ljepotica u novom ruhu

Bogati Kinezi digli Rijeku na noge; na Miškovićevu inicijativu grade moderni stadion na Kantridi

11.04.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Legendarni stadion pod stjenama Kantride bio je simbol Rijeke i Kvarnera. No, zub vremena i sigurnosni zahtjevi tražili su investriranje u stadion, pa je novo vodstvo kluba, na čelu s predsjednikom Damirom Miškovićem tražilo način kako cijeli projekt financijski pokriti

I u tim planovima uspjeli su realizirati tek prvi dio priče, odnosno izgraditi privremeni dom na Rujevici. Potom je zapelo oko dokumentacije, pa i povlačenja sredstava ali kako sada stvari stoje, nova Kantrida, ipak bi mogla ugledati svjetlo dana.

Na radost svih kojima je (HNK) Rijeka u srcu, i koji su sentimentalno vezani uz jedan od najosebujnijih stadiona na svijetu.

'Predstavnici tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. koja upravlja sportskom infrastrukturom koju koristi HNK Rijeka kao i predstavnici kluba, kako smo to već u više navrata naglašavali, intezivno razgovaraju s potencijalnim investitorima o izgradnji stadiona na Kantridi.

  • +2
Uslijed obilne kiše poplavljen stadion Kantrida Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Od dolaska u klub aktualna uprava ulaže znatne napore kako bi se ispunili uvjeti da se HNK Rijeka vrati na povijesnu lokaciju svog stadiona. O rezultatima ovih nastojanja javnost će biti pravodobno obaviještena', stoji u priopćenju kluba.

Kako neki prenose, Damir Mišković ovih je dana, baš kada je u Hrvatskoj visoka kineska delegacija na čelu s premijerom Li Keqiangom, ugostio kineske investitore, s kojima je punih dva sata obilazio stadion podno stijena.

Novi list pak prenosi informaciju koju doznaje iz krugova bliskih Vladi RH, kako bi u petak trebalo biti potpisano pismo namjere za ovaj projekt čime bi dugo sanjana ideja bila još bliže realizaciji.

Kineze bi, ako se ove najave realizrijau, dočekao gotov projekt kojeg je već izradio Mišković, o novom stadionu sa 10.000 - 12.000 sjedećih natkrivenih mjesta, garažom, najmodernijom mogućom rasvjetom, razglasom, fan shopom, ugostiteljskim sadržajima. Procjena investicije prije koju godinu iznosila je oko 50 milijuna eura.

Inače, Kantrida je i dalje u funkciji, a na tom se lijepom stadionu održavaju najčešće atletska natjecanja. Između ostalih, i najnovija, sedma sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prvih šest godina sudjelovalo 22.686 učenica i učenika iz cijele Hrvatske.

Na Kantridi je skakalo, trčalo i bacalo čak 730 učenica i učenika iz 36 škola Rijeke, Matulja, Čavala, Kastva, Kostrene, Delnica, Jelenja, Fužina… , usprkos tome što je najavljena kiša prijetila od samog početka natjecanja. Štoviše, natjecanje je, upravo zbog kiše, u jednom u jednom trenutku moralo biti prekinuto i preseljeno u obližnju atletsku dvoranu, koja omogućuje održavanje većine disciplina s programa Erste Plave lige. Vjerojatno bi bez te otegotne okolnosti bio ozbiljno ugrožen i riječki rekord iz 2017. godine, kada je na Kantridi nastupilo 914 osmoškolaca. Imali smo, tako, priliku vidjeti kako izgleda dvoranska varijanta Erste.