SUSTIGAO DRAŽENA

Bogdanović osvojio Ameriku; evo prvih reakcija trenera i suigrača

16.03.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović u pobjedi Brooklyna nad Philadelphiom 131:114 ubacio 44 koša bio je daleko najtraženiji NBA igrač među medijima. Poslije spektakularne predstave, kojom je ušao u društvo najvećih, može se reći da je 26-godišnji Mostarac osvojio Ameriku...

Posebno su američki mediji izdvojili podatak da se Bojan Bogdanović izjednačio s Draženom Petrovićem, legendarnim košarkašem koji je 1993. u dresu Netsa također postigao 44 poena u utakmici protiv Houston Rocketsa.

Zanimljivo je spomenuti kako je Bogdanović, osim što se izjednačio s Draženom Petrovićem, svojim učinkom nadmašio hrvatske košarkaške velikane poput Tonija Kukoča i Dina Rađe

Kukoč je u dresu Chicago Bullsa 4. travnja 1996. protiv Miami Heata postigao 34 koša, što mu je NBA rekord, dok je Dino Rađa dvaput u NBA karijeri postigao 36 koševa igrajući za Boston Celticse. Zanimljivo, jedna od Rađinih 'žrtava' također je bila Philadelphia. Među hrvatskim košarkašima koji su u NBA ligi postigli više od 30 koševa još je i Gordan Giriček, čiji je rekord 33 poena, što ih je 2004. postigao u dresu Utah Jazza u utakmici s Phoenix Sunsima.

Dodajmo još kako je Bogdanović s 44 koša postao rekorder Netsa u domaćim utakmicama odigranim u Barclays Centeru, ali nije uspio prvi igrač Brooklyna koji je ubacio i 50 koševa, nakon Derona Williamsa, koji je prije četiri godine postigao 57 poena.

'Probao sam, ali sam promašio nekoliko šutova i pomislio da je i 44 sasvim dovoljno', sa smiješkom je kazao Bogdanović.

'To je njegov broj, zar ne?', ustvrdio je centar Netsa Brook Lopez, aludirajući na broj 44 koji Bogdanović nosi na svom dresu.

'To je nešto za što je sposoban. Ne mogu reći da sam iznenađen. Vidjeli smo ga i prije kad bi bio tako raspoložen. No večeras je tražio loptu, pokazao da je sposoban zabijati na sve načine', dodao je Lopez.

Bojanovog suigrača Seana Kilpatricka nije iznenadila njegova izvedba.

'Svaki dan gledam to na treningu i mnogo puta kad ostanemo šutirati nakon treninga. Sretan sam što je to uspio pretočiti u utakmicu. Sjajno je kako je uspio zadržati koncentraciju tijekom cijelog dvoboja. Mijenjali su se čuvari na njemu, ali on je večeras pokazao što sve može.'

Pun hvale za Bogdanovićev učinak bio je i trener Netsa Tony Brown.

'Bila je to njegova izvrsna predstava. Svi znamo da je ubojit šuter kad se namjesti. No koristili smo ga više nego obično i u igri leđima, za što je on sposoban. Kad nam je trebao netko tko će nas pokrenuti, on je bio taj koji nam je dao potreban poticaj', zaključio je Brown, pod čijim je vodstvom ovo bila daleko najbolja predstava Netsa koji su u prvom poluvremenu ubacili 71 koš, što se u njihovom slučaju nije dogodilo dugih 13 godina.