šok na camp nou

Barcelona ne može vjerovati što joj se događa: Najprije ih je pogodila financijska kriza, a sada je stigla zabrana kakvu nisu očekivali

05.05.2020 u 10:26

Bionic
Reading

Španjolska vlada će nadzirati financije svih klubova koji su od nje tražili financijsku pomoć i zabraniti im dovođenje skupih pojačanja

Cijeli svijet je stao zbog pandemije smrtonosnog koronavirusa. Brojne aktivnosti su otkazane, a među prvima i sport. Nogomet nije bio izuzetak, a vrlo brzo nakon prekida prvenstava nastupili su i prvi financijski problemi. Neki klubovi su se bolje snašli, a nekima je kriza napravile veće probleme.

Osam španjolskih prvoligaša moralo je zatražiti pomoć vlade kako bi isplaćivali plaće za svoje zaposlenike. Među njima su Barcelona, Atletico Madrid, Sevilla, Alaves, Valencia, Espanyol, Granada i Osasuna, a osim njih isto je napravilo i deset drugoligaša, pet ženskih nogometnih klubova i više njih iz nižih rangova.

Država im je spremno uskočila u pomoć, ali to bi ih moglo i skupo koštati. Zbog toga što su prihvatili pomoć od države, piše španjolski AS, neće moći pristupiti tržištu transfera ovoga ljeta. Prijelazni rok za njih neće biti zatvoren, ali bit će im gotovo nemoguće kupiti igrače.

Španjolska vlada će im nadgledati sve financije i svakom će posebno odobriti ili odbiti pojedinačne transfere. Naravno, većinu onih dolaznih će odbiti jer nema smisla da s jedne strane klubovi mole pomoć države i troše novac poreznih obveznika, a s druge strane kupuju skupe igrače.

To će najviše naravno pogoditi navedene prvoligaše koji će se, ako žele dovesti pojačanje, morati okrenuti nekim drugim kombinacijama kao što su posudbe ili zamjene igrača za igrača. Prodaja igrača će im vjerojatno biti dozvoljena, ali teško da će nekoga prodavati bez mogućnosti da se kupi adekvatna zamjena.