u razgovoru za tportal

Bivši hrvatski reprezentativac zna kako je raditi u Turskoj i zato je Nenadu Bjelici poslao važno upozorenje: Imali smo dogovor...

05.05.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Stjepan Tomas, bivši hrvatski nogometni reprezentativac, tijekom bogate igračke karijere čak sedam godina igrao je u Turskoj, a može se pohvaliti da je nosio i dresove dva najveća turska kluba, Galatasaraya i Fenerbahčea. Ovom 44-godišnjaku, danas treneru, u Turskoj je toliko lijepo da i živi u Istanbulu

Stjepan Tomas od ožujka je u Zagrebu, gdje se skrasio sa suprugom i osmogodišnjim blizancima, kako bi izbjegao pandemiju koronavirusa.

Cijela ova situacija s koronavirusom, koja je paralizirala svijet, i bivšem igraču pulske Istre, Dinama, talijanskih Vicenze i Coma, ruskog Kazana ali i čak četiri turska kluba, zakomplicirala mu je život.

'Da, mogu tako reći. Jer inače živimo u Istanbulu, no u ožujku smo morali doći u Zagreb. Ni to ne bi bio problem ali djeca idu u Istanbulu u međunarodnu školu. Naravno, ni tamo nema škole, ali sve je klincima jednostavnije kada su u poznatom okruženju. Sada putem interneta prate nastavu, tako da im po tom pitanju ništa ne nedostaje. No, snalazimo se nekako. Odnosno jedna čekamo da sve ovo završi, da se možemo vratiti kući', rekao je za tportal Stjepan Tomas.

Tomas je danas nogometni trener, a ove je sezone po prvi put i samostalno vodio seniorsku momčad. Bilo je to u samo osam utakmica turske Süper lige, kada je sjedio na klupi Antalyaspora.

'Došao sam u studenome u Antalyaspor. Bio je klub u opasnoj zoni, ali predsjednik kluba mi je vjerovao i radili smo planove. Prvo kratkoročni, da do polusezone izvučemo što više bodova, a onda da mu kroz taj period i sugeriram pojačanja za kupovinu u zimskom prelaznom roku. I krenuli smo dobro, remijem, protiv Gaziantepa. Potom smo gostovali kod Basaksehira, jedne od momčadi koja se bori za vrh. I mi ih u prvom poluvremenu pregazimo, ali oni u drugom dijelu povedu iz prvog udarca. Imali smo i utakmice protiv Trabzonspora, koji se također bori za vrh, i protiv velikog Galatasaraya. Te smo utakmice izgubili, ali s klubovima s kojima smo ravnopravni odigrali smo sve remije. Za mene je, mislim koban bio remi protiv Ankaragücüa. Vodili smo 2:1. Kod 1:0 imali čisti zicer, i umjesto da ih pregazimo, dopustimo im da se vrate. No, puno smo bolji, igrala se treća minuta sudačke nadoknade, mi opet zaprijetimo, ali oni iz brze kontre u zadnjoj sekundi utakmice postignu gol za konačnih 2:2. S ta dva boda, mi bismo se udalji od zone ispadanja. Ovako je predsjednik donio odluku, iako sam klub odveo i u sljedeću fazu Kupa, da me smjeni'.

Znači, osjetili ste kako je Slaven Biliću bilo u Beču 2008. godine?

'Da. Strašno. Cijelu utakmicu smo bili bolji, i onda smo tako primili gol. S time da me ovo podsjetilo i na Bjeličinu nesreću, odnosno remi Dinama protiv Šahtara, s time da su oni u toj završnici primili dva gola'.

Dojma smo da pravu priliku niste ni dobili, jer momčad ste preuzeli tijekom sezone, kada je već bila formirana?

'Točno. U tom prvom trenutku trebalo je momčad razdrmati, što mislim i da sam uspio. I tražio sam igrače za proljetni dio sezone. Našao sam pet, šest igrača, između ostalih i Makedonca Jahovića, ruskog braniča Kudrijašova, Nijemca Podolskog. Sugerirao sam ih još nekoliko, a od sedmorice novih, čak su petorica bila moj izbor. I bio je dogovor da ću ja u nastavku voditi momčad. Međutim, eto, ostao sam bez posla'.

I što sad? Tražite li novi angažman?

'Već je bilo nekih kontakata, ali kako je sve stalo zbog koronavirusa, stali su i ti pregovori. bilo je čak i ponuda iz nekih prvoligaških klubova, ali kako sam ove sezone već kao pomoćnik bio i na klupi Basaksehira, više ne bi smio ni voditi turske klubove ove sezone'.

Zato bi u nastavku sezone, ako do nje dođe, na klupi mogli vidjeti Nenada Bjelicu. Vi ste nosili dres Fenerbahčea, pa imate uvid u veličinu kluba.

'To je definitivno jedan od najvećih turskih klubova, s 20 do 25 milijuna navijača. I zadnjih sezona nisu baš uspješni. Prije par godina došlo je do smjene na vrhu, otišao je dugogodišnji predsjednik, koji je na čelu kluba bio još dok sam ja igrao za njih. Sada ga vodi Ali Koc, čija je obitelj jedna od najbogatijih u Turskoj. No, rezultata i dalje nema, tako da su odlučili pronaći novog trenera i koliko ja znam, Bjelica je jedan od najozbiljnijih kandidata. A nekako mi i osjećaj govori da će baš njega i izabrati'.

Da mu se ne dogodi kao i vama, to jest da mu u ruke daju momčad u tih preostalih osam kola, pa ga izigraju? 

'Znam da mu neće biti lagano jer očekivanja su velika. Fener uvijek želi igrati Europu, a do nje ima priliku doći i kroz turski kup. No, najvažnije je da se definira njegov ostanak na duži period, odnosno suradnja barem za još jednu sezonu'.

Priča se da turski klubovi više nisu toliko izdašni, odnosno da kod većine ima 'propuha' u blagajnama?

'Nije više kao prije, posebice kod ovih najvećih, koji su davali cijelo bogatstvo za igrače i sada ti dugovi dolaze na naplatu. Osim toga, i Uefa je preuzela kontrolu, tako da se mora poštovati 'fair-play', odnosno da se može kupovati za onoliko novca za koliko prodaš', završio je Stjepan Tomas