neočekivan preokret

Barcelona je u minusu kao nikada, ali ipak su pronašli milijune za najboljeg mladog igrača na svijetu; brutalno velika plaća nije problem, ali jedan detalj sve je zakomplicirao

13.10.2021 u 10:03

Bionic
Reading

Kao bomba je među navijačima Barcelone, koja prolazi kroz veliku financijsku i igračku krizu, odjeknula vijest da su pronašli način da dovedu najmoćnijeg mladog napadača na svijetu Erlinga Haalanda

Poznato je to da Barcelona trenutačno ima velikih financijskih problema, zbog čega, između ostalog, nije u klubu mogao ostati ni veliki Lionel Messi.

Uz sve to nadovezalo se nekoliko poraza, a nije tajna to da čelnici kluba nisu zadovoljni ni trenerom Ronaldom Koemanom.

Podatak da je Barcelona u minusu od čak 1,35 milijardi eura dovoljno govori o tome kakvu krizu proživljavaju. Prošla sezona, zbog koronakrize, stvorila je dodatni minus od 481 milijuna eura.

Usprkos svim problemima, čini se da je ipak pronađen način da se dovedu neka zvučna pojačanja, a prvi na popisu želja je norveški napadač Erling Haaland, što bi zapravo bio odgovor čelnim ljudima Real Madrida koji su navodno dogovorili i pripremili sve da iz PSG-a kao slobodan igrač dođe Kylian Mbappe.

Kako je Barcelona u velikim financijskim problemima, mnogi se pitaju na koji način uopće misle dovesti Haalanda jer je jasno da sami nikako ne mogu financirati taj megatransfer.

Navodno je pronađen način, kako donosi katalonski list Sport, nakon što su se čelnicima kluba javili investicijski fondovi koji su spremni platiti transfer i plaću koju traži Haaland. A plaća navodno iznosi okruglih 50 milijuna eura neto godišnje (postao bi rekorder u svijetu!), koliko traži njegov menadžer Mino Riola. Ali to nije sve. Minimalno treba pripremiti i 75 milijuna eura na ime odštete Borussiji iz Dortmunda (ugovor ga veže do ljeta 2024.), a uz to menadžer Riola želi bonus od čak 40 milijuna eura. I upravo ta provizija menadžeru bi mogla biti velik problem i cijeli bi se posao mogao zakomplicirati.

Dakle minimalno odmah treba preko investicijskih fondova pripremiti i skupiti oko 165 milijuna eura, uz dodatak da treba osigurati dodatnih 150 milijuna eura za nove tri godine Haalandova ugovora. Cijeli posao, uz pretpostavku da Haaland potpiše 4-godišnji ugovor, bio bi težak više od 300 milijuna eura, bez poreza.

U cijeloj priči nije poznato što bi to investicijski fondovi uopće tražili zauzvrat i kako bi vratili svoj novac. Jasno je da bi se dio novca vratio preko sponzora i prodaje dresova, što bi moglo oboriti sve rekorde. Uz sve to jasno je da Haaland u ugovoru ima vjerojatno i rekordnu odštetnu klauzulu, kakvu je imao Leo Messi, vrijednu oko 700 milijuna eura.

  • +7
FC Barcelona - FC Levante, španjolska liga, 26.9.2021. Izvor: Profimedia / Autor: LLUIS GENE / AFP / Profimedia