JAKO ATRAKTIVNA UTRKA

Belgijski F1 spektakl sigurno nas neće razočarati u nedjelju!

23.08.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon četiri tjedna stanke prvenstvo Formule 1 nastavlja se ovaj vikend na stazi Spa Francorchamps, gdje nas čekaju novi okršaji Hamiltona i Rosberga, dok Red Bull i Ferrari priliku čekaju iz drugog plana...

Ljubitelji elitnog automobilističkog natjecanja konačno dolaze na svoje. Godišnji odmor je završen, F1 vozači vraćaju se ovog petka na stazu. Utrka na fantastičnoj Spa uvijek nam je nudila vrhunska uzbuđenja u Formuli 1. Na ovoj stazi održava se Velika nagrada Belgije od samih početaka elitnog automobilističkog natjecanja, a u novijoj povijesti dogodilo se nekoliko briljantnih utrka koje ćemo još dugo pamtiti. Izdvajamo 1998. godinu i veliki sudar nakon prvog zavoja u kojem je sudjelovalo pola vozača sa starta. U istoj utrci kasnije se dogodio legendarni sudar Schumachera i Coultharda te pokušaj međusobnog fizičkog obračuna u boksu.

Pamtit ćemo i 2000. godinu te prolazak Hakkinena pokraj Schumachera uz pomoć Zonte, što su stručnjaci proglasili najboljim pretjecanjem u povijesti Formule 1. Nezaboravna je bila i završnica utrke 2008. godine Hamiltona i Raikkonena po kiši na suhim gumama, koja je završila kontroverznom kaznom Britancu i pobjedom Felipea Masse za 'zelenim stolom'. Bilo je svih ovih godina i pregršt teških nesreća, od kojih izdvajamo strašan sudar Eddieja Irvinea i Luciana Burtija, koji je zapečatio karijeru mladog Brazilca.

Najuspješniji na Spa? Naravno, Michael Schumacher. Šest puta je ovdje slavio, a i prvu pobjedu u karijeri ostvario je upravo u Belgiji 1992. godine. Od aktivnih vozača Raikkonen ima čak četiri pobjede, Vettel i Hamilton po dvije, a na listu pobjednika upisao se i Daniel Ricciardo.

Gotovo da ne možemo izdvojiti utrku na Spa koja je posljednjih godina bila potpuno dosadna. S obzirom da se radi o najdužoj i jednoj od najatraktivnijih staza u F1 kalendaru, to nije iznenađenje pa se možemo nadati uzbuđenjima i ove nedjelje.


Staza Spa dugačka je čak 7 kilometara i ima 19 zavoja. U posljednjih tridesetak godina imala je nekoliko renovacija i promjena, a od 2007. ima današnji izgled. Staza započinje teškim zavojem koji se prolazi u prvoj s oko 65km/h koji zna biti kritičan, posebno kad u njega na startu jurne 20 bolida. Slijedi kratki ravni dio pa legendarna uzbrdica i dvostruki zavoj Eau-Rouge, kojeg vozači pokušavaju proći punim gasom.

Iz Eau-Rougea se izlazi na dugi ravni dio, najbolje mjesto za pretjecanje. Slijedi oštro kočenje pa veliki središnji kompleks zavoja, od kojih izdvajamo osmi, Rivage, zahtjevni desni u kojem je vrlo lako pogriješiti. U samoj završnici nakon izlaska iz zavoja Paul Frere slijede dugi ravni dijelovi te brzi zavoj Blanchimont, jedno od najopasnijih mjesta u Formuli 1, na kojem je spomenuti Burti završio u ogradi pri više od 300km/h. Zadnji dvostruki zavoj novost je na Spa posljednjih godina, a iz njega se izlazi na startno-ciljnu ravninu.

Ova belgijska staza jedna je od najlakših za pretjecanje, a DRS zone na startno-ciljnoj ravnini i poslije zavoja Eau-Rouge dodatno će olakšati posao vozačima. Pirelli je vozačima ponudio supermekane, mekane i srednje tvrde gume i sigurno ćemo imati različite taktike tijekom utrke, a netko bi mogao pokušati i samo jednom ići u boks. Što se vremenske prognoze tiče, na Spa je kiša često znala padati, ali ovaj put bio u nedjelju trebalo biti sunačno.

Favoriti ostaju vozači Mercedesa, Lewis Hamilton i Nico Rosberg koji se međusobno bore za naslov prvaka. Ako Britanac ponovo pobijedi, razlika će postati zabrinjavajuća za njegovog timskog kolegu. Bit će zanimljivo i vidjeti može li se Red Bull približiti 'srebrnim strijelama' na ovako brzoj stazi i gdje je Ferrari u cijeloj toj priči. Među šest vozača ove tri momčadi trebala bi se voditi borba za pobjedničko postolje.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 14 sati, kao i nedjeljna utrka. Ne propustiti!