trenerskim, nego i organizacijskim, jer zadatak trenera je pomoći i u klupskom razvoju, kadrovskom, organizacijskom, ta iskustva klub treba koristiti. Kako poboljšati infrastrukturu, kako poboljšati rad. Njegov put preko Rudeša, potom ljubljanske Olimpije i Rijeke do mlade hrvatske reprezentacije, profilirao ga je u trenera s filozofijom i vizijom, što je ključno za svakog trenera'.

Koliko je vama igračka karijera pomogla u trenerskoj? Godinama ste bili igrač Varteksa, u tada jakom razredu bivše Yu-lige?

'Vjerujem da mi je pomoglo. Jer igrao sam u Varteksu od 1972. do 1983. godine. Kao mlađi igrač bio sam dio omladinskih reprezentacija Hrvatske, pa i mlađe reprezentacije Jugoslavije. U mojoj generaciji su igrali Šurjak i Mužinić pa i pokojni Kuže. Dakle, bilo je zbilja klasnih igrača, s kojima sam dijelio svlačionicu. No, ja sam se paralelno i školovao. Gurao sam i jedno i drugo. Bilo je čak i nekakvih pokušaja da uđem u prvoligaški nogomet, ali u ono vrijeme igrači su u inozemstvo odlazili tek s 28 godina, pa je koncentracija kvalitete bila puno veća, još se teže moglo izboriti za mjesto. No, moj se Varteks borio za prvo mjesto u drugoj ligi, zajedno sa Zagrebom i Osijekom. Bila je to čuvena Zagrebova generacija, u kojoj su bili Antolić, Smolek, Močibob, Rukljač, Đekić, Lipovac. U Osijeku su to bili Grnja, Lukačević, Ljupko Petrović, Čordaš, Dumančić. Dakle, sve igrači koji su kasnije u prvoj ligi igrali vrlo uspješno. Ali velim, ja sam se ipak više bazirao na školovanje, to jest fakultet. I nije mi žao'.

Kad smo već kod izobrazbe, malo je trenera u svijetu s takvim stručnim životopisom, ali i konkretnim rezultatima i vođenjem čak tri reprezentacije. Ivanković je već 30-tak godina trener na vrhunskom nivou, a od siječnja 2020. godine sjedi na klupi reprezentacije Omana.

S Omanom je pobjeđivao Japan i Kinu i zamalo je izborio plasman na SP

U nedavno okončanim kvalifikacijama, u svojoj je skupini ostao na bod iza treće Australije, a koja će igrati u dodatnim interkontinentalnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. A taj jedan bod izmaknuo je Ivankoviću u dvije utakmice protiv Saudijske Arabije, u kojima je Oman bio ako ne bolji, onda barem posve ravnopravan suparnik, a obje je izgubio 1:0.

'Da, baš smo tužni. Jer Oman definitivno nije reprezentacija prvog razreda azijskog nogometa, a pobjeđivali smo i Japan i Kinu, remizirali s Australijom. Ostavili smo sjajan dojam, igrali smo lijepo, i stvorili momčad iz koje će se osam igrača, nakon Arapskog kupa i ovih kvalifikacija, prodati u zemlje Bliskog i Srednjeg istoka'.

Realno, plasman Omana na Svjetsko prvenstvo bio bi ravan svjetskom čudu?

'Apsolutno se slažem, to bi bilo svjetsko čudo! Da smo se mi plasirali na SP, to bi bilo kao da je Varaždin prvak Europe. Ne Dinamo, nego Varaždin'.

Postoji li u Omanu igrač za Europu ili Dinamo? Kao što ste svojevremeno Iranca Sadegha Moharramija preporučili Modrima?

'Moharrami je stalni igrač reprezentacije koju je Dragan Skočić odveo na svjetsko prvenstvo i koja je vrlo ozbiljna momčad, sa solidnim izgledima da prođe skupinu. I ne samo da sudjeluje u toj reprezentaciji, već je jako važan u njoj. No, čudi me da se u Dinamu to ne respektira, ali u taj dio ja ne mogu ulaziti, jer svaki od trenera ima svoje viđenje. On je izuzetno potentan, posebno za stil kojim igra Dinamo, koji je vrlo brz, agresivan, koji je jak '1 na 1'. Ima u Omanu igrača koji imaju potencijal za europski nogomet. Naravno, ne za ove najbolje lige, ali već ove iz srednjeg ranga sigurno. Imamo golmana, 24-godišnjeg Ibrahima Al Mukhainija, koji je strašan potencijal. Također i desnog beka, Amjada Al-Harthija koji je tek sada proigrao, ali ima europski potencijal. Imamo igrače koji su dobri, ali nemaju taj imidž, i kad netko spomene omanske igrače odmah pomisle 'pa gdje ih sada nađe'. Iskreno, ja ću pokušati napraviti da dva igrača dođu do HT Prve lige, pa ćemo vidjeti, ali sigurno mogu igrati kod nas'.

Nego, domaćini SP-a u Kataru navodno razmišljaju dio navijača locirati u Oman? Što biste vi preporučili onima koji su u dilemi, spavati u Omanu ili ne?

'Ja sam isto čuo da bi Qatar Airways radio paket aranžmane da dio gledatelja putuje iz Muscata za Dohu. To je sat i deset minuta leta, što je gotovo ništa. Međutim, Doha je već sada skupa, a kako će tek biti za Svjetsko prvenstvo. Plus toga, mislim da su kapaciteti u Dohi već sada popunjeni. Moja preporuka je da se putuje iz Omana u Dohu, a ne iz Dubaija, jer i Dubai će biti skup. Oman je izuzetno draga zemlja, ljudi su sjajni, ljubazni, gostoljubivi. Nije jeftina, ali su cijene puno prihvatljivije nego u spomenutom Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Također, osim nogometnog dijela, u Omanu se ima puno toga vidjeti u turističkom smislu. Od prirode, do starina i umjetnina. I jednako važno, to je najsigurnija zemlja na Bliskom istoku. Možda i na svijetu. Nema kriminala, ljudi su miroljubivi, tolerantni'.

Iako se Oman nije plasirao na SP, bili ste dio Fifinog glamura u Dohi pri izvlačenju skupina i bili u društvu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, ali i srpskog izbornika Dragana Stojkovića. Kako sada ostatak nogometnog svijeta doživljava Hrvatsku?

'Ono što je sjajna stvar, ako usporedimo Moskvu, a što mi je Dalić pričao, Hrvatska ima bitno drugačiji status. Apsolutno svi respektiraju i reprezentaciju i Hrvatski nogometni savez, ali i izbornika. Svi uvažavaju Hrvatsku i očekuju da prođe u drugi krug te je svrstavaju u jedan širi krug kandidata za visoki plasman. To je pozitivna stvar za sve, ali ne smije biti opterećenje za igrače, već im treba biti dodatni motiv. Veseli nas taj sav respekt, vezan uz naše mega-zvijezde, Modrića, Kovačića, Perišića, Brozovića, pa i ove mlađe, Gvardiola i ostale koji jure prema prvom sastavu'.

Čitali smo da srpski izbornik Dragan Stojković s puno respekta govori o Hrvatskoj?

'Je, bio je izuzetno korektan, lijepo smo se družili tih dva, tri dana. Jer Fifa je sve to stvarno dobro organizirala. Bilo je puno izbornika, ali i bivših nogometnih velikana. S Piksijem (op.a., Draganom Stojkovićem) sam dogovorio utakmicu Oman – Srbija, 18. studenog. U razgovorima smo i da Hrvatska dođe na mini-pripreme u Oman pred odalazk u Dohu i da odigramo prijateljsku utakmicu. Izgledno je, ali vidjet ćemo. Znate, to su sve ljudi iz nogometa, i koliko god smo na terenu veliki suparnici, izvan terena svi smo prijatelji'.

Dok je Hrvatska igrala na turniru u Dohi, a izbornik Dalić isprobavao sustav 3-5-2, vaša je reprezentacija igrala kvalifikacije, pa niste mogli gledati kako to štima. No, imate informacije od izbornika Dalića kako je zadovoljan viđenim?

'Vidio sam samo rezultate, ali pričao sam s izbornikom. I jasno je da je izbornik Dalić pokušavao isprobati nešto novo. Ovo je bila možda i jedina prava prilika za takvo što, da vidi kako momčad može funkcionirati u drugačijem sustavu, s igračima koji dolaze ili s igračima u nekim novim ulogama. Nažalost, pred SP imat će samo sedam dana za pripreme i neće imati vremena za nove ideje i eksperimentiranje. Te će se morati osloniti na standardnost koja je prisutna'.

Naša najveća konstanta je Luka Modrić. No, moramo biti svjesni da će on za vrijeme SP-a imati već 37 godina. I da trebamo razmišljati kako nakon Luke.

'Teško je uopće naći riječi kako ga opisati i pohvaliti. Jer nevjerojatno je da je u toj dobi tako važan igrač i za Hrvatsku, a pogotovo za Real. Svima je jasno da obje momčadi nisu iste s njim i bez njega. Bez njega Real je 30 posto slabiji i nema kreativnih rješenja prema naprijed. Jer takvih play-makera na svijetu je jako, jako malo. On donosi razliku u igri i u rezultatu. Naravno, i naša reprezentacija je ovisila, odnosno još uvijek ovisi o njemu i njegovoj igri. Apsolutno, to će biti veliki problem. Ali nažalost, to je tako. Priroda čini svoje, i pitanje je što će se događati nakon SP-a. Srećom, mislim da mi možemo kompenzirati nedostatak Luke, jer imamo igrača koji je vrlo sličnih karakteristika. Naravno, ne još uvijek na toj razini. A to je Lovro Majer. Imamo i Luku Ivanušeca, a to su sve moderni vezni igrači, koji svojim načinom igrom mogu donekle nadomjestiti Luku Modrića. Ali morat ćemo se na to priviknuti'.

I za kraj, znamo da ste vezani uz NK Varaždin, a kojeg sljedećeg vikenda čeka drugoligaški derbi protiv Rudeša, a koji bi mogao i presuditi koji će od ta dva kluba u HT Prvu ligu?

'Jesam, blizu sam kluba. Samo jedan detalj da spomenem koliko Varaždin voli nogomet. Nama na drugoligaške utakmice dolazi 1500 do 2000 ljudi. Bez obzira jel se igra s Opatijom ili Rudešom. Varaždin voli nogomet i zaslužuje da, s ovom regijom, ima prvoligaša. Jer ovdje je preko 150 klubova i da imamo kvantitetu a koja donosi i kvalitetu. U konačnici, Varaždin, dok nije došlo do bankrota, bio je vrlo stabilan klub, koji je igrao i proljeće u Europi, ali i dao brojne reprezentativce i velike igrače. Međutim, nećemo stvarati pritisak nikome i veselimo se tom derbiju', zaključio je Ivanković, koji će taj rezultat popratiti ipak tisućama kilometara daleko od doma.