MOGUĆA FORMULA

Bivši centarfor nudi plan za novi 'veliki Osijek'

12.02.2016 u 08:51

Bionic
Reading

Nogometni klub Osijek je tek blijeda sjena nekadašnjeg sportskog ponosa Slavonije, no nalazi se na prekretnici s koje može otići 'oštro prema gore'. Danas će Osijek postati privatni klub i očekuju se pozitivni vjetrovi koji će donijeti dugoočekivani rast

Osijek se godinama mučio 'krpanjem kraja s krajem' i sve više tonuo prema hrvatskoj prosječnosti. Najbolji igrači za sitan su novac išli uglavnom u Rijeku, a uz Dravu je ostala bitka za preživljavanje i sjeta.

Tešku stazu paralelno je prolazilo i dijete kluba, robusni centarfor Goran Ljubojević (32). Nekadašnji mladi reprezentativac rastao je kroz Osijek i Dinamo, te zablistao u dresu belgijskog Genka. No, lom noge zaustavio je uzlaznu putanju i njegov kolosijek prebacio na nogometni egzotičnije Iran, Singapur, Indoneziju... Nove sredine i novi vidici.

Iskoristio je pametni Ljubojević priliku i uz posredovanje HUNS-a zahvaljujući svom stažu u hrvatskom nogometu dobio priliku za besplatno školovanje (godina inače košta 8.000 eura godišnje!) u Danskoj. Studij sportskog marketinga, vrlo zahtjevan program i olakšanje u vidu da se sve može polagati putem interneta. Tijekom studija Goran je pisao, sve na engleskom jeziku, razne opširne elaborate, a među ostalima i jedan na temu novog poslovnog uzleta NK Osijeka.


'Dobio sam specialization project o svom matičnom klubu i postavio svoje teze za novi uzlet. Teoretski plan, ali s vrlo primjenjivim stavkama koje vjerujem da bi urodile plodom... Dakle, prvo i najvažnije je uzeti vrhunskog marketinškog menadžera jer bez toga ne ide. On se tada mora okružiti kvalitetnim ljudima koji imaju i reference i strast. I onda kreće projekt,' govori za tportal Ljubojević koji je u više navrata naglasio da nudi model, ali da se ne želi osobno gurati u tu priču.

'Nema tu velikih inovacija, gledaš što rade jači od tebe i pokušaš pronaći svoj optimum. Kod nas se još uvijek sve svodi na tih 90 minuta na terenu, koje su ključne za zadržavanje baze, ali mogućnosti su daleko veće. Konkretno, Osijek... Imamo prekrasnu Tvrđu gdje se na dan utakmica od jutra trebaju organizirati druženja, turniri za djecu, tombole, pića, nagrade... Napraviti od utakmice društveni događaj i dati svemu, kroz fiš, čobanac ili bilo što drugo, naš slavonski štih. Onda cijeli taj match day, kako taj dio prihoda zovu vani, odlazi na viši nivo,' strastveno priča Ljubojević i ide prema zaključku...

'Poslije utakmice opet isto. Vani su shvatili da najveći nogometni potencijal leži u socijalizaciji navijača, zbližavanju. Tako se stvara tradicija, odgajaju se ove generacije i pojačava se temelj kluba. Jer ako ti momčad odigra loše, što se nekada mora dogoditi, a sve što si ponudio je tih 90 minuta - ljudi odlaze razočarani i ne vraćaju se. A ako im ponudiš feštu, veselje i pružiš zadovoljstvo njihovoj djeci ili prijateljima, tada se puno češće vraćaju. Kada dođeš na tu razinu povećavaš si broj godišnjih pretplatnika, polako dobijaš puniji stadion, pa ti se zbog toga zainteresiraju sponzori, pa raste prihod od TV prava. Cijeli sustav financiranja dobija ozbiljne konture i na kraju imaš više novca za plaće i bolju momčad koja će opet privlačiti još više ljudi...'

Kao pozitivan primjer Ljubojević uzima NK Rijeku, te smatra da će i Osijek nakon svježe privatizacije krenuti u tom smjeru.

'Da se razumijemo, konkretni rezultati vidljivi su nakon najmanje tri godine, ali taj se proces mora pokrenuti. Treba uložiti i u novi stadion što se već planira uz pomoć sredstava iz EU fondova, krov na novom Gradskom vrtu bi bio veliki akcelerator ove priče... Dosadašnja uprava nije bila adekvatna za ovaj sustav rada jer o njemu nisu znali ništa, ali sada je na čelu kluba poduzetnik koji se mora brinuti za svoj kapital i već ekipira stručnjake iz Slavonije i Mađarske koji će, vjerujem, podići klub na viši nivo i vratiti NK Osijeku dio starog sjaja,' završava napadač koji danas ima ponudu za igranje i treniranje u gradskom niželigašu Metalcu.

'Nude mi da igram i da budem trener u omladinskim uzrastima, a planiram prihvatiti trenersku ulogu. Uskoro krećem na trenerski tečaj i ostavit ću si otvorene opcije i u sportskom marketingu i na trenerskoj klupi. Obje uloge mi se čine primaljivima, a vrijeme će pokazati kojoj ću se posvetiti u bližoj budućnosti. U dobroj sam formi i igrački, održavam se treninzima i želio bih još zaigrati... Ako ne dođe adekvatna ponuda, neću propasti. Čeka me još godina studija, trenersko obrazovanje i ne pada mi na pamet nikome se nuditi i moljakati. Svatko tko će me trebati zna gdje sam i kako me naći,' završava nekada robusni centarfor širokog spektra interesa i zavidnog znanja razgovor za tportal.hr.

Hrvatska 1. liga
Rijeka Lokomotiva 18:00
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Dinamo Zagreb 21 13 6 2 45
2. Rijeka 21 11 10 0 43
3. Hajduk 21 11 6 4 39
4. Split 21 8 8 5 32
5. Lokomotiva 21 9 3 9 30
6. Inter Zaprešić 21 4 10 7 22
7. Slaven Belupo 21 4 9 8 21
8. Istra 1961 21 4 7 10 19
9. Osijek 21 4 7 10 19
10. Zagreb 21 1 6 14 9
Sljedeće utakmice
13.2. Osijek Istra 1961
13.2. Hajduk Slaven Belupo
14.2. Inter Zaprešić Split
14.2. Zagreb Dinamo Zagreb
19.2. Split Zagreb