KONTRA SVIH PAMETNJAKOVIĆA

Bivši hrvatski reprezentativac otkrio bolnu istinu o Meksiku!

25.06.2014 u 08:26

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić napisao je još jednu kolumnu za igralište.hr u kojoj je govorio o dva poraza od Meksika na Svjetskim prvenstvima, o onom iz 2002. te sada ovom iz 2014.

Bivši nogometaš Željezničara, Dinama, Sportinga Gijona, Benfice, Cluba Bruggea, Parme i Chelseaja detektirao je bolnu istinu koja će diskreditirati brojne stručnjake i sve one druge koji su mislili kako smo mi nadmoćniji od Meksikanaca u skoku.

'2002. u dalekom Japanu u prvoj našoj utakmici ždrijeb je kao protivnika donio reprezentaciju Meksika. Po mnogim analitičarima, stručnjacima, stožeru, novinarima i svim ostalim pametnjakovićima naša velika prednost i šansa su upravo bili prekidi.

Prekid je pola gola, kaže stara nogometna fraza, a mi smo rođeni nebeski skakači. Dominantnost u zraku je genetski predodređena nama Hrvatima kad god se sretnemo sa niskim Meksikancima. Dovoljno je samo iz prekida visoko nabiti loptu u zrak, po mogućnosti u šesnaesterac i već je jedan nula za nas. Što će jadni Meksikanci kad im Bog nije podario visinu i odraz?!

Te godine i u toj utakmici nismo dobili nijedan ozbiljan zračni duel. Nismo uopće došli u situaciju da glavom onako svisoka uputimo opasan udarac prema golu. Čudili se mi na terenu, čudili se treneri i stožer na klupi, čudili se novinari, stručnjaci i analitičari. U čudu ostali i fizioterapeuti na klupi. Svima nama je visio veliki upitnik iznad glava kad je sudac odsvirao kraj i poslao nas u svlačionicu. Poraženi i pokunjeni ostadosmo u čudu punih dvanaest godina. Da, dobro ste pročitali - punih dvanaest godina je prošlo, a mi još nismo shvatili kako prekidi nisu naša prednost protiv Meksika. Naravno , mogli bi biti, ali eto – nisu!

Pišem namjerno o ovom elementu nogometne igre, jer smatram kako se treba konačno otkriti istina. Koliko još utakmica trebamo odigrati protiv Meksika da shvatimo kako zračnim prostorom ne gospodarimo mi? Izgleda da je dvanaest godina prekratak rok da bi nešto naučili. Sporo učimo i teško shvaćamo. U najavama utakmice koja je direktno odlučivala tko prolazi dalje, a tko ispada, cjelokupna javnost je bila uvjeravana kako su upravo prekidi naša forza, naša prednost. Svi eminentni stručnjaci, analitičari, treneri bivši i sadašnji, igrači bivši i sadašnji, komentatori i sukomentatori, novinari i kvazi novinari itd itd.'

Cijelu Stanićevu kolumnu pročitajte ovdje.