BARCA - BAYERN 0:3

Bayern ponizio Barcelonu, Mandžukićevo prvo finale

01.05.2013 u 22:35

  • +12

Barcelona - Bayern

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Minhenski Bayern izborio je svoje deseto finale Lige prvaka. I to na impresivan načina. Nakon 4:0 u Münchenu, Bayern je slavio i na Nou Campu, zabivši domaćinima tri gola. Naš Mario Mandžukić odigrao je cijelu utakmicu za goste, dok su domaćini igrali bez svog najboljeg nogometaša Lionela Messija. Strijleci za goste bili su Robben i Müller, a s jednim golom u svoju mrežu pridružio im se i Pique. Dakle, 25. svibnja na Wembleyju imat ćemo njemačko finale, između Bayerna i Borussije

Nogometaši Bayerna demonstrirali su još jednom svu svoju moć u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka protiv Barcelone, ali ovoga puta na Nou Campu. Nakon 4:0 iz prve utakmice, Bavarci su u uzvratu također slavili, ali s 3:0.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Čim su na službenoj stranici Europske nogometne organizacije (UEFA) izašli sastavi obiju momčadi bilo je jasno da je ukupni pobjednik poznat i prije nego li je utakmica počela. Naime, u Barceloninoj početnoj postavi nije bilo Lionela Messija, u kojem su svi navijači katalonskog kluba vidjeli spasitelja uoči "nemoguće" misije protiv sjajnog Bayerna.

Bayern je s ukupnim rezultatom 7:0 razbio neprepoznatljivu Barcelonu, a to je najteži poraz bilo koje momčadi u polufinalu Lige prvaka! Njemački je prvak prvi nakon Real Madrida i 1960. godine nanio Barceloni poraz u obje utakmice nokaut faze europskog natjecanja, te joj nanio prvi poraz nakon 21 domaće utakmice u Ligi prvaka bez istoga. Ovo je ujedno bio i najteži poraz Barcelone u Ligi prvaka na Nou Campu od 1997. godine i 4:0 poraza od Dinama iz Kijeva.

Robben je zabio za 0:1


Barcelona je u prvih 45 minuta još i bila konkurentna na travnjaku, ali se u nastavku nakon prvog pogotka u potpunosti raspala. Igra Katalonaca nije imala prepoznatljiv štih u kojem Xavi, Iniesta i Messi kreiraju gol-šanse. To se najbolje moglo vidjeti iz podatka da je najviše lopti u prvom poluvremenu podijelio stoper Pique, dok je Barcelona imala svega dva udarca prema golu Bayerna. Najbolju priliku prvog dijela imao je Xavi, kada je s nekih šest, sedam metara iz voleja tukao preko grede.

Svega tri minute igre u nastavku bile su dovoljne da i posljednji komadić Barceloninog broda potone. David Alaba odigrao je savršenu dijagonalnu loptu prema desnoj strani Bayernova napada, Arjen Robben ju je sjajno primio, obrušio se prema Barceloninom šesnaestercu, fintom na lijevu stranu izbacio Adriana i sjajno pogodio suprotni kut gola Victora Valdesa. Robben je postao prvi Nizozemac od 1997. godine i Phillipa Cocua koji je zabio Barceloni na Nou Campu.

Autogol Piquea za 0:2


Pritisak i entuzijazam Barcelone je potom splasnuo, što je omogućilo Bayernu da strpljivo gradi napade, te u konačnici do koljena potuče katalonski sastav.

U 72. minuti je Philipp Lahm prošao po lijevoj strani, ubacio oštru poluvisoku loptu prema petercu, gdje ju je u nastojanju da ju izbije Pique koljenom zakucao u vlastitu mrežu. Samo četiri minute kasnije Franck Ribery je prošao po istoj strani kao i Lahm nekoliko minuta ranije, ubacio visoku loptu na drugu vratnicu, gdje je Thomas Müller nadvisio svog čuvara i samo ubacio loptu preko glave Valdesa. Bio je to osmi pogodak Nijemca ove sezone u Ligi prvaka.

Müller je pogodio za 0:3


Zanimljivo, posljednja momčad koja je u polufinalu nekog europska natjecanja primila sedam i više pogodaka bio je CSKA iz Sofije, a momčad koji joj bugarskoj momčadi nanio težak poraz bio je Bayern 1982. godine.

Mario Mandžukić odigrao je svih 90 minuta u redovima bavarskog kluba i odradio strašan trkački posao. U nekoliko je navrata čak i odradio obrambene zadatke, dok se u pravoj gol-prilici nije našao.

Sada je jasno da će po prvi put nakon 12 godina Njemačka imati pobjednika Lige prvaka, a u finalu će se po prvi put u povijesti sastati dva njemačka kluba.

Barcelona - Bayern 0:3
Liga prvaka, Završnica
Barcelona 0 3 Bayern Munchen
Strijelci
0:1 A. Robben (48') 0:2 G. Pique (ag, 72')
Sastavi
V. Valdés
G. Pique
M. Bartra (88' M. Montoya)
Adriano
D. Alves
A. Song
A. Iniesta (65' Thiago)
Xavi Hernandez (55' A. Sánchez)
C. Fábregas
D. Villa
Pedro Rodriguez
M. Neuer
D. van Buyten
J. Boateng
D. Alaba
P. Lahm (77' Rafinha)
T. Müller
B. Schweinsteiger (66' L. Gustavo Dias)
J. Martínez (74' A. Timoščuk)
F. Ribery
A. Robben
M. Mandžukić
Žuti kartoni
D. Alves 45'
G. Pique 78'
A. Robben 32'