MODERNO OKO SOKOLOVO

Beusan o hrabrom sucu: To bi moglo pokrenuti revoluciju!

08.04.2015 u 07:04

Bionic
Reading

Mateo Beusan, najpoznatiji hrvatski sudački ekspert, poznatiji kao 'Oko sokolovo', za tportal.hr prokomentirao je odluku argentinskog suca koji je na osnovi televizijske snimke u utakmici Veleza i Arsenala u argentinskoj ligi poništio vlastitu odluku o dosuđenom kaznenom udarcu

Iako Fifa strogo zabranjuje sucima promjenu odluke na osnovi televizijske snimke, ovaj je sudac učinio to i preko noći postao zvijezda. Najkraće rečeno, sudac Germano Delfino je ispred svog vremena, a čak i ako bude kažnjen, njegova odluka za koju godinu mogla bi se smatrati prekretnicom… Podsjetimo, u utakmici Veleza i Arsenala sudac Delfino je pogrešno dosudio kazneni udarac i isključio braniča, no kad je dobio obavijest da su televizijske kamere pokazale da nije bilo igranja rukom, jednostavno je odlučio poništiti svoju odluku.

'Pravila kažu sljedeće: čim niste nastavili utakmicu, sudac ima pravo promijeniti svoju odluku. Je li do te promjene došlo zbog toga što je četvrti sudac vidio što se dogodilo na TV snimci, u tom trenutku nije bilo važno. Međutim moram reći da je to hrabra odluka glavnog suca, a po meni je dobra za nogomet i suđenje. Ta odluka mogla bi pokrenuti pravu revoluciju u nogometu', kazao je za tportal.hr Beusan, stručnjak koji iza sebe ima stotine utakmica u kojima je sudio.

'Zbog te odluke argentinski sudac sigurno će dobiti kritike sportskih novinara i sportaša jer je priznao svoju pogrešku. Ako ga birokracija želi kazniti – neka ga kazni', dodao je Beusan.

Na pitanje bi li bilo dobro za nogomet da sudac može na TV ekranu, slično kao u NBA ligi, pogledati ponovljenu snimku sporne situacije, Beusan je rekao:

'Bilo bi dovoljno da četvrti sudac ima pored sebe monitor ili tablet na kojem može pogledati ponovljenu snimku te, slično kao u ovom slučaju u Argentini, javiti glavnom sucu što je vidio. Zato još jednom ponavljam da se divim hrabrosti argentinskog suca.'