DRUGA POBJEDA U SEZONI

Blanka najbolja sa 199 u Parizu

17.07.2009 u 23:14

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska atletičarka, visašica Blanka Vlašić, pobjedila je na mitingu Zlatne lige u Perizu s preskočenih 199 centimetara. Bila je to njezina druga ovosezonska pobjeda na Zlatnoj ligi

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić ostvarila je novu pobjedu na mitinzima Zlatne lige, na četvrtom ovogodišnjem natjecanju iz serije najcjenjenijih atletskih mitinga održanom na Stade de Franceu u Parizu. Naša skakačica uvis je bila najbolja, s preskočenih 1,99 metara ispred drugoplasirane Ruskinje Ane Čičerove i Talijanke Antoniette Di Martino sa 1,97 m.

Nakon pobjede u Oslu, ovo je druga pobjeda Vlašić u Zlatnoj ligi ove godine. U Berlinu je bolja od nje bila Njemica Arianne Friedrich, a u Rimu prije tjedan dana Di Martino. Vlašić je do visine 1,97 m sve preskakala iz prvog pokušaja, da bi pobjedu osigurala preskočivši 1,99 m iz drugog pokušaja, dok su Čičerova i Di Martino s tri rušenja okončale natjecanje.

Nakon osigurane pobjede Vlašić je podigla letvicu na 2,03 m, čime bi za jedan centimetar popravila vlastiti rekord mitinga postavljen prije dvije godine, ali sva tri puta je rušila.

Svih četvero preostalih kandidata za podjelu 'jackpota', Etiopljanka Kenenisa Bekele, Ruskinja Jelena Isinbajeva, Amerikanka Sanya Richards i Jamajčanka Kerron Stewart, ostalo je u lovu na milijun dolara i nakon pariškog mitinga. Bekele je sigurno pobijedio u utrci na 3000 metara s vremenom 7:28.64, što je za samo 27 stotinki slabije od najboljeg rezultata sezone Kenijca Eliuda Kipchogea. Isinbajevoj je po jakoj kiši koja je padala u drugom dijelu mitinga za pobjedu u motki bilo dovoljno preskočiti 4.65 metara, i to u jedinom izlasku na zaletište.

Richards je nastavila dominirati na 400 metara, istrčavši u Parizu po 37. put u karijeri tu dionicu za manje od 50 sekundi (49.34), čime je postala atletičarka s najviše utrka ispod te granice u povijesti. Stewart je slavila na 100 metara s vremenom 10.99 sekundi, a 16 stotinki za njom zaostala je prva pratiteljica Chandra Sturrup s Bahama.

Za podjelu milijunskog 'jackpota' Bekele, Isinbajeva, Richards i Stewart još moraju pobijediti na mitinzima u Zurichu 28. kolovoza i Bruxellesu 4. rujna, koji slijede nakon Svjetskog prvenstva u Berlinu (15. - 23. kolovoza).

Najveća zvijezda svjetske atletike, jamajčanski sprinter Usain Bolt, istrčao je 100 metara u Parizu za 9.79 sekundi, što je za samo 10 stotinki slabije od njegova svjetskog rekorda s OI u Pekingu prošle godine, unatoč jakoj kiši i vjetru u prsa od 0.2 metra u sekundi.